Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Rockcity van… Pinkel (Joost Willems)

Eindhoven Rockcity van… Pinkel (Joost Willems)
Guido Segers

Zoals je inmiddels van ons gewend bent, laten we in deze rubriek de makers van Rockcity aan het woord over hun Eindhoven. Dit keer doet Pinkel (Joost Willems) een boekje open hierover.

In het verleden betrokken bij talloze avonden live muziek op het podium van Kafee Aloys, was hij ook met diverse bands te vinden op de Eindhovense podia. Tegenwoordig kun je hem vinden in de keuken van het Blue Collar Hotel, waar hij als chef lekker voor je kookt.

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, begon hij ook met ehet programmeren van bands in voor het podium van het Blue Collar Hotel, waar sowieso regelmatig leuke evenementen zijn. Dit doet hij als deel van het Blue Collar Underground collectief, wat de stevigere boekingen voor zijn rekening neemt. Pinkel zingt ook in singalong hardcore/punk band The Golden Wonderboys.

Joost’s Rockcity

Wat maakt Eindhoven voor jou tot Rockcity?

Deze stad heeft altijd wijd open gestaan voor harde gitaren. We hebben grote evenementen maar juist ook mooie kleinschalige concerten die het hele jaar door te vinden zijn als je goed zoekt. Met daarbij een jarenlange constante stroom acts in alle independent genres, die er landelijk en wereldwijd toe doen.

Wat is de meest rock’n’roll locatie van de stad?

Dat is voor mij op dit moment uiteraard het Blue Collar Hotel. Coole shows in een frisse setting, opgezet door liefhebbers die daar graag hun vrije tijd in steken.

En een eervolle vermelding voor de Anker Studio. De meest rock’n’roll repetitie stek van Eindhoven en omstreken.

Wat is de allerbeste show die je ooit in Eindhoven mee hebt mogen maken?

Dat is wellicht een onmogelijk keuze. Voor mij is de energie die tussen podium en publiek ontstaat precies wat een show goed maakt. Als 15-jarige zag ik Biohazard het veld van dynamo ’95 in een kolkende massa veranderen en die indrukwekkende show was voor mij het moment dat ik het voor het eerst echt voelde. Dat is dus de eerste die bij me opkomt maar de allerbeste durf ik eigenlijk niet te benoemen.

Welke 3 platen belichamen voor jou het gevoel van Eindhoven Rockcity (En waarom)?

In willekeurige volgorde en uiteraard een momentopname:
Violation of Trust: Wiseguys (Lost&Found 1997): Ik vond het zo vet dat jongens die net zo Brabants praatten als ik, zo’n dikke sound neer konden zetten. Één van de eerste eindhovense platen die ik bezat en helemaal grijs heb gedraaid. Behind my back!

Peter Pan speedrock: killermachine (suburban 2000): Geen Eindhoven Rockcity zonder PPSR! En het gelijknamige nummer staat op dit album natuurlijk… Compromisloos keihard rechtdoor beuken! Awesome!

Dukes Of Violence: courage in a bottle (dutchess records 2002): Ik speelde zelf in die band dus dit schijfje is voor mij de soundtrack van de tijd dat we opgroeiden in Eindhoven Rockcity.

Wat is je mooiste rockcity herinnering/anekdote (die je ook wil/mag delen natuurlijk)?

Murphy’s Law speelde een zondagmiddag show in dynamo. De tour daarvoor had ik een lange afterparty gehad met de heren. Wegens ziekte van een collega kon ik niet gaan en omdat ik een paar honderd meter verderop in de kroeg aan het werk moest. Na de show kwam Jimmy Gestapo het café binnen en vroeg me waarom ”the fuck” ik niet bij de show was. Na uitgelegd te hebben waarom werden binnen een paar minuten alle versterkers binnengerold en een saxofonist uit het hotel geplukt. Binnen een kwartier stond Murphy’s Law klaar op het podium en speelde een hele dronken set voor amper 25 man. “If you don’t come to us, we will come to you”.

Mensen zeggen wel eens dat Eindhoven Rockcity dood is. Wat denk jij daarvan?

Als je daarmee mee doelt op de scene rond Peter Pan die die naam groot maakte dan snap ik het wel. De bands die in het kielzog van PPS opkwamen zijn allemaal doorgerold in andere projecten, de meesters zelf geven er nu ook de brui aan en speedfest is niet meer.

Toch ben ik het er niet mee eens. Eindhoven heeft nog altijd een dynamo metalfest, en sound of revolution belooft een hele mooie vervanger voor speedfest te worden. Er staan voldoende goede bands klaar om de Rockcity levend te houden. Daarbij hebben we een boeiend clubcircuit waardoor er wekelijks op diverse podia hele coole dingen gebeuren.

Het wegvallen van vaandeldragers, of zeg maar gerust: iconen, schept weer ruimte voor nieuwe initiatieven en geluiden.

Wie is voor jou de toekomst van Eindhoven Rockcity (meer antwoorden mag) en waarom?

Dat zijn wij allemaal samen denk ik. Zolang er in Eindhoven voldoende mensen zijn die ook op een woensdag avond van de bank afkomen om een tourend bandje te supporten en er voldoende publiek is om locale jonge bands te omarmen blijven er vanzelf nieuwe bands uit de repetitie ruimtes stromen. En zitten we de komende jaren wel goed. De zalen zoeken meer dan ooit de samenwerking en dat sterkt me in dat idee.

Wil je nog iets toevoegen?

Ik bewaar de sappige onthullingen voor het Golden Wonderboys interview. ; )

Foto: Francois de Jonge