Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

Scenario II – A New Dawn

Scenario II
Redactie

Review Overview

Score
6.5
6.5

Rating

Technisch uitstekend, teveel clichés om echt op te vallen.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik iets van Scenario II voorbij heb zien komen. Sterker nog, ik had niet eens door dat deze band nog bestond, gezien de radiostilte. Menigeen doorgewinterde metal liefhebber uit Eindhoven en omstreken kent deze band nog als Aura.

De huidige biografie laat weten dat dit gezelschap geïnspireerd is door bands als Amorphis, In Flames en Arch Enemy en dat laten ze graag horen. De Zweedse riffjes worden van het begin tot het einde op je afgevuurd. Wat je ook gedurende de hele schijf hoort, is een meer dan prima muzikaliteit van iedereen op deze schijf en wat mij betreft met name Mark van Doren en Bas van den Boom. Goede, steady riffs en vellenknotspartijen, zo strak als een eendenkont, net zoals de productie (goed bezig, Bas!). Ik heb door mijn Dynamo verleden een sympathie voor deze band, echter zou ik William niet zijn zonder kritische noot.

De vrouwelijke vocalen en de After Forever/Efteling passages, zijn voor mij wel echt een no-go. Ik slaap liever in een slaapzak van glaswol op een bed vol Chipito’s dan ik daar naar luister. Begrijp me niet verkeerd. De vocalen zijn sterk maar heel veel muziek doorstaat de tijd des tands voor mij. Grunge, 70’s rock, black metal, heavy metal; allemaal muziek met hun hoogtijdagen in het verleden. Het hele theatrale operette gejengel mag echter lekker in eind jaren 90, begin 2000 gelaten worden.

Het is alweer een flinke tijd geleden dat (buiten Heretic na) er een kneiter van een metal plaat uit Eindhoven is gekomen. Helaas, moet ik stellen, door het clichématige, achterhaalde gebruik van de (ik haat het om het te gebruiken) gothic metal elementen, de algehele kwaliteit van ‘A New Dawn’ omlaag wordt gehaald en dat ondanks deze plaat een voldoende haalt, deze wat mij betreft niet boven de middelmaat uitstijgt.

A New Dawn komt uit op 17 februari 2017.