Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Vooruitblik op Dynamo Metalfest 2016 met Tjerk Maas

DMF
Reno van der Looij

De tweede editie van Dynamo Metalfest komt eraan en daar hebben we heel veel zin in! Net als vorig jaar blijft het festival bij de “basics”: één dag, één podium, een toffe kunstijsbaan locatie, 9 uitstekende bands, veel bier, een betaalbare entree en gezelligheid.

Op het affiche voor 16 juli aanstaande prijken onder meer Anthrax, Life of Agony, Sacred Reich, At the Gates, Metal Church en Textures. De drie belangrijkste drijvende krachten achter Dynamo Metalfest zijn Sander Waterschoot (Dynamo Eindhoven), Paul van Berlo en Tjerk Maas (beide Loud Noise). Vorig jaar blikte we vooruit op de eerste editie met Sander en dit jaar is het de beurt aan Tjerk om aan een vragenvuurtje te worden onderworpen.

Laten we even kort terugblikken op vorig jaar. Dynamo Metalfest debuteerde met een duidelijk concept op een overvolle festivalkalender. Geen gelul, gewoon 8/9 dikke bands op een podium, bier, friet en frikandellen en een hele leuke dag hebben. Met een uitverkocht huis als gevolg. Hoe kijk je terug op de eerste editie? Wat was top en wat was flop?

Tjerk Maas: “De eerste had eigenlijk bijna niet beter kunnen verlopen. We hadden een vette line up, volle bak zon, metalfans die zichtbaar aan het genieten waren en ook nog eens uitverkocht! Dus heel veel was top, zoals jij het noemt. Er waren natuurlijk wel wat kinderziektes, zoals de toiletten en muntenkassa’s, maar om dat nu flop te noemen gaat mij wel te ver. Het was vervelend voor sommigen, dat probleem hebben we gezien en ook kenbaar gemaakt dat dat ons ook opgevallen was en daardoor nul klachten er over gehad. En we houden ons aan de belofte van meer toiletten en muntenkassa’s dit jaar.

De eerste editie was met 5.000 bezoekers op voorhand uitverkocht. Het terrein van de Ijsbaan heeft echter een grotere capaciteit. Vanwaar die voorzichtigheid en wat mogen we dit jaar aan bezoekers verwachten?

Tjerk: “Nou, aangezien het de eerste keer was en wij al blij waren geweest met 3500 man en ook om kinderziektes te kunnen zien en in de hand te houden, hebben we in overleg met de gemeente het maximale aantal bezoekers op 5000 gezet. Dat er meer mensen zijn geweest dan wat wij vooraf hadden bedacht is natuurlijk helemaal super. We wilden niet voor problemen komen te staan die mogelijk invloed zouden hebben op een vervolg, dus vandaar dat we voorzichtig zijn geweest.”

“Nu we een beter beeld hebben van de situatie en de gemeente heeft gezien dat we alle zaken goed voor elkaar hebben kunnen we omhoog met het bezoekersaantal. Of we dit jaar gaan uitverkopen kan ik niet zeggen, vorig jaar waren we een week van tevoren al uitverkocht dus ik weet niet hoeveel mensen mogelijk nog aan de dagkassa een kaart hadden willen kopen. Dit jaar verwachten we minimaal 7500 metalfans, afgaande op hoe hard de voorverkoop gaat. En mensen die bang zijn dat dit ten koste gaat van de ruimte, het podium gaat dit jaar bijna 20 meter naar achteren, daar kun je een hoop mensen kwijt. Dus schouder aan schouder staan doe je alleen in de pit. Of lallend in de Biergarten”

Het concept blijft dit jaar overeind. Hebben jullie overwogen om rigoureuze wijzigingen aan te brengen met bijvoorbeeld een 2e podium aan de andere kant van het veld? Wat worden de belangrijkste verbeterpunten en/of veranderingen tov de vorige editie?

“Nee, daar ben ik vooral heel stellig in geweest. We houden het bij 1 podium. Dat is het concept en dat houden we zo. Er zijn al genoeg festivals waar je al een halve dag kwijt bent om je schema in elkaar te draaien om er vervolgens na het festival achter te komen dat je de helft van wat je wilde zien hebt gemist. De belangrijkste verbeterpunten zijn dat we nu 3 toiletgroepen hebben, op drie verschillende plekken dus op het terrein en dat er ook drie keer zoveel muntenkassa’s zijn en we hebben mbt de munten nu ook gekozen om die ook al in de voorverkoop te verkopen zodat we de wachttijd nog meer kunnen verkorten.

