Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Kempenerpop doet het boek definitief dicht… of toch niet?

aewk
Reno van der Looij

Bij het betreden van het terrein in Waalre worden we nog maar eens fijntjes op de feiten gedrukt dat het echt de aller aller allerlaatste editie van Kempenerpop gaat worden deze zaterdag. De doeken laten niets aan de verbeelding over met de teksten “Bedankt” en “Welkom op deze laatste editie van Kempenerpop” erop gedrukt.

Zoals vorige week al uitgebreid in het Eindhoven Dagblad viel te lezen “is het festival de afgelopen jaren uit haar jasje gegroeid en door het gratis karakter te veel werk geworden voor de organisatie om het rond te breien met drukke banen en studies“. Een festival van een maatje kleiner bleek niet te werken.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Bert Geysemans

En dat is toch vooral zonde aangezien de eerste editie van Kempenerpop alweer 35 jaar geleden plaatsvond. Er zijn nog maar weinig festivals met zo’n historie. Heel wat nationale (Kensington, Chef’ Special, Beef)  als internationele namen (Pro-Pain, Dog Eat Dog, Karma To Burn) hebben op het festival mogen aantreden. In 2012 zelfs nog als een drie daags evenement met tot wel zesduizend bezoekers.

Deze laatste editie is wat simpeler van opzet. Slechts één dag en één podium. De kenmerkende tenten zijn er niet meer. De aankleding is dan wel wat sober en het weer werkt ook nog niet echt mee, maar het programma spettert er deze dag niet minder om. Geen duizenden, maar enkele honderden bezoekers durven het op deze regenachtige dag aan om naar buiten te trekken en An Evening With Knives te trotseren. De jonge band gaat dankzij een succesvolle crowdfunding binnekort de studio in. Door een blessure van de eigen drummer laten ze zich vandaag met Joris van Komatsu als invaldrummer lvan haar beste kant zien met een prima set. En waar An Evening With Knives zijn, daar zijn stickers. Veel Stickers.

Blackbone

Ook stadsgenoten Candybar Planet zetten en strakke stonershow neer (spelen die gasten uberhaupt ooit een slechte show eigenlijk?) met uiteraard prijsnummer “Dirt Track” en de fijne Beatles-cover “Helter Skelter”. De artiesten dragen Kempenerpop duidelijk een warm hart toe en zonder uitzondering wordt het beste beentje voorgezet. Ook bij Allez Mamma die zich tussen al het rockgeweld toch wat de vreemde eend moeten voelen vandaag.

Niet uit Eindhoven, maar Dool uit Rotterdam zorgt onder aanvoering van Ryanne van Dorst voor een muzikaal hoogtepunt met donkere groovende rock. De single ‘Oweynagat’ is het enige uitgebrachte wapenfeit dusver, maar de klasse spat er vanaf. Overigens heeft ook Dool een klein Eindhovens tintje dankzij de aanwezigheid 2 ex-The Devil’s Blood muzikanten.

Dool

Deze editie kenmerkt zicht overigens door een erg hoog Eindhoven Rockcity gehalte met ook, Bang Bang BazookaBlack-Bone en Peter Pan Speedrock op het programma. Tijdens afsluiter en huisband Peter Pan Speedrock (de band wisselde op het laatste moment van positie met de Rotterdamse hardcore van Disturbance) speelt Steef van Black-Bone zelfs nog een potje mee alsvorens defintief het Kempenerpop-licht wordt uitgedaan.

Het was fris en regenachtig op Kempenerpop deze zaterdag, maar de reacties waren hartverwarmend en met weemoed is in stijl afscheid genomen van een festival wat we zullen gaan missen. Kempenerpop bedankte haar bezoekers, wij willen vooral ook Kempenerpop bedanken voor al die fijne jaren!

Er gloort echter nog hoop aan de horizon, aangezien een nieuwe initiatiefnemer (Waalrenaar Ralf Collaris) zich heeft gemeld voor een doorstart als niet-commercieel festival. Hoe dat er precies allemaal uit gaat zien is nog even afwachten. Komend jaar moet dit festival met een de hulp van een groep nieuwe enthousiastelingen er al staan. Wij verwelkomen een Kempenerpop 2.0 echter met open armen!

 

_DSC2968

_DSC2983

_DSC3095

_DSC3214

_DSC3228

Kempenerpop

13494972_949132745212528_7252224767540474495_n