Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2016

jaarlijst 2016
Redactie

Net zoals vorig jaar hebben we onze crew en redactie weer gevraagd om een persoonlijk lijstje van de beste 5 platen uit 2016 samen te stellen. Het is bijzonder om te zien dat er zo weinig overlap in de onderlingen jaarlijsten zit.

Het zegt veel over de stroom aan releases die wekelijks over ons wordt uitgestort. De kunst is het kaf van het koren te onderscheiden, want er is enorm veel moois te ontdekken geweest dit jaar.

Waar vorig jaar met Ghost (Meloria) nog wel een overall winnaar aan was te wijzen, is het speelveld nu veel meer versnipperd. David Bowie (RIP) is met 3 noteringen het meest consequent. Black Peaks, Every Time I Die, Amenra, Gojira en Schammasch komen ieder 2x in de lijsten terug. Voor de rest enkel unieke keuzes van onze redactie. Hier zijn zijn de 2016 top 5 album noteringen van de Eindhoven Rockcity redactie:

Guido Segers

cover_amenra_alive_lp-1-e1460300637685-wpcf_300x300Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Echoes & Dust, Never Mind The Hype en blogger op Stranger Aeons. Obsure rommelluisteraar.

1. Amenra – Alive
2. Winterfylleth – The Dark Hereafter
3. Dälek  – Asphalt for Eden
4. Rebel Wizard – Triumph of Gloom
5. Possessor – Death By Dawn

Eindhovense bonusplaat: Heretic – Underdogs of the Underworld

Ik wilde eigenlijk David Bowie’s ‘Blackstar’ nog kwijt hier en een stuk of wat platen die bij nader onderzoek uit 2015 kwamen. Ook moest ik op de valreep nog Furia, Heretic en Trap Them schrappen, want ik mocht geen top 76 doen. Maar wat veel mooie muziek in het afgelopen jaar zeg, hopelijk volgend jaar ook weer meer dan genoeg van eigen bodem.

Reno van der Looij

gojiraHoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Concert- en festivalfotograaf Counter Culture. Website owner Eindhoven Rockcity.

1. Gojira – Magma
2. Black Peaks – Statues
3. Anciients – Voice of the Void

4. Khemmis – Hunted
5. In the Woods… – Pure

Eindhovense bonusplaat: Komatsu – Recipe for Murder One

Gojira en Anciients hebben lang gestreden om de nummer 1 spot en ‘m last-minute verloren aan Black Peaks. Wat een hel overigens om al die prachtplaten van dit jaar in een top 5 te proppen. Gelukkig kan ik deze alinea even misbruiken voor een aantal eervolle vermeldingen zoals Mars Red Sky (Apex II), Thrice (To Be Everywhere Is To Be Nowhere), VOLA (Inmazes) en Greenleaf (Rise Above the Meadow).

Des Crusade

basementRedacteur Eindhoven Rockcity, drummer van hardcore orkestje Crusade en geluidsknutselaar.

1. Basement – Promise Everything
2. Tangled Horns – Unstoppable Force
3. Schammasch – Triangle
4. Every Time I Die – Low Teens
5. Wolf Down – Incite & Conspire

2016 wordt alom geprezen als een rampjaar waar we ons doorheen hebben moeten chucknorrisen. Toch zijn er door het jaar heen een paar lichtpuntjes aan te wijzen die het draaglijk hebben gemaakt: snoeiharde left wing ondiplomatiek van Wolf Down, opnieuw een heerlijk smeuïge beukplaat van Every Time I Die, een release die mij voor het eerst in jaaaaren weer naar nieuwe metal heeft laten luisteren van Schammasch, een mooie herinnering aan een dijk van liveshow van stoners Tangled Horns en een tripje terug naar de jaren ’90 met Basement aan het stuur. Als dit zo’n verschrikkelijk jaar was, wrijf ik alvast in mijn handen bij de gedachten aan de ontdekkingen van 2017…

Roy Verhaegh

DEPSchrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity, 3voor12/Eindhoven en Festivalinfo.

1. The Dillinger Escape Plan – Dissociation
2. Every Time I Die – Low Teens
3. The Black Queen – Fever Daydream
4. Killswitch Engage – Incarnate
5. Black Peaks – Statues

William Kampen

Nick CaveRedacteur en schrijver/recensent Eindhoven Rockcity. Te lui om te scheren. Tevens redacteur/coördinator bij Lords Of Metal.

