Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

The Dirty Denims – Back With A Bang Part 1

The Dirty Denims – Back With A Bang Part 1
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
7.5
7.5

Knallende comeback

Liefhebbers van ongecompliceerde hardrock worden weer op hun wenken bediend door The Dirty Denims.

Begin 2016 kwam het bericht dat The Dirty Denims een pauze inlassen. Het was één van de vele tegenslagen in het ronkende gitaarhart van Eindhoven, waar we in 2016 mee om moesten leren gaan. Voor de band was het natuurlijk ook niet van prettige aard. Bassiste Ashley kampte namelijk met rugproblemen, waarbij een flink revalidatietraject kwam kijken. Om toch het creatieve, rockende bloed stromende te houden gingen de overige drie bandleden, met twee gastmuzikanten, verder als The DC/DENIMS. Hiermee werd een ode gebracht aan grote liefde AC/DC. Deze pauze heeft de formatie gelukkig geen windeieren gelegd, en zodoende kon er begin 2017 de comeback aangekondigd worden. Die gaat gepaard met een EP onder de passende titel ‘Back With A Bang Part 1’.

Voor iedereen die de afgelopen 10 jaar in Eindhoven onder een steen geleefd heeft: The Dirty Denims bestempelen zichzelf als ’s werelds enige ‘Happy Hardrock’ band. En ja, dit jaar vieren ze ook nog eens hun 10-jarig jubileum. In de tussentijd heeft dit viertal bestaande uit twee vlammende mannen en twee pittige rockchicks, al aardig wat zaaltjes bespeeld als support van onder andere Golden Earring, Steel Panther en The Datsuns. Daarnaast hebben ze een hitje gehad op 3FM en ook al een volwaardig album genaamd ‘High Five’ uit. Deze EP is het eerste deel van het tweede album, waarvan het twee deel dit jaar in oktober zal verschijnen. Snapt u het nog? Erg moeilijk is het namelijk niet en dat hoeft het ook absoluut niet te zijn, als we dus The Dirty Denims mogen geloven.

Onmiskenbaar is namelijk de invloed van AC/DC op het geluid van de band. Net als het Australische fenomeen stelt dit viertal plezier en energie voorop, waarbij rock met een hoofdletter R geschreven mag worden. Kortom, vrolijk gitaargeweld dat bij vlagen ook iets weg heeft Joan Jett, Blondie, Kiss en The Ramones. Variërende factor hierin voor The Dirty Denims is de zang van frontvrouw Mirjam die de band een eigen geluid geeft. Ze krijst gelukkig niet als Brian Johnson, maar ze is wel rauw genoeg om voor een edgy rockrandje te zorgen.

De EP is een bundeling van sterke en strakke rockliedjes, niet meer en ook niet minder. Daar is niets mis mee in een tijd waarin alles toch al duizend keer gedaan is of er zelfs kruisbestuiving plaatsvindt tussen genres, waardoor velen de essentie van muziek uit het oog verliezen: plezier. Dat staat bij The Dirty Denims hoog in het vaandel, waardoor ze ook gemakkelijk wegkomen met een kopie van de riff uit ‘Thunderstruck’ in een nummer als ‘Make Us  Look Good’. Of anders de uiterst kenmerkende wisselwerking tussen drums en gitaar op ‘Back With A Bang’ of ‘Money Back Guarantee’. Tekstueel is het allemaal behoorlijk voor de handliggend, waarbij het spelen van rock ’n roll de nummer 1 inspiratiebron is.

Twee tracks die er in het geheel tussen uit springen zijn ‘Heartbeat’ en ‘Can’t Get Enough Of Rock&Roll’. De eerste is namelijk voorzien van een orgeltje en kent een lekker punky tempo, terwijl de tweede meer laidback is en doet denken aan ‘Pumping On Your Stereo’ van Supergrass. Ideale feelgood-music voor op een zonnige dag in je auto,  volumestandje elf en het raampje omlaag. Kortom, liefhebbers van ongecompliceerde gitaarrock, verenigt u, want The Dirty Denims zijn terug met een knaller.

De EP ‘Back With A Bang Part 1’ zal donderdag 27 april officieel uitgebracht worden tijdens het RocKing Festival op Stratumseind. Ze spelen dan in Café The Saint vanaf 18:00 uur.  De band zal tijdens dit optreden uiteraard de  zes nummers spelen en natuurlijk is de cd ook te koop. Entree is gratis.