Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Raven laat wilde haren zien in The Jack

Raven laat wilde haren zien in The Jack
Guido Segers

Het is een warme avond met veel tv-schermen op Stratumseind, maar in The Jack gaan de temperaturen nog verder oplopen. Raven speelt namelijk vanavond op het podium en de andere broertjes Gallagher beloven er een feestje van te maken.

Foto’s: Justina Lukosiute | Tekst: Guido Segers

De broers op gitaar, zang en bas spelen al 42 jaar onder de naam Raven. De band verworf faam in de vroege jaren en nam ooit nog de broekies van Metallica mee als support op tour. Deel uitmakende van de New Wave of Brittish Heavy Metal, mag de band zich met recht een grondlegger noemen vna het moderne geluid van het genre.

13509818_10206365841016685_778480578_o

Opwarmer White Boy Wasted mag zichzelf nog best broekies noemen. Hoewel het trio de nodige ervaring heeft, is het onder deze naam pas de tweede live show voor het gezelschap. Als je zonder die wetenschap binnenloopt is dat niet de indruk die je krijgt. De heren spelen strakke thrash metal met veel traditionele rock’n’roll elementen en zijn niet bang om over te stappen tussen de genres. Bovendien is de set energiek en vermakelijk, een aanwinst voor de Rockcity banieren, deze boys.

Frontman Sid van Kastel praat graag tegen het publiek en doet dat met de nodige zelfspot. Het siert deze jonge band, die zich duidelijk schikt naar de rol die hen is toebedeeld. Een covertje van Herman Brood, een blues liedje, het kan allemaal tot vermaak van het publiek. Nummers als ‘Love at First Touch’ en het vlaggelied ‘White Boy Wasted’ gaan we vaker horen, reken er maar op.

Ooit maakte Raven muziek die ze zelf omschreven als ‘athletic rock’. Een beetje onnozel, maar het kenmerkte zich vooral door rare sportattributen. De scheenbeschermers van Mark Gallagher op gitaar en de kekke gympen van John Gallagher (goed, laten we gewoon zeggen dat die fijn zitten) zijn nog stille getuigen van die vreemde periode. Men wil wel eens zeggen dat de band geflopt is in hun carrière, maar vanavond laat Raven horen absoluut de energie en wil in huis te hebben om voor wie dan ook, waar dan ook het dak er af te spelen.

13493269_10206365841256691_722943250_o

Goed, het lijkt een beetje alsof twee rare ooms samen met de stamgast in het lokale bruine café samen een bandje gestart hebben en erg atletisch zijn de figuren niet, maar met de ogen dicht hoor je een band die ‘on fire’ is. Het stemgeluid van John Gallagher is zuiver en krachtig en via zijn onconventionele headset laat hij flinke halen en kreten horen terwijl de band door een set klassiekers stoomt. Het publiek gaat er ook in op en zingt, schreeuwt en klapt mee, zeker als de frontman de zaak nog wat meer opjut. Dat doen ze met oud werk, maar ook met nieuwe nummers van ‘ExtermiNation’ uit 2015. De schreeuwende gitaarsolo’s van Mark Gallagher worden tussendoor afgeleverd met tomeloos plezier, waarbij de beste man zo nu en dan de tijd lijkt te vergeten.

Het optreden van Raven is behalve bijzonder op een locatie als The Jack ook hoogst vermakelijk met een band die speelt vol plezier en met een enorme bak energie. En eigenlijk klinkt het ook gewoon heel erg lekker. Op naar meer van dit moois!

13517812_10206365840976684_1414291870_o