Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Big Lake Tiny – Boat

Big Lake Tiny – Boat
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
7
7

Alt-pop-country from Eindhoven, Michigan.

Big Lake Tiny steekt traditionele americana op geslaagde wijze in een modern jasje.

De naam Big Lake Tiny zal bij veel mensen waarschijnlijk in eerste instantie nog niet veel belletjes doen rinkelen. Dat is ook niet zo vreemd, want de band is nog niet zo heel oud. De formatie had 19 september 2015 zijn allereerste optreden, en nu hebben ze met ‘Boat’ hun eerste release dan wel EP te pakken. Nieuw in het muziekwereld zijn de vijf mannen echter niet helemaal. Drummer Michel Geelen zou je kunnen kennen als zanger/gitarist van The Galactic Lo-Fi Orchestra, terwijl zanger Adrie Kauwenberg enige furore maakte met Emotional Elvis. Ieder bandlid brengt een dosis ervaring met zich mee, net als een flinke portie voorliefde voor americana, gitaren en popmuziek.

Het zijn stuk voor stuk elementen die terug te horen zijn in deze verzameling van vijf liedjes. Liedjes die allemaal hetzelfde klinken, zonder dat ze allemaal hetzelfde klinken. Ze presteren het om een solide sound neer te zetten die de muziek typeert en meteen herkenbaar maakt. Toch heeft iedere track zijn eigen vibe , waardoor het genoeg variatie kent. De groep laat zich neerzetten als “alt-pop-country band from Eindhoven, Michigan”, waarbij ze de americana in ere houden en hier zelf het een en ander aan toevoegen.

Oftewel: ze spelen country zonder het oubollig te laten klinken. Grote toevoeging hierin is weggelegd voor de lapsteelgitaar, die je bij de hand neemt en meermaals laat verzinken in een dromerige waas. Opener ‘A Travelling Man’ is hier meteen een goed voorbeeld van, waarin de zanger vertelt over de grootse reizen die hij graag maakt… in zijn gedachten. Het klinkt allicht zweverig, dat is precies hoe het bedoeld is en de lapsteelgitaar onderstreept dit.

Het tempo gaat ietsje verder omlaag als in ‘Suzanne’ de wijze lessen over het leven worden overgedragen aan een jong meisje. Frontman Adrie heeft een ingetogen stemgeluid vol levenservaring, die perfect aansluit op manier waarop het leven wordt teruggekeken. Er wordt ruim plaatsgemaakt voor een lapsteelgitaarsolo. Enige punt van kritiek is dat het nummer zich hiermee wat lang rekt en het met een minuutje minder net zo sterk was geweest. Een omschakeling vindt plaats in ‘The Unwinding’ op twee manieren. Nu wordt de vader van de zanger aangesproken en de voetjes kunnen warempel zelfs van de vloer. Deze keer staat de elektrische gitaar meer in de spotlight.

Nummertje vier ‘Boat’ dobbert wat meer terug naar de dromerige toon van de opener, waarbij we worden meegenomen in een bootje en ons op de stroming laten meevoeren. Het heeft de ietwat ongelukkige plaatsing tussen twee opzwepende liedjes, en in de variatie van de rest valt het wat meer op de achtergrond. Met ‘Winter’s Lovesong’ sluiten ze af met een vrolijke dikke middelvinger richting al die geliefden die zich ook niet hoeven te melden als de band straks bekend is op radio 1, 2, 3 of 4.

Voor allen die eens iets anders willen uit het brede muziekassortiment van Eindhoven, is bij Big Lake Tiny aan het juiste adres. Het is een fijne mengelmoes van stijlen, waarbij alternatieve muziek hand in hand gaat met americana/country. Pak je tractor, verlaat het stadse leven, laat je zorgen achter en waan je in een graanveld tussen eindeloos lange weilanden met houten huisjes en koeien en laat deze EP je soundtrack zijn.

Voor wie niet kan wachten om de band live aan het werk te zien: Big Lake Tiny zal zaterdag 22 april te zien zijn op het Boxrock Festival in Boxtel. Op zaterdag 20 mei presenteren ze EP officieel in The Saint op Stratumseind, waarbij ze een hoop gasten op en naast het podium beloven.