Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Metalheads van Trivium verjagen de maandagblues

Trivium
Frank van de Ven

Het was niet gemakkelijk om vanavond het podium op te stappen. Het liefst wilden we bij onze familie en vrienden in Orlando zijn om hen te steunen. De schietpartij heeft ons allemaal diep geraakt.

Ik ben echter blij dat we nu hier in Eindhoven staan, want jullie herinneren ons eraan waarom wij dit doen. Deze avond is bedoeld om plezier te maken en lol te trappen. Daarvoor willen we jullie bedanken!” Was getekend Trivium voorman Matt Heafy.

Tekst: Frank van de Ven | Foto’s: Patrick Spruytenburg

De woorden van de Amerikaanse frontman vatten deze avond goed samen: muziek verbroedert. Trivium in de Dynamo staat garant voor een avondje escapisme. Even geen gezeik en alle ellende op deze aardkloot vergeten. Een band, publiek en snoeiharde metal: meer heb je niet nodig. De Amerikaanse trashmetalcore band begon met een achterstand, want de maandagavond is nu niet de meest ideale dag om op het podium te staan.

Ondernemend Nederland kan erover meepraten: opstartproblemen, onverwerkte katers en apathische blikken. Geen probleem voor Trivium, want zij verslaan de maandagblues al met de eerste noot. De band slaagt er direct in om de zaal uit zijn hand te laten eten. Het geheim? Heafy!

Trivium

De voorman is één bonk energie en geniet zichtbaar. Als een volleerd volksmenner zweept hij de zaal op met zijn Maori-achtige pose, handgebaren en uitgestoken tong. Zijn oprechte enthousiasme werkt aanstekelijk en je kunt niets anders dan vrolijk naar hem kijken. Tussen de nummers door spreekt hij het publiek aan. Soms zelfs in het Nederlands en dat klinkt verrassend goed! Ook slagwerker Paul Wandtke is leuk om te volgen. Deze gast is een monster achter de drumkit en speelt retestrak.

Heafy’s andere bandmaten zijn geconcentreerd aan het ‘werk’ en blijven op de achtergrond. Ze stellen zich dienstbaar op. Het helpt niet mee dat de band beperkte ruimte heeft. Het podium staat bomvol. Het verhoogde drumstel en twee gigantische doodshoofden nemen veel plek in beslag. Je merkt dat deze band gewend is om in grotere zalen en stadions te staan en niet in een relatief kleine ruimte als de Dynamo. Afijn, de schedels horen bij een indrukwekkende lichtshow en ook de rookmachines worden gebruikt. Trivium weet waar een vette show aan moet voldoen. Visueel en muzikaal valt er dan ook genoeg te beleven.

Trivium
Het geluid is goed afgesteld – wat niet altijd het geval is in deze zaal – en daardoor valt op hoe goed Heafy bij stem is en hoe helder de instrumenten zijn afgestemd. Trivium speelt een ‘greatest hit’ set waarin tracks van zowat elk album uit hun oeuvre voorbij komen. Materiaal van ‘Shogun’, ‘In Waves’ en ‘Ascendancy’ kan op de meeste bijval ekenen. De band klinkt op die albums net wat gretiger en harder dan op ander werk. Materiaal van het meest recente album ‘Silence In The Snow’ komt nogal tam over tussen de rest van de tracklist. Dat beseft de band waarschijnlijk ook, want het verse wapenfeit heeft een kleine rol in de set.

Trivium is een erg diverse band. Je kunt de mannen op geen enkele stijl vastpinnen en dat zorgt voor een gevarieerd geluid. Metalcore, trash en heavy metal (of is het Heafy metal ?) komen allemaal voorbij. Ondanks het gebruik van verschillende genres blijft Trivium herkenbaar klinken. De diversiteit van deze Amerikanen levert een gemêleerde fanschare op. Oudere metalheads, pubermeisjes, begin twintigers en tieners zijn op de show afgekomen. Iedereen doet mee en geniet met volle teugen. Het is feest vanavond en iedereen viert mee! Een avondje Trivium is een avondje headbangen met gelijkgestemden. Deze metal maandag was ijzersterk.

Trivium is het levende bewijs dat muziek verbroedert.

trivium - foto patrick spruytenburg - 002

trivium - foto patrick spruytenburg - 006

trivium - foto patrick spruytenburg - 008

trivium - foto patrick spruytenburg - 010