1. Nick Cave – Skeleton Tree
2. David Bowie – Blackstar
3. Black Marble – It’s Immaterial
4. Fyrnask – Fórn
5. Urfaust – Empty Space Meditation

Het is voor mij onmogelijk om een top vijf favoriete platen neer te kalken. Dan maar de eerste vijf die in mijn hoofd opkomen. De winnaar was vrij snel duidelijk. Nick Cave heeft een ellendig jaar achter de rug en dat hoor je zeker in deze tranentrekker terug. Donker, hypnotisch; mooi.
Met stipt op nummer twee, David Bowie’s ‘Blackstar’. Net voor zijn overlijden, heeft dit culticoon een fantastisch album weten te schrijven. Op drie, alweer een fantastisch album van de synthwavers Black Marble. Fyrnask en Urfaust trokken de black metal kar dit jaar.

Justina Lukosiute

e3c43867Fotografe Eindhoven Rockcity (en andere zines). Wereldmuziek- en Coldplayfan. 

1. Radiohead – A Moon Shaped Pool
2. David Bowie – Blackstar
3. Goat – Requiem
4. Amenra – Alive
5. The T.S. Eliot Appreciation Society – Turn It Golden

Eindhovense bonusplaat: Bertus Borgers & The Young Retro’s – Eindhoven

Mike Dobber

dvsn-sept-5thSchrijver/recensent Eindhoven Rockcity, hoofd-programmeur Hall of Fame Tilburg, mede-eigenaar Barreuh Records, muzikant/noise-head in verschillende bands en projecten.

1. dvsn – sept. 5th
2. Car Seat Headrest – Teens of Denial
3. G.L.O.S.S. – TRANS DAY OF REVENGE
4. Frankie Cosmos – Next Thing
5. Nicolas jaar – Sirens

Eindhovense bonusplaat: Tarantino – Seven
Beste show in Eindje: St. Cordell DIT Festival (middag show)

Ondanks dat voor mij 2016 een muzikaal mager jaar was, heb ik moeite om een keuze te maken uit ongeveer 20 platen. Echter springt er 1 geile R’nB-plaat met kop en schouders boven uit: dvsn – sept. 5th. Waarschijnlijk heeft dat te maken met een lange treinreis door Vietnam waar deze plaat non-stop repeat op de oortjes stond. De rest is in willekeurige volgorde en zal morgen waarschijnlijk weer anders zijn.

Paul Verhagen

Fotograaf Eindhoven Rockcity, Never Mind The Hype en vele anderen. Huisfotograaf Effenaar, Roadburn en Eindhoven Metal Meeting.

1. Schammasch – Triangle
2. Ggu:ll – Dwaling
3. Gojira – Magma
4. Sinistro – Semente
5. Wardruna – Runaljot-Ragnarok

Eindhovense bonusplaat: Heretic – Underdogs of the Underworld

Paul leverde dit jaar in plaats van 5 albums gewoon een top 15 aan. Dat wil wel wat zeggen natuurlijk. Of hij leest de vraag niet goed…

Pernilla Ellens

Schrijfster/recensent voor Eindhoven Rockcity.

1. Mozes and the firstborn – Great Pile of Nothing
2. G.L.O.S.S. – TRANS DAY OF REVENGE
3. Oathbreaker- Rheia
4. David Bowie – Blackstar
5. Julien Dechery and DJ Sundae – Sky Girl mixtape

Eindhovense bonusplaat: Mozes and the firstborn – Great Pile of Nothing

Even een shout out naar Mozes: Great Pile of Nothing is heel wat meer pop dan de fuzzy garage waarmee ze zijn begonnen, maar eigenlijk kan ik het alleen maar waarderen als een band de tijd neemt om met wat nieuws te komen. Great Pile of Nothing heeft dan ook een hoger meezing-dan crowdsurf gehalte, met mooie melodieën en teksten over gevoelige onderwerpen. Gelukkig zing ik graag mee!

Maurice van der Heijden

Schrijver/recencent voor Eindhoven Rockcity. 

1. Perturbator – The Uncanny Valley
2. Cult of Luna & Julie Christmas – Mariner
3. Sumac – What One Becomes
4. Ringworm – Snake Church
5. Graves at Sea – The Curse that Is

Eindhovense bonusplaat: Radar Men from the Moon – Subversive II: Splendor of the Wicked.

Teveel goede platen dit jaar (+20) maar geen echte grote uitschieters. Wel een uitschieter in de catagorie beste show in Eindhoven: Trap Them op Bloodshed festival in Dynamo!

jaarlijst 2016