Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni 2024

Scroll to top

Top

Kvelertak breekt de tent af in Dynamo

Kvelertak breekt de tent af in Dynamo
Guido Segers

De Noorse black’rock’n’roll’punks van Kvelertak waren in Eindhoven, dat verklaard waarom de servieskast rinkelde en er donkere wolken samenpakten boven Dynamo. De heren zijn op tour om hun plaat ‘Nattesferd’ te promoten, inmiddels het derde wapenfeit van de mannen.

Foto’s Justina Lukosiute | Tekst Guido Segers

Opvallend aan Kvelertak blijft dat alle teksten gewoon in het Noors zijn. Dat lijkt niemand te deren en een prima taal te zijn om lekker mee te zingen. Eigenlijk zou vandaag Eindhovens hoop in bange dagen An Evening WIth Knives openen, maar door blessures moeten we genoegen nemen met Skeletonwitch.

Skeletonwitch uit Athans in Ohio heeft een geluid gevonden ergens tussen de black, thrash en melodeath en brengt dat met een ijzersterke performance op het podium. Het gitaargeweld en de noeste brul van Adam Clemans is als de zee met vloed, onstopbaar en vooral zonder adempauze. Clemans kennen we van Wolvhammer, de zanger verving eerder dit jaar Chance Garnette. De oude frontman zong op alle platen, maar er is niks onwennigs te bespeuren op het podium.

skeletonw-kvelertak-5393

De geoliede machine van Skeletonwitch zet dan ook een uitstekende set neer. Het publiek waagt zich slechts kortstondig aan een pitje, maar wat een dijk van geluid zetten deze mannen neer. Het is zo’n opvallende sound die eigenlijk elke fan van een heftig stuk metalgeweld kan appreciëren. Dit jaar kwam er nog een EP uit, waar gelukkig wat werk van langs komt. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.

Tsja, dan loopt de zaal toch goed vol voor Kvelertak. Vorige keer speelde het zestal uit Stavanger in de hitte van de zomermaanden in Dynamo een sterke show. Gelukkig komen ze na het toch wat meer heavy metal aanvoelende ‘Nattesferd’ weer terug naar het poppodium. Dat doet de band op een geheel eigen, alles omver feestende wijze. Zanger Erlend Hjelvik komt het podium op met het traditionele uilenmasker. Met lichtjes inmiddels, want dat heeft net wat meer swag. Het publiek brult vrolijk mee met alle nummers deze avond, maar hitje ‘ 1985’ met die puike riff doet het wel heel erg lekker zo vroeg in de set. De uilenkop wordt weer opgeborgen en het feest gaat los.

skeletonw-kvelertak-5570

Niks kan je voorbereiden op de explosie voor het podium op het moment dat ‘Mjød’ ingezet wordt. De track van het naamloze debuut blijft een partyknaller dankzij de catchy, upbeat gitaarpartijen en die waanzinnige podiumpresentatie van de band. Basbeest Marvin Nygaard houdt een stevige tred terwijl zijn nekspieren overuren draaien, maar van de gitaristen is het Maciek Ofstad die de leiding heeft. Wanneer Hjelvik even geen bijdrage heeft, verdwijnt hij naar de achtergrond en neemt Ofstad de leiding over vanaf het drumpodium, de monitors of de speakerstack links van het podium (juist ja, die speakers waar Ryan McKenney van Trap Them een paar weken terug zo mooi af dook om beide voeten te breken).

skeletonw-kvelertak-5693

Ondanks de capriolen van diverse bandleden blijft de performance ongelooflijk strak en clean. Dat scherpe geluid maakt het zo’n ongelooflijk gave band. Niks wordt begraven in distortion en daarmee wordt Kvelertak een soort Darkthrone met de blits van een Kiss of Van Halen. Catchy, lekker in het gehoor, maar toch gewoon snoeihard op tracks als ‘Blodtørst’ of ‘Offernatt’ (wat met voorgenoemde Ryan McKenney opgenomen werd ooit). Het valt wel op dat de nieuwere nummers gewoon niet dezelfde ontvangst krijgen, maar ze bieden wel dat stuk variatie in een set die het korte en brute van een hardcore show ontstegen is. Met uiteindelijk bijna 1,5 uur op de teller moet je meer in huis hebben dan een pot agressie natuurlijk.

skeletonw-kvelertak-5927

Terwijl zanger Hjelvik met een vlag staat te zwaaien van het formaat kleine zaal Dynamo in de grote zaal (het was een erg grote vlag) en met Ofstad op de bar achterin de zaal komt de set tot een wervelend einde. Kvelertak kwam, zag en overwon… weer!

skeletonw-kvelertak-5966