Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Interview: The Dirty Denims zijn terug!

thedirtydenims
Reno van der Looij

Jazeker, The Dirty Denims zijn terug! Na een afwezigheid van bijna een jaar hebben de twee dames en de twee heren de draad weer opgepakt en zijn helemaal klaar om met een dikke partij rock & roll de podia af te struinen.

Het gesprek met frontvrouw Mirjam Sieben (gitaar/zang) maakt al snel duidelijk dat de ambities verder dan dat rijken. Er komt ook vers nieuw materiaal op een tweetal releases aan, Duitsland mag de borst nat gaan maken en de jubileum show in POPEI op 7 januari wordt een hele bijzondere. Een gesprek met een dame die haar enthousiasme maar moeilijk kan bedwingen…

Interview: Reno van der Looij | Foto’s: Elke Teurlinckx

The Dirty Denims zijn er vanwege omstandigheden even tussenuit geweest. Waarom was dat en hoe voelt het om weer terug te zijn en binnenkort weer met ‘de Denims’ op het podium te staan?
Mirjam vertelt “Drummer Thomas ging in september 2015 voor een jaar op wereldreis. We hadden toen het plan om de hele periode dat hij weg was met een andere drummer te spelen. Daar zijn we ook mee begonnen met Martijn, ook wel bekend als Marty Graveyard van The Madd, en we hebben o.a. een fijne tijd met hem gehad, met o.a. een super toffe Popronde en supportshows van Golden Earring. Maar in januari kreeg onze bassiste Ashley enorme last van haar schouder waardoor ze niet meer kon spelen. Toen hebben we besloten om pas weer te gaan spelen als Thomas terug was, in de hoop dat Ashley dan ook weer beter was. En nu Thomas terug is, is dat gelukkig ook zo, dankzij een vriend van ons die gespecialiseerd is in rug en nek. Daar waar drie andere ‘experts’ geen raad wisten, wist hij meteen hoe hij Ashley kon helpen. We zijn hem, Gregor, heel erg dankbaar! Het is geweldig om nu weer te repeteren met ‘ons cluppie’ en straks weer met hen op het podium te staan. We matchen zo goed… we zijn blij dat we er heelhuids ‘uit’ zijn gekomen.

Jij en Jeroen hebben tijdens de break niet stil gezeten en zijn veel op pad geweest met The DC/DENIMS (AC/DC Tribute). Nu The Dirty Denims terug zijn, betekent dat dat The DC/DENIMS voorlopig de ijskast in gaat?
Mirjam: “Het was in eerste instantie wel de bedoeling dat het tijdelijk zou zijn, maar we hebben met The DC/DENIMS zo’n leuke groep bij elkaar dat we het nu zonde vinden om het helemaal stil te leggen. De focus zal komende tijd wel op The Dirty Denims liggen, maar we zijn nu al door een aantal programmeurs gevraagd of we in 2017 terug willen komen met de AC/DC tribute, omdat ons optreden hen zo goed was bevallen. We kijken gewoon wat op ons pad komt! Het is sowieso goed om wat meer in periodes te gaan werken. In de 10 jaar dat we met The Dirty Denims spelen hebben altijd, het hele jaar door, zoveel mogelijk opgetreden. Maar we merkten aan de pauze die we nu achter de rug hebben dat het ook wel eens goed is om een periode pas op de plaats te maken. Even een tijdje niet live spelen maar echt de tijd te nemen voor het schrijven van nieuwe nummers en het nadenken over hoe je dingen aan gaat pakken. Dus wellicht kunnen we mooi gaan ‘afwisselen’ tussen beide bands.

dirtydemins

Hoe kijk je terug op die periode met The DC/DENIMS?
Met vol enthousiasme reageert Mirjam: “Heel erg goed! Er zitten zulke goeie muzikanten in! Onze ‘Angus’ is Marc Eijkhout, hij ís gewoon Angus Young. Drummer Jordi knalt als een malle, bassist Thijs geeft het de steady laag die het nodig heeft en Jeroen vindt het heerlijk om die strakke Malcolm riffs te spelen. We hebben echt heel toffe optredens gehad, met als hoogtepunt Festyland. Ik heb er persoonlijk ook heel veel van geleerd op het gebied van zang. Ik kan je zeggen: het zingen van AC/DC is een stuk uitdagender dan wat ik tot dan toe zong. Je bent nog meer afhankelijk van een goede zangtechniek. Die heb ik nog steeds niet helemaal onder de knie maar ik ben wel weer een stukje verder.

