Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Regen deert Jera On Air 2016 nauwelijks

Jera on Air
Reno van der Looij

De dagen voor Jera On Air kwam de regen werkelijk met bakken uit de lucht. Zoals de laatste tijd meerdere festivals te kampen hadden met noodweer, zo ook in Ysselsteyn gelegen tussen Eindhoven en Venlo. Dat zorgde voorafgaand aan de opening op vrijdag voor de nodige hoofdbrekers. Weilanden in de omgeving bleken niet langer geschikt als parkeerplaats of als campingterrein.

De alternatieven werden echter snel gevonden in de omgeving, wat wel iets verder lopen betekende. De bezoekers hadden er alle begrip voor. Het terrein binnen de festivalhekken was dermate drassig dat flinke ladingen houtsnippers uitkomst moesten bieden. En dat werkte wonderwel erg goed. De organisatie, grotendeels bestaande uit vrijwilligers, had de boel heel het weekend netjes onder controle. De podia waren allen overdekt en voorzien van houten vlonders dus het hardcore & punkrock feest kon zonder problemen beginnen.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Dani Silvia

Vanuit Eindhoven trokken we er een dagje op uit om van de goed gevulde zaterdag (zeg maar gerust overvolle timetable) verslag te doen. Jera is vanuit Eindhoven prima bereikbaar en heeft een goede band/link met Dynamo waar ook de Jera pre-party en de Jera ‘guts & glory’ battle plaatsvonden. Bovendien stonden de punkboys van Call it Off als Eindhovense afvaardiging op het affiche!

Bij binnenkomst regent het wederom en daardoor staan de twee grote festivaltenten bij alle optredens ’s middags goed vol. Ook de acts in de Punkrockbar mogen op veel belangstelling rekenen. In het Theater of Chaos worden door de DJ’s er wat disco krakers ingegooid om het publiek wat gehuld in poncho’s en regenjassen binnentreedt te vermaken. Het werkt allemaal op Jera On Air vandaag. Ondanks de regen en modder alleen maar vrolijke gezichten.

Being as Ocean

Being as Ocean – Photo by Dani Silvia

 

En die gezichten worden alleen maar vrolijker bij Beartooth dat al een ‘sitdown’ voor elkaar krijgt nog voordat de set echt van start is gegaan. Beartooth weet wel raad met de volle tent en knalt de melodieuze metalcore een stuk agressiever van het podium dan op bijvoorbeeld het laatste album. Prima show. Om dampende agressieve livesets staat Turnstile alweer wat langer bekend. Deze gasten zijn na het uitbrengen van het album ‘Nonstop Feeling’ toch wel de jongste hardcore sensatie. Aangevuld met een dikke metalen groove gaat er dan ook vanaf de start een flinke pit los, waar zelfs de opblaaskrokodillen voorbij komen.

De zang komt vandaag bij Turnstile niet altijd even goed uit de verf, maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek op deze explosie van energie. Iets wat toch een stuk minder geldt voor de punkrock van Zebrahead op de Impericon mainstage. Het is zeker geen slechte performance en het is zeker vermakelijk wat de mannen neerzetten, maar de vele clichés zitten de band af en toe wat in de weg. De vele fans van de band zal het worst wezen, want die vermaken zich prima en zingen de songs woord voor woord mee.

Frank Carter & The Rattlesnakes maakt grote indruk op de ‘second stage’. Voormalig Gallows frontman Frank Carter is als een vis in het water met The Rattlesnakes en zetten een puike show neer. Hoogtepunt is de semi-akoestische en emotionele ballade ‘Beautifull Death’ naar het einde van de set, waarbij de term sitdown een hele andere dimensie krijgt. Alsof we ineens bij een seated singer-songwriter concert zijn waar iedereen ademloos naar de artiest zit te luisteren. Bijzonder. Bovendien laat Carter hier nog maar eens horen dat hij een van de betere zangers in het genre is. En daar doet zijn markante outfit niets aan af.

Frank Carter

Frank Carter & The Rattlesnakes – Photo by Dani Silvia

 

John Coffey is aan een laatste ronde festivals en shows bezig om er voor onbepaalde tijd uit te stappen. Op Jera On Air doen ze dat bovendien met een invuldrummer, maar dat valt nauwelijks op. De band doet alles zoals ze altijd al doen. Frontman David Achter de Molen en co. geven namelijk iedere show alles wat erin zit en dat is vandaag niet anders. Van vaste setopener “Broke Neck” tot “Romans” en “Heart of a Traitor”. Al zie je deze mannen ieder weekend op een podium staan, vervelen gaat het nooit. Toch lijkt bij het publiek op Jera de vermoeidheid na bijna 2 volle dagen springen en feesten wat toe te slaan. De menigte voor het podium doet het opmerkelijk genoeg toch net een tandje rustiger aan dan aan het begin van de dag. Niet dat vervolgens de set van Boysetsfire daar veel last van heeft. De Amerikanen uit Newark zijn daar ook veel te geroutineerd en ervaren voor.

Op Jera on Air is inmiddels zowaar ook de zon doorgebroken en iedereen lijkt even de behoefte om naar buiten te stappen. Dat is direct merkbaar tijdens de optredens, waar het plots stukken minder druk is. August Burns Red krijgt tent voor de Impericon Mainstage alsnog goed vol. En dat is overigens ook meer dan terecht aangezien hier één van de beste shows van de dag wordt neergezet. Dit is metalcore zoals metalcore gespeeld hoort te worden. Hard, meedogenloos, strak en allesverwoestend. Wat een heerlijke set van deze christelijke Amerikanen.

August Burns Red - Photo by Dani Silvia

August Burns Red – Photo by Dani Silvia

 

Alvorens de New York Hardcore veteranen Sick of it All en punkrock iconen Pennywise op de voor hen bekende en karakteristieke manier het licht van Jera On Air 2016 uit doen, kan wel gesteld worden dat ondanks het ongemak van de regen deze editie de boeken in kan als zeer geslaagd. Wellicht had een zonnetje wat meer bezoekers en late beslissers naar Ysselsteyn kunnen trekken dit weekend, wat gezien het ijzersterke affiche over beide dagen meer dan terecht was geweest. Vooralsnog kregen deze thuisblijvers dan ook het spreekwoordelijke ongelijk. Tot volgend jaar!

Pennywise

Pennywise – Photo by Dani Silvia

 

Sick of it All

Sick of it All – Photo by Dani Silvia

 

Boysetsfire

Boysetsfire – Photo by Dani Silvia

 

Met dank aan Dani Silvia en Never Mind the Hype voor het beschikbaar stellen van de foto’s!