Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Division – 2083 EP

Division – 2083 EP
Guido Segers

Review Overview

Score
7.5
7.5

Futuristische nostalgie

Side project van Timecop1983, maar dan in de toekomst.

Wat nou als je muziek met een retro smaakje maakt, maar toch even futuristisch wil zijn? Dan bedenk je gewoon een vet side-project wat wel direct herkenbaar is. De link tussen Division en de ‘2083 EP’ en Timecop1983 is niet zo heel moeilijk te leggen.

Het geluid is niet helemaal anders, maar met Division gaat Jordy Leenaerts net een andere kant op. Waar Timecop1983 steunt op een Miami Vice-vibe en nadrukkelijk een invloed van de jaren ’80, gaat Division veel meer de filmische kant op van (welliswaar de wat oudere) post-apocalyptische SF films.

Nog steeds hoor je volop de scherende synthesizerlijnen. Die lijken wat uitgestrekter, nog wat meer de kosmische kant op en iets meer Jean Michel Jarre. Je zou denken dat het misschien wat meer de krautrock kant op gaat, waar de muziek van Leenaerts wel een band mee lijkt te hebben, maar Division voelt net wat meer trance. De Mitch Murder inspiratie is echter nog altijd voelbaar in de nostalgische sound.

De beats zijn niet die doffe drumklanken die juist zo het jaren ’80 karakter gaven aan de Timecop1983 releases. Dat hoor je meteen terug op het sluimerende ‘The New Wave’, met een intro die ook wel een beetje Fischerspooner -achtig aandoet. Met een trage tred en fijne keyboardmomenten is het die sonische onderdompeling die je al kent.

Het geluid is net wat vrijer, alsof er iets los gelaten is wat toch een soort dringende sfeer feeft op de Timecop1983 releases. Bij deze platen kijk je van bovenaf naar de wereld, het voelt luchtig en zonder nadrukkelijk geaarde baslijntjes. Geen vocalen behalve heel even op ‘Deja Vu’, maar dat zijn samples.Op slotnummer ‘Escape From Orion’ wordt samengewerkt met Sonic Synergist. Een welkome wijziging in de sound doordt er een soort dubbele lag ontstaat tussen de verschillende synths.

Het is een fijne plaat met precies die unieke new-retro-wave sound die het label NRW (NewRetroWave) kenmerkt. Hoewel de toekomst het thema is voor Division, voelt ook dit precies als iets uit dat straatje met de juiste romantische invulling.