Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

Discipline – Stake Your Claim

discipline
Sander Waterschoot

Review Overview

Score
8
8

Workingclass!

Een onvervalste vette pot Hardcore en Streetpunk...

Even terug naar vroeger. In de mid jaren 90 om iets exacter te zijn, programmeerde ik mijn eerste showtjes in jongerencentrum JOEK in Geldrop. De eerste shows van de Heideroosjes waren eigenlijk al op het randje, het was al vlug te hard, met een man of 30 was de Roosjes show dan ook al prima bezocht, het grote succes moest nog komen.

Rond die tijd kwam ik in Nijmegen, via een vriendin in aanraking met een langharig grote kerel, het bleek Carlo of zijn broer Hugo Geerlings te zijn, ze speelden in een band, iets van The Funkadelic Love Machine. Het bleek dat hij een band als Agnostic Front ook tof vond, een dik jaar later viel het kwartje.

De 7” van Discipline ” Stompin’ Crew” kwam uit, samen met Tech9, Violation Of Trust, Backfire, Right Direction vormde die mannen direct mijn weekenden. Elk weekend kon je in elk jongerencentrum in Brabant en Limburg wel een van deze bands zien, aangevuld met nog meer acts die zomaar opkwamen. De gouden tijd van Eindhoven Rockcity en de Europese Hardcore scene, Eurocore!

Discipline bleek een band te zijn om rekening mee te houden, Europees, maar ook in mijn eigen Geldrop, want ze stonden in een uitverkocht JOEK samen met Tech9 en Right Minded en werden gezien als een paar spierbundels met een grote bek die ook nog eens midden in de kleedkamer (door gebrek van een toilet) vonden dat het bankstel best onder gezeken kon worden. Die spierbundel stempel zijn ze eigenlijk nooit kwijt geraakt. De band bracht een stel ruige streetcore/hardcore platen uit, en stonden zowel op als naast het podium hun mannetje, “Nie fucken met ons, waar is de koelkast”.. dat dus!

De band groeide en vooral in Duitsland ging dat erg goed en stonden daar vaak voor een paar duizend man te spelen. De band mag van mij best de Buma Export prijs mee naar huis nemen, maar hey.. het is nu eenmaal geen Efteling muziek als Within Temptation.

Stake Your Claim

In 2008 werd het stil na de verzamelplaat “Old Pride, New Glory” en kwam er tevens een eind aan de levendige Eurocore scene. Veel bands stopten en ook de jonge aanwas kwam vaak niet boven het maaiveld uit. Tot enkele weken geleden. Met een nieuwe zanger, Merijn Verhees en Dave Moors op gitaar, komt Discipline op de proppen met haar 16e release: “Stake Your Claim”.

albumhoesEn wat een gave plaat is dit geworden. Overigens niets nieuws onder de zon; de gebruikelijke gitaarlijntjes en mee brul refreinen zijn er gelukkig nog. Maar dat de band twee van het beste Discipline nummers uit zou poepen, dat had ik niet verwacht. Nummer 3 en 4 van de plaat, “All The World’s to Blame” en het bedankje aan Onno Cromag (RIP) “Show us the Ropes”, zitten gewoonweg goed in elkaar. Even geen al te stoere spierballen maar emotie, whut? Ja, de mannen menen het.

Nieuwkomer Merijn brengt de juiste vibe, melodie en afwisseling in de nummers. Tijdens de live show in het Blue Collar Hotel stak voor “All the World’s To Blame” er boven uit en nummers als “We Cant be Beaten”, “We Rule The Pub Now” en “Get Me Outta Here“ zullen vast en zeker de nodige vuisten in de lucht krijgen. Kort samengevat is “Stake Your Claim” een opvallend goede Discipline plaat, en Merijn Verhees is zeker een goede aanwinst voor de spierballen uit Veldhoven.

Discipline is een band om trots op te zijn, de mannen worden ook ouder, maar de biertjes zijn nooit ver weg. In de jaren dat Eindhoven steeds meer zich is gaan focussen op computernerds en chipfabrikanten, ben ik blij dat de workingclass nog steeds bediend wordt op een vette pot Hardcore en Streetpunk. Welkom back boys!