En het terrein wordt nu dus groter omdat er meer mensen gaan komen. We willen wel de relaxte vibe van vorig jaar vast houden dus we zullen nooit naar de maximale capaciteit gaan die volgens veiligheidsnormen geldt. Een beetje ruimte om je heen, zeker achter aan op het veld wordt best goed gewaardeerd. En daar gaan we graag in mee. We zetten een festival in elkaar waar we zelf ook bezoeker zouden willen zijn.”

Door gebruik te maken van de naam Dynamo speelde je in op een sentiment van inmiddels vervlogen tijden. Tevens is de huidige locatie ook al een hint naar een roemrijke verleden. Was het een bewuste zet om Dynamo te gebruiken? En ben je nog tevreden over die keuze?

Nee, dat was niet bewust. Paul en ik hadden al het idee om een metal festival in Eindhoven te doen, toen ik door Sander van Dynamo werd benaderd om bands te leveren (vanuit mijn agency Loud Noise) voor een nieuw festival wat zij wilden opzetten. Zij hadden de Ijsbaan al in optie. Er waren niet veel koppen koffie voor nodig om het met elkaar eens te worden om de plannen samen te voegen. En aangezien zij Dynamo heten hebben we er Dynamo Metalfest van gemaakt.
Dat het ons best wel helpt zal ik niet ontkennen maar als het concept wat wij neerzetten en de bands ruk waren geweest, dan was er geen tweede DMF gekomen. Ik zie het dan ook als onze eigen verdienste, met een beetje wind in de rug.”

metalfest

 

Jullie zijn bij Loud Noise inmiddels ervaren boekers. Zijn jullie tevreden met het programma wat er dit jaar staat en kun je eens een kijkje in de spreekwoordelijke keuken van het hele boeking proces geven?

Tjerk: “Dat was wel een behoorlijk getouwtrek. Het aanbod in juli is niet zo ruim als in juni of augustus. En we hebben maar 8 plekken, de battle plek even buiten beschouwing gelaten, om ons programma te maken en daar verschillende genres en oldschool versus nieuw in te krijgen met het ‘dit is een feestje’ gevoel er ook nog bij. Sacred Reich hadden we een jaar geleden al vast gelegd, in eerste instantie exclusief maar nu hebben ze er toch een complete tour omheen gebouwd. Maar goed, die naam zorgde er wel voor dat we in 12,5 uur al onze 1.000 early bird tickets hadden verkocht. We zijn dus nu ook weer bezig met een old school naam die we op 16 juli hopen aan te kondigen.”

Tjerk vervolgt: “Namen zoals Life Of Agony en Powerwolf hadden we ook al snel beklonken, Audrey Horne trouwens ook, na hun geweldige show op ‘Into The Grave’ (ook een Loud Noise event, red.) vorig jaar. De rest was nog wel een opgave om in te vullen. Veel agenten wachten lang met bevestigen of willen de hoofdprijs. Dat kan niet met een festival waar een ticket 20,00 euro kost. We zijn bijvoorbeeld met Sabaton bezig geweest, maar die hebben zo’n explosieve groei doorgemaakt dat hun gage voor ons niet meer haalbaar was. En ja Gojira, zullen we het daar maar niet over hebben? Ha ha”

Nog steeds balen dus dat de boeking van Gojira de mist in ging? (lees ook: Gojira niet op Dynamo Metal fest).

“Ja, zeker na het zien van de show op Fortarock. Laat ik het er op houden dat het niet aan ons lag dat het mis is gegaan.

We nemen even gezien het succes aan dat DFM een blijvertje op de festivalkalender is. Er is flink wat gedoe geweest afgelopen jaar rondom het voortbestaan van de IJsbaan. Baart je dat al zorgen voor de toekomst?

