Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

‘Abandoned’ krijgt strakke lancering van Call It Off in Dynamo

Call it Off
Roy Verhaegh

Wie dit leest en dus een fervent volger is van onze website, is ondertussen vast en zeker wel een beetje bekend met de naam Call It Off. Je weet wel, die ene poppunkband met die oud-drummer uit Want Want, die via Glasses & Mustaches een nieuw bandje opzette, waarbij ze zelfs de oud-schreeuwerd van Wasted Bullet als toetsenist hebben weten te strikken. Die band, die zijn doorbraak op 3FM maakt als Serious Talent, op tour door China trekt, een platendeal met Sony heeft en Eurosonic Noorderslag plat speelt. Nou, dat populaire punkbandje heeft dus een nieuw album uit genaamd ‘Abandoned’ en dat vieren ze met een releasefeestje in Dynamo.

Tekst: Roy Verhaegh | Foto’s: Elke Teurlinckx

De eerste act voor vanavond is Five Years Later uit Amersfoort. Zij storten zich meer op het poppy aspect van de poppunk. De mannen zijn in 2001 begonnen, in 2006 gestopt, in 2011 gaven ze een reünieshow en nu (iets meer dan) vijf jaar later zijn ze officieel terug onder de vlag van White Russian Records. In de tussentijd zijn ze allemaal actief geweest in diverse bandjes, waaronder gitarist Robin van Loenen met zijn Destine de bekendste is. Ze draaien dus allemaal al een tijd mee, wat bijvoorbeeld frontman Lesley Vos ook laat afvragen of er mensen in de zaal zijn die jonger zijn dan de band. Gezien de gemiddelde leeftijd in de zaal geen gekke vraag en heel voorzichtig gaan er enkele vingertjes op. Ook heel voorzichtig wordt er een beetje gedanst, maar vanwege het ietwat gepolijste en zoete geluid slaat de vonk niet helemaal over. Verder ligt het tempo lekker hoog en ontbreekt het niet aan energie en plezier bij het vijftal.

Vervolgens is de beurt aan Camp High Gain. Een naam die in eerste instantie bij niet zo snel een belletje zal doen rinkelen, maar wel als er de naam Undeclinable Ambuscade aan gekoppeld wordt. Inderdaad, de Nederlandse punkrockformatie die groot was rond het jaar 2000, verschillende formatie- en naamswisselingen doormaakte, uit mekaar viel en anno 2017 weer helemaal terug is voor festivals als Groezrock en Jera On Air. Uit dat exacte bandje zijn ook gitarist Helmer en drummer Jorg afkomstig, waarbij Helmer nu degene is die vocalen voor rekening neemt. Het drietal is compleet met bassist Koen, beter bekend als oud-lid van Beef en huidig lid van Gotcha. Zij mogen voor vanavond meer licht schijnen op wat nu punk daadwerkelijk betekent in het poppunkverhaal.

Er zijn natuurlijk vergelijkingen met Undeclinable te trekken: de muziek kent een donderende ritmesectie, het technische aspect krijgt ook aandacht en vooral de rauwheid van het stevigere gitaarwerk ligt voorop. Ze deinzen er niet voor terug om tussentijds even wat muzikale spierballen (zonder zang) te laten zien. Gewaagd, aangezien het publiek vanavond natuurlijk komt voor makkelijk meezingbare coupletjes. Maar goed, met het nummer ‘The Alternative’ maken ze ook al goed kenbaar dat ze ‘anti-shit music’ zijn. Geen toeters en bellen, geen mooie opmaak, maar de muziek die spreekt. In dat opzicht spreekt de ervaring boekdelen in een stevige set, waarbij ze zelf volledig opgaan in hun muzikaliteit en zodoende wat bescheiden zijn in het contact met het publiek.

Uiteindelijk is de eer aan Call It Off om ‘Abandoned’ dan officieel te maken. Het is de tweede plaat voor de mannen en er is een hoop gebeurd sinds de eerste plaat. Te veel omdat nu allemaal te benoemen, maar de voornaamste verandering is te zien op het podium met de aanwezigheid van Robbert Van Caem als toetsenist. Was hij er eerst zo af en toe bij, nu lijkt hij een vast onderdeel van de set te zijn. Een logische zet, aangezien hij op de nieuwe plaat ook een prominentere rol heeft en zijn toevoegingen de muziek net die extra dimensie geeft. Spijtig is het dan ook om vanavond te horen dat Call It Off een nieuwe toetsenist zoekt, omdat Van Caem hiermee stopt. Spijtig is het ook dat er van zijn inbreng vanavond weinig te horen is, omdat iedere vorm van melodie (ook het gitaarwerk) wordt opgezogen in de mix door bas en drum. Het gebeurt wel meer dan eens dat het even duurt voordat een welbekend riedeltje, dat het nummer zo typeert, herkend wordt en er vervolgens volop mee gedaan wordt door het publiek. Een enthousiaster publiek kan Call It Off zich echter ook niet wensen. Zelfs als aan het begin van hun set het licht uitvalt, en de band in het donker staat, worden ze ondersteund door het licht van de telefoons van hun fans.

De nieuwe nummers zijn een stuk voller en dynamischer, maar zorgen er gelukkig niet voor dat de oudere nummers hier schraal bij afsteken. Iets wat te wijten is aan de nog redelijke onbekendheid van de nummers, maar op dit niveau van aanstekelijkheid, zal dat niet van lange duur zijn. De ultieme sing-a-long en 3FM-hit ‘Scream Your Heart Out’, de titeltrack van de nieuwe plaat of het iets oudere ‘Anesthesia’ worden bijvoorbeeld al volop omhelst, meegeschreeuwt en gedanst. De volle lading krijgt Call It Off natuurlijk met gouwe ouwen als ‘Stuck With You’, ‘Dyanne’ en ‘Do It All Again’. Aan de ene kant hoeven ze weinig moeite te doen om het publiek tevreden te stellen, want wat ze doen is gewoon goed en ontzettend catchy. Anderzijds begin je langzaam aan wel al te merken dat ze weten wat werkt en dit net iets te gemakkelijk benutten.

De energie spat er van af, gitaristen Adrian en Maurice draaien meermaals hun rondjes op het podium, bassist Lesley kijkt als een generaal over zijn soldaten en zweept op, terwijl Sergei ondertussen zijn best doet om het tempo op zijn drumstel bij te benen. Er wordt aangespoord op een circle-pit bij de ideale track hiervoor ‘Forward Or Crazy’ en enkele malen laten ze het publiek brullen voor Team Adrian of Team Maurice. Iets wat bij afsluiter ‘Do It All Again’ er in resulteert dat Maurice zijn team het podium op laat komen. Het publiek helpt optimaal mee om het nieuwe album een perfecte lancering, omdat de band ook precies weet wat ze aan het publiek moeten geven. Hierdoor verliest het wel een beetje aan spontaniteit, maar dat maakt ze absoluut niet minder catchy. Sterker nog, het geeft aan dat Call It Off helemaal klaar is voor de grotere festivalweiden en concertzalen met hun nieuwste wapenfeit.

Check het nieuwe album ‘Abandoned’ nu ook op Spotify: