Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Frikadellen en GG Allin: Raylin organiseert hardcorepunkavond in het Stroomhuis op 10 september

Frikadellen en GG Allin: Raylin organiseert hardcorepunkavond in het Stroomhuis op 10 september
Pernilla Ellens

Op zaterdag 10 september spelen Raylin, Backbreaker, Cutting Ties en Maagzuur in het Stroomhuisje. De posters voor deze avond sieren de stad al een tijdje en duiken overal op.

De vier bevriende bands uit de omstreken van Eindhoven zijn jong en willen wat, dus organiseren ze het zelf. Hard, snel, boos en lekker thrashy, maar ook met een gezonde dosis humor.

Wij van Eindhoven Rockcity kunnen deze d.i.y. mentaliteit waarderen. Een introductie is daarom op zijn plaats.Wie zijn de bands die optreden? Wat kunnen we verwachten van de avond? En heeft Eindhoven een plekje in hun hart? Eindhoven Rockcity stelt aan u voor: Raylin, Cutting Ties, Backbreaker, en Maagzuur.

Raylin

Raylin2
Vertel! Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

“Wij zijn Raylin en we hebben Roy on the mic, Moritz op gitaar, Sander op bass en Rens op drums en mic. We bestaan uit 50% Mierlo en 50% Lierop.”

Wat staat er op momenteel op in de bandbus en in de slaapkamers? Welke bands inspireren jullie?
“Vooral oudere thrashy hardcore als Negative Approach, Void, D.R.I., Negative FX en Cryptic Slaughter, maar de laatste tijd komen er ook een hoop meer powerviolence invloeden bij als Infest en Spazz. Vooral die funky en folky tussenstukken bij Spazz nummers en de humor doen het goed.”

Punk en hardcore komt natuurlijk voort uit onvrede met de stand van zaken. Is jullie muziek een manier om kritiek te uiten?
Soms wel, soms niet. We maken vooral hardcore om zoveel mogelijk kabaal te maken aangezien wij ongetalenteerde snotjong zijn uit een regio waar (bijna) geen rauwe herrie vandaan komt. We geven meer een soort van typische punk middelvinger naar een hoop onderwerpen als werk, school, overheid en popcultuur, maar maken ook graag nummers over Schutters bier, frikandellen en andere soorten tijdverdrijf en plezier. Eigenlijk is het bij ons de sport om zo snel en zoveel mogelijk kabaal te maken, veel zelf te regelen, stennis te schoppen en enigszins met een korrel zout genomen te worden. We zijn immers ook absoluut geen social justice warriors of überhaupt politiek correct…”

Wat betekent Eindhoven Rockcity voor jullie? Zijn er bands waarmee jullie je verbonden voelen, of misschien labels, of initiatieven?
“Eindhoven is voor ons het centrum voor alle heftige bands in de buurt aangezien de meeste bands die we kennen uit kleinere dorpen komen of omdat de leden van bands samenkomen in Eindhoven. Dit is dus ook het geval met bijvoorbeeld Maagzuur waar onze drummer ook in drumt en zo zijn we ook enigszins verbonden met Maagzuur. En dus zo komen via-via een hoop bands bij elkaar terecht, omdat men bij hardcore op deze schaal elkaar snel tegemoet komt.”

Wat kunnen we komend jaar van jullie verwachten? Zijn er nog specifieke toekomstplannen?
SKINFEST 2017 is al een feit sinds de gasten en Raylin als organisatie de eerste Skinfest editie afgelopen mei baldadig en gezellig ervaren hebben. Volle bak onbeperkt Schutters bier, dellies (frikandellen) bakken, mooie gezichten en een perfecte locatie achteraf ergens in een schuur met campingweide. Voor de rest proberen we zelf zoveel mogelijk gigs en avonden te organiseren bij concertzalen en kroegen aangezien we niet bepaald een easy listening bandje zijn die op een kermis of huwelijk gevraagd worden te spelen. Oja! En we moeten nog steeds onze eerste plaat releasen, want de opnames in de studio waren al gemaakt in februari, maar we zijn in de tussentijd veel bezig geweest met andere dingen voor de band.”

6. Wat kunnen we verwachten op 2 september in het Stroomhuisje?
“Wat vinden jullie van de andere bands die spelen? Hoe is de avond tot stand gekomen?
Alle bands die hier vanavond spelen hebben we gevraagd om te kunnen komen spelen. Alle bands hebben ook op Skinfest gespeeld en we konden goed zwetsen met elkaar en houden contact sindsdien. Het Stroomhuis is ook zeker een vette locatie om te spelen. Lekker knus, skon ingericht en bovendien vlakbij het station dus geen smoesjes van “ik weet niet waar het is” en al die onzin. Komen dus!”

Cutting Ties

Cuttingties
Vertel! Wie zijn jullie?
“Wij zijn Cutting Ties uit Noord-Brabant (Tijn-Gitaar, Geert-Bas, Jack-Vocals, Hans-Drums). Wij repeteren in Eindhoven, maar komen uit Den Bosch, Veldhoven en Landhorst.”

