Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

De eerste lentedag met Nouveau Vélo in het Stroomhuisje

Nouveau Vélo
Mike Dobber

De eerste lentedag; afgelopen week tikte de temperatuur in de Bilt de 15 graden aan. Nouveau Vélo kon zich geen beter moment wensen om hun nieuwste langspeler de wereld in te slingeren. Vergezeld met Korfbal en Lewsberg vierden zij afgelopen zaterdag dit heugelijke feit in het Stroomhuis. Eindhoven Rockcity was erbij.

Tekst: Mike Dobber | Foto’s: Gerrit Smalbrugge

Terwijl aan de andere kant van spoor een potje voetbal wordt gespeeld, trapt Korfbal de avond in het stroomhuis af. Achter dit, van oorsprong Nederlandse spel, blijkt een indie all-star band te zitten bestaande uit leden van Yuko Yuko, The Homesick en Creepy Karnis. Qua sound is Korfbal in diezelfde hoek te plaatsen; Nonchalante midtempo schoenstaar slackerpop met gedeelde zang en een flinke partij killerriffs. Het is dissonant, piept wat en is vooral erg, maar dan ook heel erg, nonchalant. Een goede show die het verlangen naar een fysieke geluidsdrager alleen maar meer weet aan te wakkeren.

Het is erg onduidelijk waar de soundcheck van Lewsberg op houdt en hun optreden begint. De leuke, lieve, liedjes kabbelen aardig weg maar het is iets wat te 13 in een dozijn. Hoe hard de bassiste ook op haar bas ramt. Na 3 liedjes klinkt Lewsberg vanavond toch echt wat saaiig. Het publiek denkt daar ook zo over en doet z’n naam als Eindhoven-lul-door-een-show-heen-city eer aan. Zet deze band in een andere setting, laat zeggen support bij het erg geniale Wilco, en ze komt beter tot haar recht.

Dan is het tijd voor de Brabantse helden van Nouveau Vélo om hun nieuwe langspeler Reflections aan het eveneens Brabantse publiek voor te stellen. Inmiddels hangt het in de Eindhovense CBGB’s met de benen buiten en kan het bordje ‘Uitverkocht’ op de deur. Nouveau Vélo heeft de afgelopen 8 jaar veel meters gemaakt en durfde onlangs de logische overstap van Subroutine naar Excelsior aan. Live en op plaat is de band frisser en soulvoller maar vooral volwassener gaan klinken. Waar zanger Rolf Hupkens in het verleden nog wel eens wat onzeker over kwam, staat er nu een degelijke frontman met solide band op het podium.

Ondanks de soms wat onzuivere zang is hij een overtuigende performer geworden. Sterkste troef van Nouveau Vélo blijft echter gitarist Niek Leenders, vanavond onbedoeld in de spotlight door het karige lichtplan van het Stroomhuis. Het is opvallend hoe logsich hitje Turning Away, van de vorige plaat, precies tussen het de nieuwe tracks past. Al met al een frisse en sterke plaatpresentatie die met afsluiter Together Again geen toegift kent. Laat de lente maar komen.