Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

Interview: An Evening With Knives klaar voor de actie

aewk
Guido Segers

Net als van die foute jaren tachtig series en ketchupvlekken, zijn er van die dingen waar je niet vanaf komt. Even hardnekkig, maar aanzienlijk meer welkom, is de band An Evening With Knives. Na een noodgedwongen pauze, zijn de heren weer in actie.

Foto’s: Justina Lukosiute, Bert Gysemans

Dit jaar startte goed voor de Eindhovense rockers. An Evening With Knives had een succesvolle crowd funding voor de debuutplaat en stond zo goed als elk weekend op het podium. Er werd zelfs een tattoo actie op touw gezet om geld in te zamelen, waardoor er nu zo’n 10 man rondloopt met een ‘An Evening With Knives’ mesje, gezet door Bram Elstak (Desperado Tattoo). Toen ging het mis met een blessure voor drummer Ivo. Voor één show wist de band zich te redden met een vervanger, maar toen het letsel wat heftiger bleek werden plannen toch maar in de ijskast gezet.

Nu is de band terug, dus tijd om even polshoogte te nemen.

Wat was er allemaal mis met jullie drummer Ivo?
Tja, dat was even schrikken. Op de dag dat we ons crowdfunding target gehaald hadden, gaven we een groot feest. We speelde op een tot de nok gevulde geheime locatie voor alle funders. Het was een te gekke avond, totdat Ivo zich na de show verstapte en, not amused, naar zijn knie greep. We zouden eigenlijk 3 weken later de studio ingaan. Het was echter meteen duidelijk dat dat feestje niet meer door kon gaan.

Toen de alcohol lucht weggetrokken was toch maar even naar de EHBO gegaan. Blijkbaar was er een probleem met zijn meniscus en was opereren noodzakelijk. Spijtig genoeg verliep de eerste operatie niet naar wens en bleek een tweede nodig. We hebben als band al met al een maand of 5 behoorlijk stil gelegen. Gelukkige verliep het herstel na de tweede operatie voorspoedig en zijn we inmiddels weer in vorm.

Hoe is het voor jullie als band om zo al dat momentum kwijt te raken en bijvoorbeeld een show alsnog als toeschouwer te moeten mee maken?
Dat is natuurlijk ontzettend balen. Zeker het uitstellen van de studio-opnames, waar je maanden lang naartoe hebt gewerkt, maakt je niet al te vrolijk. Joris (Komatsu) heeft ingevallen bij de show op Kempenerpop. Die show wilden we, zeker omdat het de laatste Kempenerpop zou zijn, absoluut niet missen. Joris als vriend van de band heeft ons uitstekend geholpen. Afzeggen van shows is niet onze stijl, maar Ivo vervangen was wat ons betreft geen optie, dus so be it..

Hebben jullie in de tussentijd nog wel wat kunnen doen?
Achter de schermen hebben we niet stil gezeten. Tussen de twee operaties door hebben we Bad Boy Buddy Bob opgenomen. Onze bijdrage aan de Peter Pan Speedrock tribute. Respect voor Ivo, die met krukken en al de studio in moest om vervolgens, door de pijn heen bijtend, zijn partijen in te drummen. Sinds september zijn we weer voorzichtig aan het repeteren geslagen.

Je gaf aan dat alle nummers voor de plaat een soort tweede ronde doorgemaakt hebben nu. Kun je daar wat meer over vertellen?
Het klinkt misschien vreemd, maar de blessure heeft ook zeker zijn voordelen opgeleverd. An Evening With Knives heeft in een korte tijd een enorme sprong gemaakt. We hebben super veel materiaal geschreven en alles ging in een sneltrein tempo. Je zit er op zo’n moment zo diep in dat het lastig is om objectief te blijven.

Als je gedwongen wordt om een paar maanden afstand te nemen van je muziek kijk je na deze periode weer fris naar het bestaande materiaal. Dat heeft voor een rits nummers een zogenaamde 2.0 versie opgeleverd.Er zijn nieuwe stukken en verrassende wendingen in nummers toegevoegd. We kunnen ons de nummers nu al niet meer anders voorstellen. Het was zonde geweest als dit, achteraf gezien, niet gebeurd was.

Wat zijn nu de plannen van An Evening With Knives?
19 januari reizen we af naar Maasbracht om daar een kleine week in Moon Studios te verblijven.
Onder leiding van Pieter Kloos (The Void Studio, bekend van oa. Death Alley, Motorpsycho en Monomyth) gaan we daar de basis opnemen van de tracks. In de navolgende weken worden de vocalen en extra’s toegevoegd aan de nummers hier in Eindhoven bij The Void Studio. De komende weken staan dus volledig in het teken van deze opnames en de aanstaande release.
Voor die tijd spelen we nog een tweetal shows. Aanstaande zondag (18 dec.) in Gent (België) en donderdag 22 december in The Little Devil in Tilburg samen met Steak Number Eight.
De laatste shows voorlopig, dus wees erbij.

Belangrijke slotvraag, wanneer kan ik dat stuk vinyl op mijn platenspeler leggen?
Laten we daar vooral geen beloftes over maken. In de praktijk zullen de opnames, mixen, masteren etc. een aantal weken tot maanden in beslag gaan nemen. Enkel persing van Vinyl duurt al een slordige 4 maanden. Reken dus op najaar 2017. Nog even volhouden dus!

An Evening With Knives nog zien voor ze in de studio opgesloten worden?
Dat kan op de volgende data:
18 december staan de heren in Gent
22 december in Little Devil, Tilburg (opener voor Steak Number Eight).
Mis ze niet!