Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

Aidan – Searching For Dragons

Aidan – Searching For Dragons
Guido Segers

De jonge troubadour Aidan uit Eindhoven heeft eindelijk de debuut 7″ ‘Searching For Dragons’ uit bij Monomentum. Die is bijna verkrijgbaar, maar eerst volgt nog de releaseshow op 16 september in Altstadt. Wij mochten vast even luisteren.

Aiden, echte naam Diederik van den Brandt, is al zo’n beetje op alle Eindhovense podia aan het werk geweest met zijn singer-songwriterschap. Het is niet alleen hard werken geweest om de huisnaam te worden, die hij in een aantal zalen is, maar ook een zoektocht naar een eigen geluid. Toegegeven, toen ik hem 1,5 jaar geleden aan het werk hoorde, vond ik hem nogal zwaar op de hand voor zo’n jonge gast. Op deze release is dat wel anders en lijkt hij toch écht een eigen sound gevonden te hebben.

Het is even puzzelen, maar er is een geel blauwe drakenkant en een rood-blauwe drakenkant. Dat viel mij de eerste luisterbeurt niet op, maar zo weet je welk liedje je aan het luisteren bent. Het artwork is van Aidan zelf. Net als zo’n beetje alles verder lijkt wel. Beide nummers laten een vluchtig, speels geluid horen, wat in tegenstelling tot de titel niets met power metal te maken heeft.

Vooral de titel track lijkt invloeden te hebben van de jaren zeventig folkrock en wat klassieke jazz loopjes. Het doet dus wel degelijk denken aan een tijd waarin The Hobbit de bijbel was, en een tovenaarsmuts dragen best tof was. Aidan heeft daar wel een eigen draai aan gegeven met moderne teksten. De band om Aidan heen doet de verdere opvulling met speelse gitaren en funky basloopjes. Ik moet ook een beetje aan bands als The Coral denken. Het gaat een beetje op voor beide songs, het klinkt bekend maar met een geheel eigen draai.

Tweede track ‘Gods’ is een tikje meer ingetogen en persoonlijk,maar ook met dat voortjakkerende ritme dat weer meer aan een Mumford & Sons doet denken, maar met de mildheid van een Stornoway wellicht. Het lichtvoetige, dromerige wordt afgewisseld met passages die de beide benen op de grond hebben. Het stemgeluid van Aidan is mild, maar wel kraakhelder en laat een volwassenheid horen die in de hele muziek te vinden is.

Hoewel Aidan natuurlijk al singer-songwriter bekend staat, werkt hij vaak met een band, ook op plaat hier. Dat komt het geluid ten goede. Als singer-songwriter je luisteraars geruime tijd boeien is een opgave en het lijkt dat dit ook de muzikale uitdaging voor de jonge artiest intensiveert. De afwisseling en dynamiek, die vooral op ‘Gods’ tot uiting komt, zorgt ervoor dat Aidan op meerdere vlakken kan ‘shinen’ op podia, maar ook een barkruk in het zonnetje. Dit belooft veel goeds voor de toekomst.