Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Rockcity van… Bart Wijers

Eindhoven Rockcity van… Bart Wijers
Guido Segers

In deze rubriek laten wij de makers van Rockcity eens even lekker zelf aan het woord. In deze editie Bart Wijers van Dynamo! En gezien hij zichzelf het beste zelf voorstelt, laten we hem dat ook gewoon maar doen.

Bart Wijers

Mijn naam is Bart Wijers en ik kom uit het popdorp van Limburg, HORST. Als 14-jarige jongen begon ik als zanger in een bandje, maar daar gaven mijn bandgenoten al snel aan dat ik maar beter niet kon zingen. Zodoende was ik een rockliefhebber die geen instrument kan spelen en niet eens kan zingen in een band. Wat dan? Al snel werd ik de ‘manager’ van een bandje en regelde ik alle zaken buiten het muziek maken, al snel viel dit ook de organisatie van het lokale jongerencentrum, OJC Niks op dat ik interesse had in het organiseren van muziek activiteiten en kwam ik al snel in de programmering en daarna in het bestuur van het jongerencentrum te zitten.

In dezelfde periode studeerde ik sociaal cultureel werk in Eindhoven en kreeg ik de kans om mijn afstudeerstage te lopen bij Dynamo. Dit bij Sander Waterschoot als chef rock muziek. In deze tijd reisde ik zeker een paar keer per maand richting Amsterdam om daar alle (van Myspace populaire) emo/punkrock/post-hardcore/poppunk/metalcore bands live te zien. Heel tof, maar jammer genoeg kon ik de hoofd-act nooit afzien omdat ik dan de laatste trein naar het zuiden moest halen. Met dit in mijn achterhoofd en startende bij Dynamo kwam ik met het voorstel om naast alle ouwe lullen hardcore en metal, ook de jonge doelgroep te laten ‘genieten’ van live (rock) muziek. Zo kwam ik samen met een groep vrijwilligers tot de vrijwilligersgroep Dynamo Mildt, hiermee organiseerde en organiseren wij nog steeds in Dynamo alle activiteiten tussen poppunk en metalcore in en zijn we in 8 jaar uitgegroeid tot hét podium voor deze muziek in Zuid-Nederland en misschien wel van heel Nederland.

Met het project Mildt in de pocket cum-laude te zijn afgestudeerd ging ben ik muziek management gaan studeren in Utrecht op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Tijdens deze opleiding ben ik blijven programmeren voor Dynamo (Mildt) en heb ik veel ervaring op gedaan op gebied van bandmanagement, boekingen, organiseren van activiteiten en het begeleiden van bands op zakelijk gebied.

Na het afstuderen aan de HKU kon ik weer terecht bij Dynamo en werk ik sindsdien alweer twee jaar op de Marketing & Communicatie afdeling van Dynamo en ben ik regisseur/programmeur. Met de vrijwilligers organiseer ik per jaar +/- 25 concerten en verzorg ik met heel veel vrijwilligers alle communicatie van Dynamo en met name alle rock programmering.

Wat maakt Eindhoven voor jou tot Rockcity?
Eindhoven heeft voor mij altijd een underground en rock sfeer uitgeademd. Eerst als buitenstaander en later omdat ik in de rock muziek activiteiten organiseer in Eindhoven. Dit zorgt ervoor dat ik ook onderdeel ben van Eindhoven Rockcity.

Wat is de meest rock’n’roll locatie van de stad?
Met deze vraag kan ik alleen maar preken voor eigen parochie, Dynamo natuurlijk. Dit heeft te maken met de manier van werken dat wij bij Dynamo hanteren. Dit heeft er vooral mee te maken dat concerten niet het doel zijn van een avond maar een middel om jongeren (en oudere met een jonge geest) bezig te laten zijn met hun passie en daardoor ervaring op doen en hun CV opbouwen. Door niet alleen aan de centen te moeten denken is dit wat mij betreft de meest rock’n’roll locatie van de stad.

Daarnaast moet ik ook bekennen dat het Stroomhuisje een enorme rock’n’roll vibe heeft. Het doet mij terug verlangen naar ‘vroeger’, toen alle jongerencentra in het Noorden van Limburg er ook zo bijlagen.

Wat is de allerbeste show die je ooit in Eindhoven hebt mee mogen maken?
De allerbeste show in Eindhoven die ik heb mogen mee maken vind ik een hele lastige. In de tijd die ik in Dynamo al mee maak heb ik toch een hoop vette shows mee mogen maken. Hierbij wil ik Dynamo Metalfest 2015 en Modern Life Is War in Dynamo al een van de hoogtepunten benoemen.

Welke  platen belichamen voor jou het gevoel van Eindhoven Rockcity?
Voor mij als import Eindhovenaar is dit een lastig puntje. Vooral omdat er de laatste tijd überhaupt weinig goeie (rock)platen van Nederlandse bodem zijn uitgekomen. Wanneer ik dan Rockcity platen moet benoemen zijn het:
Noyalty – The Seas have no roads
The 101’s – For the Years

Wat is je mooiste Rockcity herinnering/anekdote?
o Natuurlijk krijgen wij bij Dynamo flink wat vage figuren over de vloer. Zo speelde er een aantal jaar geleden een Engelse band. Engelse bands zijn bijna altijd nette gasten en ruimen de kleedkamer fijn op voordat ze vertrekken.

Dat was deze show ook het geval, alleen stond er nog een glazen fles cola (van een niet nader te noemen merk) in een hoek weggemoffeld. In deze fles zat een gele substantie die wij als pis bestempelden. De band was nog niet weg en daarom confronteerde wij de tourmanager met de fles en dat we die graag door ‘de dader’ opgeruimd wilde hebben.
Naar een paar minuten komt de zanger van de band binnen lopen met de fles. “Yeah sorry, but that’s no piss, just apple juice” iets dat wij natuurlijk niet geloofde en ook lieten merken. Na een gesprek waarin hij het niet wilde bekennen, draait hij de dop van de fles, neemt een flinke slot en sluit af met de woorden: “Yeah, that’s my piss”. Waarna hij wegloopt en wij met versteldheid bleven staan.

Mensen zeggen wel eens dat Eindhoven Rockcity dood is. Wat denk jij daarvan?
o Eindhoven Rockcity is absoluut niet dood. Kijk naar alle mogelijkheden op rockgebied die binnen de stadsgrenzen van Eindhoven aanwezig zijn: Effenaar, Popei, Blue Collar, The Jack, Altstad, Aloys, Stroomhuisje, Dynamo, Area51, het Klokgebouw, Eindhoven Metal Meeting, Dynamo Metalfest, The Sound of Revolution, The Metal Factory, Rockcity Institute en zo kan ik nog even door gaan. Het enige dat ontbreekt zijn een beetje de bands waar andere jonge gasten een voorbeeld aan kunnen (en willen) nemen. Door een grote band uit je stad te hebben waar de jonkies tegen op kijken, komt er veel meer nieuwe aanwas en groeit op bandgebied. Daarnaast voelt het de naam Rockcity misschien wel dood in Eindhoven, maar buiten onze grenzen zijn mensen nog maar al te jaloers op Eindhoven Rock City.

Wie is voor jou de toekomst van Eindhoven Rockcity?
De toekomst van Eindhoven Rockcity ligt niet bij één persoon of bij een groep mensen. Naar mijn mening gaat het erom dat individuele partijen in Eindhoven bezig zijn met hun passie en die naar buiten te brengen. Door de partijen die ik boven al benoem, blijft Rock City bestaan en wanneer ze ook nog eens de samenwerking opzoeken zorgt dit voor een nog grotere olievlek.