Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Komatsu – Recipe For Murder One

Komatsu
Reno van der Looij

Review Overview

Score
8.5
8.5

Komatsu!

De bulldozer dendert onverminderd voort.

Het is als Eindhoven Rockcity oppassen geblazen om objectief te blijven als één van de huidige Rock City boegbeelden met een nieuwe plaat op de proppen komt. Toch valt het bij de nieuwe langspeler van Komatsu niet mee om hier en daar de superlatieven uit de kast te trekken. Met ‘Recipe For Murder One’ slingeren de heren namelijk een dijk van een album de wereld in, die de voorgaande plaat, ‘Manu Armata’ uit 2013, ruimschoots overklast.

Zo, dat kan maar gezegd zijn, maar wat maakt deze langspeler dan zo bijzonder? Allereerst blijkt Recipe for Murder One een ontzettend afwisselende plaat. Stuwende sludgy grooves wisselen zich af met (luchtigere) stonerrock, om vervolgens op te schuiven naar meer doom georiënteerde paden. Het past echter allemaal binnen het inmiddels bekende Komatsu geluid. Naast dat gitarist Mo Truijen duidelijk als zanger is gegroeid, vallen vooral de prima composities op.

Het sterke en aanstekelijk ‘So Hows About Billy?’ is zo’n uitstekend voorbeeld. Deze track kende we al van de eerder uitgebrachte 7″ single en past net als de B kant ‘Scavanger’ perfect binnen het complete plaatje van ‘Recipe For Murder One’. Meteen maar even een bijzondere vermelding voor de gastbijdrage van Nick Oliveri, die inmiddels na een lange gezamenlijke tour door Europa, een goede bekende van de band is. Nick laat zich vooral gelden in het stampende ‘Lockdown’, wat door de militante drumritmes haast een industrial sfeertje meekrijgt.

Komatsu wordt op en het trage doomy ‘The Sea is Calm Today’, het hypnotiserende ‘Breathe’ en het sludgy titelnummer heerlijk dreigend. De eenvoud in deze tracks maakt het juist krachtig en hier is de band op haar best. ‘The Long Way Home’ daarentegen is weer een wat makkelijker te verteren rocksong en kenmerkt de diversiteit op het album.

Het bij The Void Studio, onder productionele leiding van Pieter Kloos (die eerder werk van oa. Monomyth, Motorpsycho en Death Alley onder handen nam), opgenomen album laat horen dat Komatsu op alle vlakken als band is gegroeid. Het viertal laat als geen ander horen dat bulderend beukwerk, subtiele songwriting en melodieuze riffs prima hand in hand kunnen gaan, zonder ook maar ergens je eigen geluid te verliezen. Want de plaat klinkt bovenal op en top Komatsu. Houden zo!

 

 

Release show 23 september

Op 23 september a.s. komt Recipe For Murder One uit (cd bij Argonauto Records en LP via Lighttown Fidelity), wat gevierd wordt met een release feestje in het Eindhovense Blue Collar Hotel. Als support acts mogen we tevens Ottoboy en The Grimmsons (B) noteren. Gaat dat zien. Facebook event hier.

 

Recipe for murder one