Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Rockcity van.. Thomas Goat (Heretic)

Eindhoven Rockcity van.. Thomas Goat (Heretic)
Guido Segers

In deze rubriek laten wij de makers van Rockcity eens even lekker zelf aan het woord. Thomas is een bekende in de rock’n’roll wereld, vooral vanwege zijn band Heretic waar hij al een goede 23+ jaar mee actief is. De band had ooit een pauze van zes jaar, waarin hij actief was met Superaction. Toen die in 2008 weer ophield ging Heretic verder en dat hebben we geweten de laatste jaren.

Aan dat vieze, donkere randje van de rock’n’roll, daar heeft Thomas dus al jaren zich opgehouden. Onlangs deed hij met zijn band mee op de Peter Pan Speedrock Tribute plaat met het nummer ‘Auf Der Axe’ en wordt er hard gewerkt aan nieuw Heretic werk na ‘Underdogs of the Underworld’ uit 2016. Maar eerst gaat Thomas ons vertellen wat voor hem EIndhoven Rockcity tot Rockcity maakt.

Thomas Goat

Wat maakt Eindhoven voor jou tot Rockcity?

De mensen met hun creativiteit en toewijding. Wat mij betreft is dat niet enkel beperkt tot het muzikale aspect maar bovenal tot een bepaalde attitude. Het is inmiddels al lang en breed de podia en kroegen ontstegen. Het manifesteert zich in allerlei kunstvormen en ondernemingen.
Ik zou ook nog expliciet de PPSR tribute plaat willen vermelden, althans hetgeen eraan ten grondslag ligt. Van het initiatief tot aan het samenwerkende collectief was dit een perfect voorbeeld hoe zeer uiteenlopende individuen tot een gezamenlijk resultaat kunnen komen. Ook dat is voor mij het Rockcity principe.

Wat is de meest rock’n’roll locatie van de stad?

Baekelandplein!
Ik denk niet dat dit zich laat beperken tot 1 specifieke locatie, dan wel een locatie op zich. Dat is nou juist ook de magie die er heerst. Het is de combinatie van de personen en de energie die zich er manifesteert. En dat kan op elke willekeurige plek in Eindhoven zijn. Eindhoven barst tenslotte van de geweldige inspirerende locaties.
**Vanwege sponsor-verplichtingen dien ik Kapper Roland en Let’s Play wel met naam te vermelden. Wel eigenaardig dat wij als Rockcity slechts 1 fatsoenlijke (Key-Music mag wat mij betreft tot de grond afbranden) gitaarwinkel hebben of niet?**

Wat is de allerbeste show die je ooit in Eindhoven hebt mee mogen maken?

Dat zijn er 2 waar ik echt niet tussen ga kiezen. Venom op Dynamo Open Air 1996 en Danzig in de Effenaar in 2011. De reünie van Venom in al zijn bombast en bravoure met een setlist om van te watertanden, daar had ik al enkele jaren van gedroomd. Dat moment staat me 21 jaar later nog zo helder voor de geest. Een mooie bijkomstigheid van de Danzig show was dat Heretic het voorprogramma verzorgde. Dat was zo’n moment waarop je graag tegen de 13e jarige “Ik” zou willen zeggen : “Het komt goed”.

Welke 3 platen belichamen voor jou het gevoel van Eindhoven Rockcity (en waarom)?

Rocketfuel van Peter Pan Speedrock – De eerste Rockcity plaat die ik hoorde. Vanzelfsprekend gefascineerd door de bijzondere verpakking ervan. De lol en eigenzinnigheid spat ervan af. Deze plaat, de voorganger en Killermachine was voor mij PPSR op hun best. Daarna werd het te geforceerd.

Trash Deluxe van 69 Charger – Ik vond 69 altijd maar een kut band. Één van de vele PPSR clones. Toen kwam Trash Deluxe uit en dat blies me omver. Zo’n eigen smoel en bomvol soul!! Meesterwerk!

Welcome to Judasville van Judasville – Simpelweg een hele vette plaat met een dosis Country waar ik wel voor te porren ben. Met Superaction hebben we samen wat shows gedaan. Ik had toen echter nog geen idee dat jaren later die arrogante kutmanager van hun onze drummer zou worden. Of dat Selim en ik elkaar jaren later op een totaal ander spiritueel pad zouden treffen.

Wat is je mooiste Rockcity herinnering/anecdote?

Oh bah nostalgie…Nou vooruit dan. De “For Those About to Rock” shows met Superaction, Elconjo, Borehole, The Goods en Speedking. De saamhorigheid en de rivaliteit die zorgde voor de perfecte broeiende sfeer. En ik dwaal nu even af naar de jaren 90; Platen luisteren bij Bullit.
Happy hour in de oude Dynamo kelder, nog meer zuipen in de Big Ben en Thunder Roadhouse.
Eddy Wally in Dynamo,vingeren op het damestoilet van de Altstadt. Shirts kopen bij Many Colours.
Iron Maiden kaarten halen bij schele Mien
Nierbroodjes bij Automatiek Marks…
Goedkope gitaren scoren bij Musica
CD boekjes jatten bij de CD-Teek…
Stinkbommen halen bij Het Snabbeltje en die naar Arnol Kox gooien
Occulte/Esoterische boeken bij De Slegte…

Mensen zeggen wel eens dat Eindhoven Rockcity dood is. Wat denk jij daarvan?

Is dat zo? Ik ken ze niet. Dan heb je echt de verkeerde vrienden haha. Dat zullen enkel van die gefrustreerde personen zeggen die vastgeroest zitten in hun burgerlijke leventje. Of die besmet zijn met de ziekte die nostalgie/sentiment heet. Die alleen maar kunnen zeuren over hoe goed het vroeger wel niet was. Kijk, de Rockcity-scene zoals ik hem heb meegemaakt in zijn hoogtijdagen is van een heel ander kaliber dan wat het heden ten dagen is. Maar je kan met weemoed thuis gaan zitten janken of je kan met je reet het podium opklimmen en de boel op stelten zetten. Mensen zullen het vuur proeven en de energie delen! Geloof me, we hebben het aan den lijve ondervonden, het publiek in Eindhoven is nog steeds de gekste van Nederland godverdomme!

Wie is voor jou de toekomst van Eindhoven Rockcity en waarom?

Het publiek natuurlijk. Zonder hun energie en toewijding zijn alle muzikanten maar een stel megalomane idioten die graag op een verhoging staan en “muziek voor zichzelf maken”(ook al zo’n misselijkmakende ondoordachte uitspraak die je net iets te vaak hoort)
Heretic & Komatsu zullen het visitekaartje van Eindhoven achterlaten in alle steden over de hele wereld waar we spelen.

Wil je nog iets meer toevoegen?

Had ik nog niet genoeg gezegd? Get sleazy and go berserk!

Foto’s: (Header) Jos M. Skeleton, live Paul Verhagen