Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 februari 2024

Scroll to top

Top

Wegdromen met Les Discrets @ Cacoafabriek

Wegdromen met Les Discrets @ Cacoafabriek
Maurice van der Heijden

Fursy Teyssier is vooral bekend als maker van het artwork van bands als Alcest en Morbid Angel maar is ook het brein achter het Franse bohemiens project Les Discrets. Dromerige rock gemixt met Black Metal en tegenwoordig zelfs met Triphop (check de onlangs verschenen EP ‘Virée Nocturne’).

In aanloop naar het nieuw album ‘Predateurs’ toert de Franse band door Europa en Helmond is een van de stopplaatsen. Op deze koude dinsdagavond zijn de warme romantische tonen van Les Discrets meer dan welkom.

Tekst: Maurice van der Heijden | Foto’s: Dave van Hout

Bij aankomst blijkt de band een lange rit door Duitsland achter de rug te hebben. Het was een gevalletje van korte soundcheck, eten en hup het podium op. Wellicht daarom is de band tijdens de favoriet ‘L’échappée’ nog niet helemaal op scherp en klinkt de bas te hard zodat de verslavende gitaarmelodie in het niet valt. Ook de samenzang met de dame achter de toetsen loopt niet helemaal synchroon. Gelukkig voor de toeschouwers trekken de probleempjes wat bij maar toch blijft de ritmesectie een tikkeltje overheersen waardoor de mooie accenten achterwege blijven.

Les Discrets

Halverwege de set is er ruimte voor nieuw werk, dat is uitdagend maar moeilijk te behappen. De band blijft donker maar drijft meer op (natuurlijke) beats. Uiteraard komen ook “Rue Octavio Mey” en “Fleur Des Murailles” voorbij die beiden op de meegenomen tour only EP staan. Het slepende “Le Mouvement Perpétuel” is het hoogtepunt met meteen erachteraan “Au creux de l’hiver”. Beiden van het tweede album. Met het nu goede geluid in de Cacaofabriek komt de frivole Franse droomrock aan alsof je in een koning suite ligt te slapen. Zalvend haast.

De verrassing is “Gas in Veins” van Teyssier’s oude band Amesoeurs wat kouder en industrieel aanvoelt. Het harde en intense Black Metal einde is fabuleus. Afsluiter is: “Song for Mountains” van het debuut. Een dromer eerste klas! De aanloop naar de climax duurt lang en als deze is geweest voelen de tonen aan als een warme deken net voor het slapen gaan. Ik ben benieuwd hoe de band zal overkomen op het hoofdpodium van Roadburn dat plaatsvindt in april.

les discrets