Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juli 2024

Scroll to top

Top

Houdoe en Bedankt – The Legendary Rockcity Tribute to Peter Pan Speedrock

Roy Verhaegh

Review Overview

Score
9
9

Sterk saluut aan PPSR

Het fijnste van Eindhoven Rockcity verzameld door de fijnste van Eindhoven Rockcity.

Op zaterdag 26 november werd er na 20 jaar een punt gezet achter het sprookje van Peter Pan Speedrock. De koek was op voor Peter, Bart en Bart. Na 20 jaar een flinke lading aan platen uit te brengen, meerdere festivals opgezet te hebben (Speedfest en Klockrock Orange) en zowel nationaal als internationaal veel op pad te zijn geweest, was het wel mooi geweest.

Eindhoven Rockcity, in welke vorm dan ook, is gebouwd op dit ronkende en donderende drietal. De grote troon staat leeg, grote voetsporen moeten gevuld worden, maar niet voordat we er aan herinnerd worden wat de stad vandaag de dag nog zoal te bieden heeft aan artiesten.

Als dank vanuit de Eindhovense rockscene is er namelijk een eerbetoon opgenomen voor de mannen van Peter Pan Speedrock. Deze heeft de zeer toepasselijke titel ‘Houdoe & Bedankt’ gekregen. Dit idee is opgepakt door Lighttown Fidelity in samenwerking met ons en de Effenaar, en in een mum van tijd waren er tien Eindhovense formaties bij elkaar getrommeld. Ieder voor zich hebben ze op geheel eigen wijze een nummertje vertolkt. Het levert een kleurrijk geheel op dat op zichzelf al als een eerbetoon aan de lichtstad te betitelen is.

houdoe1

Als eerste zijn The Spades aan beurt, een band die natuurlijk niet uit kan blijven op deze verzameling. Zij hebben zich gebogen over ‘Stick It!’ waarbij ze vrij trouw blijven aan het origineel, maar er toch een eigen draai aan weten te geven aan de hand van een saxofoon die mee tettert. Tigre Blanco stortte zich op ‘Boom!’ en weet er een dreigende salsa-western versie van te maken. De meest verse openbaring in het assortiment aan sterke rockacts An Evening With Knives stort zich op de dinosaurus onder de speedrocktracks, te weten ‘Bad Boy Buddy Bob’. Een klassieker onder de fans, nu geserveerd met een extra dikke portie groove.

Stuurbaard Bakkebaard weet een uiterst dansbare versie van ‘Next Town’ te maken, terwijl Heretic  met volle overgave zijn duistere metal stort over ‘Auf Der Axe’. Komatsu kennen we natuurlijk allemaal van de dikke logge stonergrooves, en vreemd genoeg klinkt ‘Megadetitas’ ze op het lijf geschreven. The Spades zijn reeds aan bod geweest, maar hun vroegere frontman Denvis nog niet, en dus is ook zijn huidige project Ronnie & Donnie van de partij. Ze leveren een volop akoestische versie van ‘Knuckleboys’, waar een elektrische gitaar tussentijds nog even doorheen snijdt.

De bands hebben zich voornamelijk gestort op de beginperiode van Peter Pan, waarbij het meest recente nummer niet jonger is dan 2005. De jongemannen van BlackBone spelen namelijk natuurgetrouw ‘Better Off Dead’ van het album ‘Spread Eagle’ uit dat jaartal. Candybar Planet houdt het deze keer wat meer ingetogen me een akoestische bewerking van ‘Angeldust’. Uiteraard wordt de plaat afgesloten met ‘Rockcity’, hoe kan het ook anders. De eer aan Woody om er een lekkere jaren ‘60 rock’n roll akoestische versie met een flinke galm van te maken.

Ondanks dat Peter Pan Speedrock in de basis erg gemakkelijk te coveren is, weet iedere bijdragende band de nummers geheel eigen te maken. Mensen die nu pas met de PPS in aanraking komen krijgen een zeer diverse selectie voorgeschoteld, waarbij ze ook meteen aan de hedendaagse kersjes op de Eindhovense rocktaart worden voorgesteld. Er wordt terug gekeken op het verleden van Peter Pan Speedrock, maar nog meer vooruit naar wat Eindhoven Rockcity nog te zoal te bieden heeft. In een zwart gat gevallen na het afscheid van Peter, Bart en Bart? Nergens voor nodig, je hoeft enkel maar je ogen en vooral je oren wat verder open te zetten met ‘Houdoe en Bedankt’. Get down in lighttown.

De plaat is bijna nergens meer fysiek te verkrijgen (de allerlaatste via Lighttown Fidelity webshop of misschien mazzel je nog net bij de CD Teek of Ray Elpee voor het allerlaatste exemplaar), maar wel voor nop hier te downloaden.