“Wij gaan er ook van uit dat er nog vele edities gaan komen. Of dat allemaal op de IJsbaan gaat zijn kan ik nu nog niet zeggen. Dat ligt aan de nieuwe uitbater. Maar er zijn in Eindhoven nog meerdere geschikte lokaties. Onze wens is echter wel om op de IJsbaan te blijven.”

Even iets belangrijks: BIER! Hoe is het idee van het eigen Dynamo Metal Fest bier ‘Langharig Tuig’ tot stand gekomen samen met de locale brewpub Van Moll?

Langharig TuigTjerk: “Ja, laten we het over belangrijke zaken gaan hebben! Dat kwam tot stand door Jaap Hermans van Van Moll. Ik kom daar met enige regelmaat om bier te drinken, ik ben zo’n Untappd (bier applicatie, red.) lul, dus alles wat anders is dan pils, laat ik daar graag naar binnen glijden. Hij vond het te gek hoe wij bezig zijn met Dynamo Metalfest en vroeg of we iets samen konden doen. Ik wilde eigenlijk vorig jaar al hun bier Doerak in de Biergarten hebben maar dat lukte toen niet.”

“Dus we zijn gaan praten en samen met brouwmeester Erwin van Van Moll hebben we Langharig Tuig bedacht. En dat gaat erg goed, de eerste batch is op, m.u.v. wat we hebben gereserveerd voor het festival. Er komt weer meer aan dus binnenkort is het ook weer beschikbaar voor andere cafe’s in het land. We zullen overigens op het festival ook merchandise hebben van Langharig Tuig; diverse shirts, patches, buttons etcetera.”

Tjerk, we hadden het even over een stukje nostalgie door de locatie en de naam Dynamo. Wat heb jij persoonlijk met het “oude” Dynamo en hoe kijk je naar jullie eigen variant (als we dat al zo mogen stellen) hierop?

“Ik ging 25 jaar geleden naar mijn eerste festival; DOA’91. Dat heeft nogal een indruk gemaakt en dat was dus ook op dezelfde locatie als waar wij nu zitten. Ik ben sindsdien tot de laatste Dynamo Open Air in 2005 iedere keer geweest. Ontzettend veel goede herinneringen, al zijn sommige gehuld in een alcohol nevel en anderen beter om het maar niet over te hebben, ha ha.”

“Het is gemakkelijk om te zeggen dat we een variant zouden zijn maar zo zie ik dat niet. We hebben een festival concept bedacht wat door de lokatie en de samenwerking met Dynamo gemakkelijk als variant bestempeld zou kunnen worden maar DOA was eigenlijk vanaf ‘94 al niet meer het festival zoals wij dat nu neerzetten. We zetten een festival neer wat lekker simpel is, een podium, negen goede bands, goei volk, pilske, bak friet en hopelijk veel zon.”

Tot slot; naast boeker en organisator ben je vooral ook fan. Naar welke acts kijk je deze editie van Dynamo Metalfest het meeste uit en waarom?

Tjerk: “Ik kijk erg uit naar de shows van Sacred Reich en Metal Church. Ik sprak dit weekend Phil Rind van Sacred Reich op Graspop en hij heeft er enorm veel zin in. “If it ain’t fun, we’re not doing it” zei hij. Die instelling en zijn enthousiasme, en natuurlijk die krakers op hun setlist zorgen ervoor dat ik die show zeker van begin tot eind ga kijken. Metal Church was de headliner op DOA’91 en nu, 25 jaar later, ben ik ook hun Europese agent. Als je me dat toen had verteld had ik je keihard uitgelachen. Om vervolgens dan wel nieuwsgierig te vragen “vertel me daar eens meer over” en “doe mij nog eens een pilske!”, ha ha.”

Nog een laatste boodschap aan de bezoekers van DMF 2016?

“Wij, met ons hele team, heten jullie allen weer van harte welkom, het is te gek dat jullie er de eerste keer al in grote getale waren en dat het er nu naar uit ziet dat jullie allemaal extra vrienden meenemen. Super vet! En als je nog geen kaartje hebt, wacht niet te lang, aan de deur zijn ze 5 euro duurder. Zijn toch weer twee biertjes! Tot zaterdag 16 juli!

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze tweede editie via de website van Dynamo Metalfest. Get ‘m while you can!

dmf-27 - kopie

Dynamo Metalfest 2015 – Foto: Elke Teurlinckx