Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Extremities, Exivious en King Hiss in Eindhoven

Extremities
Reno van der Looij

Wat doe je als er meerdere toffe shows op één avond in je stad staan. Kiezen of delen? Of gewoon slim naar de timetables kijken en tot de conclusie komen dat je beide kunt meepakken. We kozen afgelopen vrijdagavond voor die laatste optie en maakte een tochtje door Eindhoven voor ons portie live muziek.

Dat betekent starten in The Jack bij met de complexe technische metal van Extremities en Exivious. Het laatste kwartiertje hier missen en snel door naar het Stroomhuisje waar de Belgische stonersensatie King Hiss net na 23.00uur begint. Helaas moeten we daardoor wel het voorprogramma van Bombardier Muffy missen. Tja, je kunt niet alles hebben.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Jos Berbee

Extremities kennen we onder andere van de show op Dynamo Metal Fest (review) en de erg sterke debuut EP Rakshasa (review). Dat de heren niet hebben stilgezeten blijkt al snel vanavond aangezien er 2 nieuwe songs op de setlist staan. Ze zijn daarbij trouw gebleven aan de Textures stijl van het eerdere werk. Het afstellen geluid heeft even een half nummer nodig, maar dan is het vooral genieten van een enthousiaste jonge band die een prima optreden weggeeft. Het uurtje Extremities verveelt geen moment en maakt nieuwsgierig wat deze Eindhovenaren in de toekomst allemaal nog meer in petto hebben.

Extremities

Extremities @ The Jack

Exivious ligt daarna wat zwaarder op de maag. De complexe instrumentale progressieve technische metal is ook vooral voor de fijnproevers in het genre. Bovendien vanavond één van de laatste kansen om het gezelschap live aan het werk te zien. Met ex-leden van onder andere het legendarische Cynic staat hier een enorme bak ervaring op het podium. Het ontbreken van een zanger moet gecompenseerd worden en dat kan de band uitstekend. Er komt uiteraard heel wat materiaal van ‘Liminal’ voorbij en speltechnisch is er werkelijk niets op aan te merken. Het einde van de show gaat aan onze neus voorbij, want we gaan ons haasten richting het Stroomhuisje.

Exivious

Exivious @ The Jack

Het Stroomhuisje blijft toch wel de rock & roll locatie van Eindhoven. Een perfecte setting voor een heerlijke pot stoner/hardrock. We zijn op tijd voor King Hiss, maar hebben zoals gezegd wel Bombardier Muffy gemist. Jammer, want we waren na ‘Other Worlds Then These’ (review) best wel nieuwsgierig. Gelukkig hebben we onze Belgische vrienden nog tegoed. King Hiss heeft met ‘Mastosaurus’ dan ook één van de meest aansprekende platen van 2016 in het genre gemaakt. Bovendien is het gezelschap gezegend met een erg sterke zanger die het materiaal ook met gemak live waarmaakt. En dat feit alleen is tegenwoordig al best uniek in dit genre, waar de vocals toch vaak een ondergeschoven kindje lijkt te zijn. King Hiss speelt uiteraard heel wat materiaal van het eerder genoemde ‘Mastosaurus’ en zet een puike show neer. De heerlijke groove zorgt al snel voor meeknikkende hoofden op het ritme. Het boeiende “voetenwerk” van zanger Coudron maakt het visueel af. Mocht je richting Graspop Metal Meeting afreizen binnenkort, ga dan zeker even bij ze kijken.

Het enige wat eigenlijk op de avond is aan te merken is de publieke belangstelling. Zowel in The Jack als in het Stroomhuis is het gezellig, maar niet heel erg druk. Op beide podia stond volop kwaliteit geboekt en entrees van 10,00 of 7,50 euro zouden toch ook geen onoverkomelijke drempel hoeven zijn. Jammer, want de thuisblijvers kregen weer eens ongelijk.

Extremities

Extremities @ The Jack