Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 september 2020

Scroll to top

Top

ERMC: Van Rapper tot Rocker

ERMC: Van Rapper tot Rocker
Redactie

Rockcity is dood…Make Eindhoven Rockcity heavy again. Zomaar 2 uitspraken die je nog wel eens, terecht of onterecht, hoort in Eindhoven en omstreken. Eindhoven staat bekend om zijn geschiedenis in de stevige muziek, van metal tot punk en van jong tot oud.
Vanuit Dynamo Jeugdwerk leek het ons tof om de jeugd in de wijken meer in aanraking te laten komen met alternatieve muziek. Kids te inspireren om Eindhoven Rockcity weer een jonge boost te geven.

Tekst Gijs Larue (Dynamo Jeugdwerk)

Sinds 2015 is het jeugdwerk van Lumens onder de naam Dynamo Jeugdwerk verder gegaan. Dynamo jeugdwerk bestaat uit verschillende jongerencentra in Eindhoven, Waalre & Bergeijk en het pand Dynamo. Vanuit Dynamo Jeugdwerk werken wij volgens het ILW principe wat staat voor Inspireren-Leren-Werken. Kort uitgelegd houdt dit in dat jeugd geïnspireerd raakt door een persoon/workshop/evenement, hierdoor ontdekt waar zijn/haar talenten liggen, daardoor makkelijker aan competenties kan werken, deze (verder) ontwikkelt en kan toepassen in de maatschappij.ermdc

Binnen Dynamo Jeugdwerk werken wij met verschillende talentontwikkelingsplatformen. Hiphoplab040 en BPM zijn al enige tijd gevestigde namen binnen Eindhoven maar het platform voor alternatieve muziek, genaamd Eindhoven Rock & Metal Company (ERMC), stond nog in zijn kinderschoenen…en dat terwijl wij Rockcity zijn.

Zo zijn wij met een klein groepje jeugdwerkers met een passie voor live muziek bij elkaar gekropen om te kijken of wij hier iets mee konden. Al snel lag er een plan klaar: livemuziek aanbieden in de wijken. Vanuit de verschillende jongerencentra kids instrumenten aanbieden en laagdrempelig kennis te laten maken met alternatieve muziek.Ikzelf, als fervent hardcore-punk liefhebber, was zeer geënthousiasmeerd hierdoor en heb al snel de pilot van dit project naar het jongerencentrum toegetrokken waar ik werkzaam ben, te weten Your Choice in Gestel.

ermc3

De reden dat ik dit graag wilde was omdat ikzelf van jongs af aan muziekles heb gekregen en dit erg gestimuleerd werd vanuit thuis. Buiten dat muziek maken leuk is kunnen kids hiermee ook dingen leren zoals samenwerken, discipline, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, en het creatieve vermogen vergroten.
Kids in Gestel mogen vaak maar één naschoolse activiteit kiezen, als ze er al één mogen kiezen, en dit is dan al snel sport gerelateerd, denk hierbij aan voetbal of thai-boksen. Dit terwijl zo goed als iedereen muziek leuk vindt.

Hoe enthousiast ik ook was over het project zag ik ook al snel de grote opgave. Hoe ga je alternatieve muziek presenteren in een buurt waar veel jeugd woont die namen kennen als Boef, Ronnie Flex en Ismo en denken dat Metallica, Iron Maiden en Nirvana merken bij de H&M zijn.
Als snel kwamen wij tot de conclusie: beleven is inspireren.
Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en met toestemming van de lokale basisschool op een vrijdagmiddag drie studenten van de Dynamo Metal Factory een verrassing showtje laten spelen op de speelplaats. 3 nummers van Rage Against The Machine, Pantera en Queen.

ermc4

Een van de dingen die mij het beste bijgebleven is, is dat een gesluierde vrouw geschrokken en verbaasd keek toen de 1e noten van Pantera’s ‘Walk’ ingezet werden. Dit sloeg al snel om naar nieuwsgierigheid nadat haar zoon vol verwondering naar de instrumenten stond te kijken en genoot van wat er voor zich afspeelde. Snel raakten wij positief in gesprek over wat wij van plan waren.

Die week erna startte de cursus en zaten wij meteen vol. 15 kids uit groep 5-8. Zowel jongens als meisjes van verschillende afkomst. Nederlands, Marokkaans, Turks, Antilliaans etc. In 10 weken kregen zij basis muziekles van de drie Metal Factory studenten(Pim, Dave & Sid). 5 kids met gitaar, 5 met bas en 5 achter de drums. In het begin elk instrument apart de laatste lessen mochten zij dat wat ze geleerd hadden samen spelen in bandvorm. Naast muzikaal zag je de kids ook groeien als persoon.

Zo kwam er een klein verlegen meisje binnen dat geen woord zei en als enige meid tussen de drummers ging zitten. Op het moment dat zij achter het drumstel kroop en de stokken het vel liet raken kwam er een volume uit van heb ik jou daar. Aan het eind van de reeks was dit meisje helemaal uit haar schulp gekropen en kon met gemak tegen de jongens opboksen, zowel muzikaal als persoonlijk.

Aangezien de pilot een groot succes was en 99% van de kids verder wilden besloten wij om dit door te zetten. De kids die 10 weken eerder begonnen waren noemden wij ERMC 2.0 en omdat er een grote vraag was vanuit andere kids startten wij weer een nieuwe basisreeks ERMC 1.0, ook deze zat op 1 plek na vol.

Deze week staat dan eindelijk iets te gebeuren waar wij 6 maanden geleden op gehoopt hadden. Kids uit de wijken die nog nooit een instrument vast hebben gehad staan vrijdag op een Gestelse talentenavond georganiseerd door Dynamo Jeugdwerk en mogen laten zien wat zij in een kort tijdsbestek hebben geleerd. Alle lof naar deze kids en de leraren die dit voor elkaar hebben gekregen.

Door dit succes zijn wij nu bezig om ERMC verder uit te rollen binnen Eindhoven en omgeving en zo jong talent te vinden welke normaal misschien nooit de kans zou krijgen muziek te maken.
Make rockcity heavy again, make rockcity young again.

Wat doet Dynamo Jeugdwerk an bijvoorbeeld? Nou vanavond een leuke avond organiseren in JC de Dommel. Klik hier voor het event. 

ermc2