Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Artspace Flipside staakt activiteiten

Artspace Flipside staakt activiteiten
Guido Segers

Wederom een aderlating voor de Eindhovense underground, Artspace Flipside gaat de activiteiten staken. Na een afgewezen subsidieaanvraag kondigde Zesde Kolonne chef Luk Sponselee dit aan op Facebook.

De subsidieaanvraag was ingediend namens de stichting Zesde Kolonne en bedoelt om in Artspace Flipside een cultureel programma te brengen waarin nieuw talent zich kan ontwikkelen en presenteren. Niet alleen kunstenaars maar ook muziek en performances. Flipside bood een uitgebreid en uiteenlopend programma uit de periferie van het culturele landschap.

Artspace Flipside was niet alleen programma, ook creatieve starts-ups en artistieke projecten  konden en kunnen terecht bij de Kolonne. Artspace Flipside is van de  projecten van de Zesde Kolonne en nu ze niet meer de werking en kwaliteit kan bieden die ze voor ogen heeft, heeft de Kolonne besloten om de programmering te stoppen en de naam niet meer te gebruiken. Dat is al vaker gebeurt zoals Aktiviteitencentrum 2B en Re>Bound in de Bergruimte op de Kleine Berg.

De stichting is vooral bekend als platenlabel met artistieke, verrassende en bijzondere releases, maar ze organiseert ook internationale culturele uitwisselingen en beheert repetitieruimtes, waar o.a. Neon Twin en The Flipside Paradox repeteren.In de aankondiging wordt ook aangegeven dat initiatieven als het jongerenprogramma Flipkids, de underground agenda Subsurface040 (waar Eindhoven Rockcity ook een bescheiden bijdrage aan mocht leveren) stoppen. Na 10 jaar komt daarmee een einde aan een bijzonder initatief, waar met 90 tentoonstellingen zeker zo’n 500 honderd kunstenaars en 10-tallen bands te zien zijn geweest.

Heel jammer dus, vooral met het oog op hoe veel er gebeurd met weinig middelen. Voor wie niet bekend is met Zesde Kolonne, het label bracht bijvoorbeeld onlangs de nieuwe plaat van S.T. Cordell uit. Al met al een verlies voor Eindhoven.
Er wordt op dit moment onderzocht hoe een programma doorstart kan plaats vinden. Het verzamelbedrijven gebouw gaat onder een andere naam verder en de bedrijven kunnen gewoon doorwerken.