Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Moon Duo in de kleine zaal van De Effenaar: minder minimaal, meer rock

Moon Duo in de kleine zaal van De Effenaar: minder minimaal, meer rock
Pernilla Ellens

Eindhoven Psych lab, het festival in de Effenaar voor de geestverruimende ervaring heeft weer een mooi avondje georganiseerd met Moon Duo, Dodde en het RMFTM DJ-team.

Bij binnenkomst staan de heren van RMFTM al hun favoriete plaatjes aan elkaar te rijgen. Als Dodde begint, kruipt het publiek langzaam naar voren. Dodde is bekend van de freakbeat sensatie The Green Hornet, maar speelt nu solo. Uitgerust met een orgel, een ritmebox, een oude moog synth en een microfoon gaat Dodde als 1 mans band lekker los. Na een half uur krijgen we als afsluiter van zijn set een cover van Suicide, Ghostrider. Maar waarbij Alan Vega hijgend ‘America is killing its youth’ zingt, is de vrolijke versie van Dodde echter een beetje ongemakkelijk.

Tekst: Pernilla Ellens | Foto’s: Steffie van den Tillart

De DJ’s maken de sfeer met hun duistere plaatjes gelukkig wat losser. Dan verschijnt Moon Duo tegen het decor van een toepasselijke halve maan. Opvallend is de kleurrijke lichtshow met meerdere beamers die gerust trippy genoemd kan worden. Moon Duo is tegenwoordig een trio met een drummer van vlees en bloed. Voorheen speelde de band altijd met een drumcomputer. Hoewel Moon Duo bekend staat om hun minimale geluid, te horen op de eerste twee albums Mazes en Circles, blijkt dat ze nu op het vierde album, en live met drummer veel vuiger zijn.

Moon Duo

De band presenteert vanavond het nieuwe album Occult Architecture Vol. 1. We krijgen dan ook veel nieuwe songs, waarin naast de bekende motorik beats en fuzz gitaren ook veel  psychedelisch gefreak te horen is. Tussendoor wordt het nummer ‘I been gone’ gespeeld van de Circles, waarop de hoofdjes van het publiek voorzichtig heen en weer gaan.

De nadruk van de set ligt toch voornamelijk toch op het nieuwe album. De band keert nog terug voor een encore, waarin het nieuwe nummer ‘Sevens’ wordt gespeeld en een goed uitgevoerde The Stooges cover, ‘No Fun’, waarin we wederom zien en horen dat Moon Duo echt wel een goede rock ‘n roll sfeer neer kan zetten. De band bedankte bescheiden het publiek maar liet een goede indruk achter. De interesse vanuit het publiek vond zijn weerslag bij de merchandise, waar een gezonde rij stond. Nog even werd er voorzichtig gedanst, voordat die confronterende TL licht aan ging en we van de maan weer op aarde belanden.

Waarbij ik sceptisch het optreden in ging, omdat bij voorgaande shows de band regelmatig routineus en eentonig overkwam, werd die twijfel vanavond door de originele visuals, de energieke nummers en de opzwepende sfeer weggehaald. Eindhoven Psych Lab heeft weer een mooie psychedelische woensdagavond verzorgd.