Wat staat er op in bandbus?
“Elk lid neemt natuurlijk zijn muzikale voorkeuren en inspiraties mee naar de band. Maar toen wij de band startten waren wij vooral geïnspireerd door de 80’s punkhardcore bands uit Amerika. (Minor Threat, Black Flag, Circle Jerks etc).”

Punk en hardcore komt natuurlijk voort uit onvrede met de stand van zaken. Hoe zit het met jullie idealen? Is jullie muziek een manier om kritiek te uiten?
“Onze muziek en teksten gaan vooral over de onvrede over de maatschappelijke en sociale ongelijkheid, maar ook over persoonlijke gebeurtenissen. De muziek die we maken is het voertuig waarmee wij het beste de boodschap, gevoelens en meningen kunnen overbrengen. Ik zie muziek nog steeds als kunst en punk is een van de meest directe vormen daarvan, het proces van idee naar een nummer is snel waardoor de pure energie en ideeën van een nummer overeind blijven.”

Wat betekent Eindhoven Rockcity voor jullie? Zijn er bands waarmee jullie je verbonden voelen, of misschien labels, of initiatieven?
“We hebben in het verleden met vorige bands (o.a. Anvery, Grey Days) ook veelvuldig in Eindhoven opgetreden en gerepeteerd. Ook al een keer met Cutting Ties. Er is veel animo in deze stad voor punk. Het is mooi te zien dat het nog steeds zo leeft.”

Wat staat er komend jaar op de planning?
“We zijn bezig met nieuwe nummers voor een plaat die volgend jaar gaat uitkomen! Daarnaast zoveel mogelijk optreden natuurlijk. Touren lijkt ons ook vet om te doen.”

Backbreaker

Hallo, stellen jullie jezelf eens voor.
“Wij zijn Lorens, Tom, Luke, Toon en Niek. We komen allemaal uit Tilburg en omgeving.”

Welke bands inspireren jullie?
“We luisteren allemaal naar een hoop verschillende muziek, maar met Backbreaker zijn oude hardcorebands zoals Minor Threat en Negative Approach wel onze invloeden. Dit proberen we een beetje te combineren met wat moderne bands zoals Ceremony.”

Wat betekent Eindhoven Rockcity voor jullie? Zijn er bands waarmee jullie je verbonden voelen, of misschien labels, of initiatieven?
“Wij hebben helemaal niks met Eindhoven. We hebben zelfs gezworen er nooit meer te spelen, maar voor Raylin hebben we een uitzondering gemaakt.”

Wat kunnen we verwachten op 10 september in het Stroomhuisje?
“We hebben met al deze bands samen gespeeld op Skinfest, dat was echt gruwelijk! Deze show was georganiseerd door Raylin, zij hebben ons daarna gevraagd voor deze avond. Alle bands die spelen zijn lekker lomp, snel en hard, zoals hardcore punk hoort te zijn.”

Maagzuur

14088537_1196733090397410_78619274493892925_n

Wie zijn jullie?
“Wij zijn Maagzuur uit de Brabant regio, en wij maken veel te snelle punk.”

Hoe is de avond tot stand gekomen?
“Afschuwelijk. Wat een zooitje ongeregeld. Alleen maar vrienden die herrie maken, erger kan het geloof ik niet.”

Welke bands inspireren jullie?
Mihoen, Infest, Siege, Heresy en Discharge zijn de voornamelijke favorieten. Een gezonde dosis GG Allin is ook niet te missen.”

Punk en hardcore komt natuurlijk voort uit onvrede met de stand van zaken. Hoe zit het met jullie idealen?
“De standpunten die te vinden zijn in onze muziek zijn veelal persoonlijke meningen óf dingen waar we in een geheel op tegen zijn. Humor is iets wat hier hand in hand mee gaat. Humor is namelijk een fantastische manier om een probleem mee te ontleden. Zo hebben we namelijk ook een nummer over bekende Nederlandse schrijver Richard Klinkhamer die zijn vrouw had vermoord waarna hij haar lichaam in de vleesmolen heeft gestopt.”

Wat betekent Eindhoven Rockcity voor jullie?
“Sander Waterschoot en Dynamo zijn we erg dankbaar voor de gave shows die we hebben mogen bijwonen in het meest creatieve gebouw van Brabant. Monomentum Collective is ook erg gaaf, die hebben die full length van Gewoon Fucking Raggen uitgebracht. Zonder twijfel een van de ziekste bands uit Nederland.”

Wat kunnen we verwachten op 2 september in het Stroomhuisje?
“De kortste set van de avond, de meeste dreads en minimaal 2 mensen die een epileptische aanval krijgen.”

Een zelfgeorganiseerd avondje snelle punk met humor op een toffe plek, een goed recept voor een leuk feestje. En de entree is maar 2 euro, om het lekker democratisch te houden. Tot 10 september in het Stroomhuis!
Link naar het event