Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Triomfrondje Komatsu in Blue Collar Hotel

Triomfrondje Komatsu in Blue Collar Hotel
Guido Segers

In februari 2013 vond de release show plaats van de voorgaande plaat van Komatsu, ‘Manu Armata’ in Altstadt. Het was een optimistische aangelegenheid te midden van een steeds stiller wordend Eindhoven Rockcity. De stoner combi was een vlaggendrager voor het Eindhovense rockgeluid, maar drie zware jaren volgden sindsdien.

Foto’s Brendy Wijdeven | Tekst: Guido Segers, Reno van der Looij

We hoeven niet alles op te rakelen natuurlijk, het feit dat je dit leest of bij de show was betekent dat je Komatsu volgt en dan weet je hoeveel problemen de band heeft moeten overwinnen om tot dit punt te komen. Eerder dit jaar zagen we een band die weer opleefde, die weer rockte en de wind in de rug had als support bij Crowbar. De energie van Komatsu op stoom is een genot voor de bezoeker. Toen was daar de single ‘So Hows About Billy?’ en nieuws van de nieuwe plaat. Dit is een mooi jaar voor de band.

Inmiddels kon je al lezen over die nieuwe plaat ‘Recipe For Murder One’, maar hoe gaat die live klinken? Vanavond in een goed gevuld Blue Collar Hotel gaan we het mee maken.

Eerste opwarmer is het Antwerpse Grimmsons, wat een mix speelt van rauwe sludge met een punk topping, afgewisseld met post-metal achtige passages, waar even rust komt. De band speelt in opperste concentratie en oogt als een hechte eenheid, tot de frontman langzaamaan uit de bocht begint te vliegen. Of het publiek hem opmerkt, maakt hem niet heel veel uit en al snel rent hij met microfoon struikelend, schreeuwend en ongermed het publiek in. Vallen en opstaan en met getergde gelaatsuitdrukking de handen ter hemel richtende is dit een band die je wakker schudt. Helaas te vroeg op de avond om het publiek echt te raken, maar de mensen vooraan zullen deze Vlamingen niet snel vergeten.

bch-grimmsons7396

Ottoboy worstelt eveneens met een publiek wat er eigenlijk niet zo heel veel zin in heeft. Er wordt gezellig gekeuveld en oude vrienden zien elkaar. De eenzame one-man band artiest moet het daarmee doen lijkt voor een groot deel van zijn set. Met droge humor en primitief rammelpunkblues weet de Amsterdammer langzaamaan het publiek voor zich te winnen. Het is absoluut een kunst om een half uur plus je publiek te vermaken met de beperkte middelen die Ottoboy heeft, maar het lukt hem om de zaal te vullen en zelfs nog een improvisatie getiteld ‘Shit, Rock’n’Roll’ te doen. Maar nu is het wachten voorbij en staan we klaar voor Komatsu.
bch-ottoboy7495

Met het naderende afscheid van Peter Pan Speedrock is Eindhoven Rockcity naarstig op zoek naar een troonopvolger. Misschien kunnen we na vanavond wel concluderen dat deze zoektocht gestaakt kan worden. Komatsu toont namelijk haar klasse tijdens de release van de nieuwe plaat Recipe for Murder One. Nadat alle belanghebbende door zanger/gitarist Mo Truijens zijn bedankt voor bewezen diensten start de bulldozer de motoren om het complete nieuwe album ten gehore te brengen. Ook live laten de nieuwe tracks horen hoe Komatsu gegroeid is.

bch-komatsu7668

Van ‘Scavenger’ tot ‘Breathe’ worden de sludgy grooves en stevige stonerrock overtuigend de zaal ingeslingerd. Nick Oliveri mag er dan niet bij zijn; zonder hem is ‘Lockdown’ ook nog altijd een prima song. ‘So Hows About Billy?’ is op plaat al een positieve uitschieter en heeft het in zich een echt Komatsu live klassieker te worden. Na het nieuwe werk is er ook nog ruimte voor een paar oude nummers. ‘New Low’ en ‘Komatsu’ sluiten de set af, waarna iedereen bij de merchandise de nieuwe plaat kan gaan bemachtigen. Komatsu heeft vanavond in Blue Collar zijn moment gepakt en stiekem, heel stiekem, is het een grote jongen in het genre aan worden.

bch-komatsu8139

Dank aan Brendy Wijdeven voor de foto’s.