Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Expatcore: Eindhovense muziek uit verre windstreken

Expatcore: Eindhovense muziek uit verre windstreken
Guido Segers

Eindhoven heeft een rijke, internationale mix aan bewoners. Toch zien we daar niet zo heel veel van terug in Eindhoven Rockcity qua muziek. Stiekem moet je daarvoor best goed zoeken en niet alleen de Expat Hub op vrijdagavond. Een korte zoektocht naar Eindhovense expatcore.

Zo troffen we al eens Angy-Near, een band van een stel ingenieurs (zie je de grap in de naam?) uit Rusland en Canada die toch een verdomd funky showtje neerzetten in de Popei. Dan waren er The Trip Voyagers met hun duizelingwekkende, experimentele plaat die plots online te horen was live in TAC. Maybeepotatoes is een student uit Singapore die vette hiphop beats maakt in Eindhoven. Expatcore, zullen we het zo noemen? Het is namelijk net alsof het een helemaal ander wereldje is.

Het is soms alsof ze in een compound zitten, zoals je wel eens hoort over andere landen waar werknemers van buitenaf afgezonderd worden van de plaatselijke bevolking. Bij het optreden van Angy-Near was geen Brabantse tongval te horen bijvoorbeeld. De hele zaal van Popei stond vol met mensen die een ASML of Philips badge aan de broekriem of handtas hadden hangen. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel een gemiste kans voor liefhebbers van rock’n’roll met net een ander smaakje.

Anuj Shah met zijn project Geodesics is de meest recente ontdekking voor mij als liefhebber. Zijn plaat ‘Seasons Change’ is een episch metal project van drie nummers, wat het meest doet denken aan de spectaculaire soundtracks die sommige video games hebben. De Indische expat maakt muziek in zijn eentje met bevriende muzikanten via het internet. Luister zeker eens naar zijn muziek, eenvoudig op bandcamp op te zoeken.

Scherende gitaarpartijen en een hectische ritmesectie, daarmee zit de muzikant zelfs een beetje in het vaarwater van de mathcore. Het geheel is hectisch en ware het niet dat er een melodieuze lijn door het geheel heen loopt, wellicht ook moeilijk te volgen. Toch is het een verdomd puik stukje muziek, waarvan het eerste nummer een samenwerking is met Vivek Kanavillil van Beastial Murder. Dit zou niet misstaan op een Eindhovens podium!

Een complete muziekwereld in Eindhoven die los van de lokale bestaat en draait. Alsof het twee aparte werelden zijn. Zou het niet ongelooflijk leuk zijn als die twee werelden bij elkaar komen?

Coverafbeelding: Angy-Near in Popei, Foto: Sofiia Nevezhina (SonadorArt)