Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 december 2023

Scroll to top

Top

Eindhoven Rockcity van… Bart Jansen

Eindhoven Rockcity van… Bart Jansen
Guido Segers

In deze rubriek laten wij de makers van Rockcity eens even lekker zelf aan het woord. We spraken dit keer met Bart Jansen (Altstadt & Comfort in Sound).

Als jong ventje was ik al zeer geïnteresseerd in muziek, ik luisterde thuis mee naar de platen van mijn pa. Van Jimi Hendrix, The Kinks, The Doors tot aan Stevie Ray Vaughan. Later heb ik toch gekozen om een meer creatieve studie te gaan doen, waar ik overigens ook een passie voor heb. Uiteindelijk is muziek toch altijd blijven hangen en was ik naast studeren veel te vinden in de platenzaken en in concertzalen.

Tijdens mijn eerste studie heb ik stage gelopen bij Dynamo op de communicatie afdeling. Ik begon als vrijwilliger en DJ in de Effenaar en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik ging schrijven voor 3voor12/Eindhoven en ik adviseerde oud Effenaar-programmeur Tom Ketelaar, regelmatig over alle toffe bands die ik tegenkwam. Ik leerde van hem weer veel over het vak programmeren. Later werd ik DJ bij Altstadt en een tijdje daarna programmeur. Dit is ontstaan uit passie voor muziek want circa vijf jaar geleden gebeurde er weinig op live gebied in Altstadt. Ik wilde graag laten zien dat Altstadt een tof podium is en weer nieuw leven erin blazen. De eerste echte show die ik boekte was van het Eindhovense Lookapony. Andere bezigheden die ik nog heb zijn Popronde coordinator van Eindhoven, en ik heb een eigen boekingskantoor, Comfort In Sound. Waar ik o.a. MOOON onder mijn hoede heb.”

Wat maakt Eindhoven voor jou tot Rockcity?
Ik heb de oude Effenaar even mee mogen maken en die tijd was echt gaaf. Als 15/16-jarige mocht ik mee met mijn oudere zus en ik heb genoten van shows van o.a. Peter Pan Speedrock (Als je goed kijkt kun je mij nog als jong ventje terug vinden op de live dvd van dit concert), The Datsuns en Danko Jones. Verder keek ik altijd op tegen bands als 69 Charger. Branieschoppers die ook nog muziek konden maken tenminste als ze niet teveel hadden gedronken. In die tijd waren zij wel de ‘stoere’ bands waar je tegenop keek.

Daar is het eigenlijk allemaal begonnen voor mij. Wat Eindhoven als Rockcity nu maakt is dat er veel gebeurt op live gebied. Op allerlei locaties kun je een live act zien en ook nu Peter Pan Speedrock ermee is gestopt staan er weer nieuwe acts op. Ik vind overigens dat er steeds meer muzikale diversiteit is ontstaan. Ook een Kiki Mettler is een ontzettend talentvolle act en doordat er meer live muziek locaties zijn in de stad zijn er ook meer kansen. Ik hoop dan ook van harte dat samenwerkingen blijven ontstaan zoals de Effenaar doet en meer partijen elkaar opzoeken indien dit mogelijk is. Zo werk ik ook samen met Café The Jack waar we voor het eerst het koningsnacht en-dag festival, Rocking organiseren met o.a. Drive Like Maria en Mozes & The Firstborn als headliners midden op Stratumseind.

Wat is de meest rock’n’roll locatie van de stad?
Een moeilijke vraag, de meeste artiesten die in Altstadt spelen vinden de Rouge altijd zeer interessant. Zullen we die dan maar noteren?

Wat is de allerbeste show die je ooit in Eindhoven hebt mee mogen maken?
Ik heb er heel veel gezien maar ik denk dat Editors in de kleine zaal in de Effenaar me altijd zal bij blijven. Net als The Slow Show in Altstadt, die laatste band heeft de normaal rumoerige zaal helemaal stil weten te krijgen en dat is echt een prestatie!

Welke 3 platen belichamen voor jou het gevoel van Eindhoven Rockcity (en waarom)?
69 Charger – Trash Deluxe
Ik kreeg de cd op mijn verjaardag van mijn zus en die heb ik letterlijk grijs gedraaid, Black Sunday Stomp was mijn favoriet van het album.
Mozes & The Firstborn – Mozes & The Firstborn, een verrassende nieuwe plaat met allemaal goede nummers erop. Peter Jr. vind ik zo’n fijn nummer.
Peter Pan Speedrock – Premium Quality…Serve Loud! De eerste plaat van Peter Pan Speedrock die ik hoorde in zijn geheel. Als jong ventje was ik hieraan verkocht. Stoere mannenrock waar ik tegenop keek toen.

Wat is je mooiste Rockcity herinnering/anecdote?
Poe, dat zijn er meerdere. Ik ben een keer met een vriend naar Speedfest geweest en daar hebben we onze ogen uitgekeken. Iedereen was daar dronken en toen wij richting huis gingen liep iemand nog lopend plassend buiten het Klokgebouw nog na te rocken. Verder heb ik weleens met artiesten rondgehangen zoals op stap geweest met Hidden Charms. Maar het meest memorabele moment was die keer met de mannen van Racing Glaciers. In een failliete kroeg waar een kennis de sleutel nog van had hebben we onze eigen feestje gehouden.

Mensen zeggen wel eens dat Eindhoven Rockcity dood is. Wat denk jij daarvan?
Het nostalgie gevoel van vroeger is er misschien minder, maar dood dat denk ik niet.
Er staan altijd weer nieuwe bands op en zolang er enthousiasme is en blijft, dan zal Eindhoven Rockcity altijd blijven bestaan. Dat zie ik nu al aan talentvolle acts die eraan zitten te komen. Tevens zijn er steeds meer ondernemers die weer zelf iets organiseren, denk maar eens aan een Mohr Music. Ook een ondernemer die creatief is en werkt aan talentontwikkeling.

Wie is voor jou de toekomst van Eindhoven Rockcity (meer antwoorden mag) en waarom?
Ik vind dat ik zelf hard werk aan de toekomst met Altstadt, zonder arrogant over te komen natuurlijk. Ik ben trots erop dat we Kernpodium zijn geworden en veel bands een plek kunnen geven. Maar ik vind ook dat Axel van Meer Mohr ook een pluim verdiend. Hij steunt veel bands en je hoeft hem maar te bellen als er iets mis is als band.

Wil je nog iets meer toevoegen?
Nee eigenlijk niet, kom vooral bands kijken en kijk ook even bij de buurman want daar gebeuren ook leuke dingen. Ik denk zelf dat er namelijk nog genoeg te ontdekken valt op het gebied van live muziek in Eindhoven.