Als je even terugkijkt dan hebben jullie veel toffe dingen gedaan. Voorprogramma’s van Golden Earring en Steel Panther, aftershow voor Slash, festivals zoals Lowlands, Bospop en Zwarte Cross. Wat heb je bij deze ‘herstart’ voor doelen gesteld voor The Dirty Denims?
Mirjam:“Eindelijk weer een nieuwe plaat opnemen! Die gaan we in twee delen uitbrengen. Deel 1 komt in april uit en daaraan koppelen we zoveel mogelijk supportshows en optredens op festivals. We zijn toch een tijdje uit de running geweest dus de mensen moeten ons (weer) ontdekken. Deel 2 komt uit in oktober en daaraan koppelen we een eigen tour door het land.

Mirjam vervolgt: “We zijn op dit moment bezig met de voorbereidingen voor deel 1, we gaan begin februari de studio in. Ik kan écht niet wachten om de allernieuwste nummers live te gaan spelen, want ze zijn me toch een partijtje vet! En waarschijnlijk gaan we voor het eerst een kleine tour doen in Duitsland”.

Waar The Dirty Denims de mosterd halen, laat niet altijd heel veel aan de verbeelding over. De organisatie van Lowlands omschreef hun muziek als eens als “poepstrakke punk- en hardrock, met riffs uit het arsenaal van Ramones en AC/DC met een stevige vrouwelijke component. Welke acts hebben je nu echt muzikaal gevormd?
Ik ben zelf begonnen met elektrische gitaarspelen door The Donnas. En nu ik AC/DC nóg beter ken ben ik alleen nog maar een grotere fan geworden. Bon Scott vind ik zo’n fascinerende frontman! Verder ben ik ook geïnspireerd door The Living End, Airbourne, B52’s, Blondie en Joan Jett.

Waar luister je tegenwoordig vooral naar?
We zijn vorig jaar weer naar een concert geweest van Juliette & The Licks, van Juliette Lewis, die ook acteert in films als Natural Born Killers. Wát een gave show zet zij neer! Ik luister graag naar haar rock ’n roll. Verder luister ik graag naar The Darkness, Imperial State Electric, The Deaf, de Spaanse band ’77, Velvet Revolver, Southern Culture on the Skids maar ook Kula Shaker en Noel Gallagher.

Tijdens de comeback show op 7 januari vieren jullie je 10-jarig jubileum. Je behoort inmiddels daarmee tot de gevestigde orde van Eindhoven Rockcity bands. Hoe zie je dat zelf en hoe kijk je op deze periode terug?
Haha, blijkbaar! We worden oud. We voelen een hele duidelijke link met Eindhoven en zijn ook trots op Eindhoven Rockcity. Ik vind het wel altijd lastig te bepalen hoe ‘heavy’ een band moet zijn om daar ‘bij te horen’. De meeste nummers van ons hebben stevig gitaarwerk, maar we hebben ook vrolijkere nummers met een orgeltje erin. Ik hoop vooral dat we jonge bands kunnen inspireren om vooral hard te werken, niet meteen op te geven en ook eens hun best te doen met de PR, want dat is mijn vakgebied en ik zie dat daar nog wel wat meer uit te halen valt. Gelukkig werk ik bij POPEI en probeer ik daar zo een bijdrage aan te leveren.”

Nog iets wat we vergeten zijn te vragen en wat je onze lezers vooral niet wilt onthouden?
Mirjam tot slot: “7 januari spelen we dus in POPEI en het wordt een hele speciale show! We krijgen een aantal special guests over de vloer. Zo komen voormalige bassistes Lionne en Sabine (inmiddels bassiste voor Kovacs, red.) en ook drummer Martijn een nummer meespelen. The DC/DENIMS komen ook langs voor een aantal nummers én we hebben hele toffe supports gevonden in Code of Conduct (punkrock) en Red Devil (hardrock). Kom zeker een kijkje nemen, een show zoals deze zal je van ons niet snel meer mee kunnen maken!