Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Rockcity van Sander Waterschoot

Eindhoven Rockcity van Sander Waterschoot
Guido Segers

In de rubriek ‘Eindhoven van’ (zie hier de voorgaande edities) laten we de makers van Eindhoven Rockcity eens aan het woord. Sander Waterschoot hoort daar zeker bij. Programmeur/regisseur bij Dynamo en in een ver verleden begonnen bij Jongerencentrum Joek in Geldrop als programmeur en bezig met van alles en nog wat met muziek.

Support your local scene staat hoog in het vaandel bij Sander, die zo’n beetje elke show in Dynamo weet te voorzien van een lokale band. Dat valt niet mee vanwege alle package deals, maar de aanhouder wint vaak. En een aanhouder, dat is Sander Waterschoot zeker.

Wat maakt Eindhoven voor jou tot Rockcity?
Rockcity maken de bands maar vooral de fans, of ja, de mensen die het durven om naar lokale bands te luisteren. Niet alles met een ‘US’ achter de naam, is beter, vetter of cooler om naar te luisteren. Als regio 040 openstaat voor de lokale muziekscene, shows bezoeken en ook vooral naar de lokale supports te gaan kijken, dan is die scene er! Of er nu een Rockcity stempel op zit of niet. Bands moeten op hun plaats veel meer met elkaar gaan babbelen, samenwerken en niet in hokjes gaan zitten denken. Met een sterke smoel, samen naar buiten treden, dat lijdt tot uitbreiding van je aantal shows door heel Nederland door het jaar heen..

Wat is de meest rock’n’roll locatie van de stad?
Rockcity Eindhoven moet je vinden op straat, op de terrassen voor een café waar die avond een 040 band speelt. Het moet zwart zien van de shirts in Eindhoven, met bands van toen en de bands van nu. Je moet de shirts zien tijdens Eindhovense Festival als Dynamo Metalfest maar ook Beekpop, tijdens hipster shows of tijdens een wandeling in een of ander parkje. Wat in er in de cafés of zalen gebeurt is voor de ‘buitenstaander’ niet boeiend, het is hun scene niet en dus lopen ze door. Mensen moeten geïnteresseerd raken door bandnamen op shirts, waarom heeft iedereen toch een shirt aan van bandje X? Witte nog dat logo shirt van PPSR, of dat rode shirt van de Heideroosjes??

Wat is de allerbeste show die je ooit in Eindhoven hebt mee mogen maken?
Dat moeten toch de shows zijn, met oa Tech9, Discipline, Violation Of Trust in de line up, met daarbij een hele zwik Eurocore bands uit de buurt van Eindhoven. De Eurocore Reünie in Dynamo was er zo een.. Natuurlijk is dat voor een deel jeugdsentiment, maar hoe gaaf was die tijd, hoe ruig was het om een Discipline op DOA te zien (met van die belachelijke camouflage kleding haha) of, dat je Hein Tech9 een traan ziet laten op t Speedfest. Violation Of Trust tijdens een Dynamo 30 jaar stropdassen receptie of Onno Cromag (RIP) achter de dj tafel tijdens een show in Dynamo. Mooie tijdens waren dat,…

Welke 3 platen belichamen voor jou het gevoel van Eindhoven Rockcity (en waarom)?
The Spades: Learnin’ The Hard Way, wat een energie heeft die plaat, ik hoorde pas geleden dat die plaat te snel ingespeeld was haha, hoezo?? Dit is een van de beste NL punk platen.
Rompeprop: “Mentrual Stomphulk”, geen gelul, gas d’rop en zo veel mogelijk lompe humor er in, dat is de gedachte achter deze plaat. Een band die over de hele wereld gespeeld heeft en in hun scene op handen werd gedragen. Geen plaatje voor een romantische date, nee kei hard door de autospeakers en het liefst zo dicht mogelijk langs een terrasje rijden en mee kwéken op de tekst van “Pelikanen lul”.
Koen Fu: “Home Alone”. Een plaat vol Ska, Reggae, Rocksteady en heftige Crossovers. Dit is er een voor een zomerse avond! Gaaf dat die plaat helemaal ingespeeld is door Koen zelf! Check die filmpjes van hem op zijn facebook, ik trek dat zo goed!

Wat is je mooiste Rockcity herinnering of anecdote?
Misschien het mooiste wat ik zag was de samensmelting van Rockcity en Eindhoven Technocity. Dit vond plaats tijdens een van de laatste Dynamo Open Airs in Eindhoven, er stond een Techno tent op de DOA camping. Die tent stond vol met Technoheads en dronken Metalheads en Corekids. Beide scenes liggen zo ver uit elkaar, maar stiekem heel dicht bij elkaar. De gedachte hier achter was goed en is het zelfde, Eindhoven heeft die workingclass herrie nodig, het is de benzine om Eindhoven te laten draaien. Rockcity, 040 HipHop, Eindhoven Techno City of de nog steeds grote Eindhoven Hardhouse scene willen 1 ding, en dat is Eindhoven op zijn kop zetten, en dat lukt heel aardig, ook buiten 040! 14440631_10206846296307148_6271496085886283392_n

Mensen zeggen wel eens dat Eindhoven Rockcity dood is. Wat denk jij daarvan?
Mensen die zeggen dat Rockcity dood is, zitten op de bank en luisteren met veel weemoed naar de eerste platen van PPSR! Mensen die zeggen dat Rockcity Eindhoven nog leeft zijn nog met grote regelmaat te vinden tijdens de vele concerten in Eindhoven, of hebben een of andere rol in deze scene. Van concert dj tot band of fan, deze maken Rockcity tot Rockcity. Misschien is de naam al wat ouderwets, deze bestaat dan al ook een hele tijd. Wat ook tof is, is dat er een nieuwe generatie concertprogrammeurs opstaat, niet alleen in oa Dynamo (Bart Wijers), Altstadt (Bart Jansen) en Effenaar (Elvin Usidame), maar ook gasten die op eigen kracht toffe dingen doen (bij bijvoorbeeld The Jack of het Blue Collar Hotel..
Met het bezoeken van shows of het checken van het web, ontdek ik weer toffe nieuwe bandjes en randverschijnselen die Rockcity Eindhoven kunnen voortzetten. Er gebeurt veel in Eindhoven, en ja het wordt tijd dat er een paar bands de grote podia gaan headlinen, maar ik zie veel gebeuren en ik zie dat er hardt gewerkt wordt.. Het komt er aan!

Wie is voor jou de toekomst van Eindhoven Rockcity en waarom?
Band namen noemen is lastig, ik wil niemand voor hun kop schoppen. Omdat je er zo over loopt te zeuren, doe dan maar Facelifter. Facelifter heeft alles om door te breken richting de internationale extreme Metalscene. Deze band is live zo mega strak, een gruwelijke bak moderne Metal, precies zo als het hoort. En het zijn ook nog eens gasten die de lokale Eindhovense tieners (ja tieners) muziekles geven in de wijken!! Wat ook tof is, dat er wat toffe Hardcore bandjes op aan het komen zijn, bandjes als SuperHero Status, de Patties (inmiddels bekend als The Golden Wonderboys red.) en Colors Dead Bleed.

WAT VERDER TER TAFEL KOMT:
Nijmegen Rockcity, hahaha…