Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni 2024

Scroll to top

Top

The Guru Guru en Rumours zetten een vreemde noot neer

The Guru Guru
Maurice van der Heijden

De leukste en meest gruizige zaal van Eindhoven heeft al vroeg in het nieuwe jaar twee vreemde Belgische bands staan. The Guru Guru experimenteert er lustig op los met dissonante rock die elke keer weer verrassend en grappig uit de hoek komt. Rumours uit Gent is donker met beats en gaat ergens richting Triphop gemixt met harde beats.

Tekst Maurice van der Heijden | Foto’s Lisa Slijk

Op deze code geel avond regent het pijpenstelen, warm is het trouwens ook niet buiten en in het Stroomhuisje. Bij aanvang zijn er helaas weinig mensen present maar dat deert de organisatie niet. Rumours met een lid van de Belgische sensatie Brutus opent de avond. Normaliter achter drums en zang, nu springt de Brutus dame op harde beats terwijl ze een synthesizer bediend en sporadisch zang toevoegt. Smaakmaker is de dame links die met ijle zang zorgt voor een donker sfeertje en de vergelijking met Zola Jesus is snel gemaakt. Helaas is haar stem wat monotoon maar dat wordt gecompenseerd door de energie en de puurheid in haar stem en performance. De beats zijn dat ook trouwens. De twee heren slagen er op de achtergrond in om subtiele donkere beats af te wisselen met stampen ruisende beukbeats waardoor dit elektronische gezelschap zelfs de energie van een punk/hardcore band weet te benaderen.

The Guru Guru neemt uitermate lang de tijd voor de soundcheck, de zanger staat op een hoog plateau schuin van het podium en doet een duet met de gitarist. Nadat de band er eindelijk klaar voor is rockt het vijftal straf door haar set. Het handelsmerk is om het publiek constant op het verkeerde been te zetten met tempowisselingen en verandering van passages die uit het niets opdoemen. De zanger maakt er een spelletje van om tegendraadse zanglijnen te gebruiken en als een idioot dansjes te maken. De band trekt hiermee duidelijk de aandacht maar vanavond komt het muzikale concept van The Guru Guru niet helemaal tot zijn recht.

Tien punten voor de originele muzikale idee├źn en uitdagende podiumpresentatie maar de uitvoering blijft ergens hangen tussen het podium en de zaal. Vooral de nieuwe nummers (die op het nieuwe album komen) grooven net iets minder als de twee op de 7 inch van verleden jaar. Of moeten we de moeilijke composities eerst wat vaker horen om te snappen waar The Guru Guru naar toe wil? Niettemin verslaan de Belgen menig band in originaliteit en muzikaliteit maar mag het misschien allemaal net wat makkelijker de volgende keer. Net als de fietstocht op weg naar huis door de natte sneeuw trouwens.