Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

The 101’s – Counterbalance

The101s
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
8
8

Puike poppunk.

The 101’s zijn weer terug met een poppunkplaatje in de puurste betekenis van het woord.

Pop-punk is hot, want de bandjes in dit genre schieten als paddenstoelen uit de grond. Vooral Eindhoven schijnt hiervoor een goede broedplaats te zijn. Call It Off is de bekendste speler, maar die worden op de hielen gevolgd door The 101’s, die pop-punk eveneens terugbrengen naar de essentie: energieke en melodieuze liedjes, die boven alles catchy zijn. Punkmuziek met een lichte pop-vibe, kortom, pop-punk zoals pop-punk bedoeld is. Grote verschil met hun collega’s is dat The 101’s iets minder toegankelijk zijn voor de radio, en de nadruk meer op power leggen. Zaterdag 10 juni zullen ze hun nieuwe cd ‘Counterbalance’ uitbrengen en wij mocht ons oor hier alvast tegen aan houden.

De band bestaat al sinds 2006, maar in 2014 brachten ze hun debuutplaat genaamd ‘For The Years’ uit, die door ons al goed ontvangen werd. De basis was gelegd, dit smaakte naar meer en in 2015 werd er een crowdfundingactie op touw gezet om de jongemannen over de grote oceaan in de The Panda Studio’s van Sam Pura neer te zetten. Deze beste man is bekend van zijn werk met bands als State Champs, The Story So Far, Basement en vele anderen. Net zoals dat wij enthousiast over de band waren, was meneer Pura dat ook, maar zo professioneel als dat hij is, koste het ook geld om een volle maand met hem in een studio in Californië te mogen zitten.

Na al het harde zwoegen, werd in februari van dit jaar de single ‘Everything’ gepresenteerd, die de energie en dynamiek van The 101’s prima wist te vangen. Het bevat die typische punkrocksnelheden waarmee de circlepit op gang gebracht wordt, maar wordt afgewisseld met een toegankelijk pop-refreintje en zelfs een voltallig meezingkoortje. Het typeert meteen de hele plaat; het heeft van zowel pop en punk van alles wat te bieden. In essentie doen ze op deze plaat heel erg denken aan The Swellers en The Wonder Years, en doen ze ook flink hun best om vocaal als The Story So Far te klinken. Kortom, Sam Pura heeft zich zeker doen gelden.

Het begint met openingsknaller ‘Pieces’, die met zijn vlotte tempo al vanaf de eerste noot weer doet verlangen naar je baggy jeans en skateboard en niet zou misstaan op een Tony Hawk videogame soundtrack. ‘For More’ experimenteert meer met het tempo en laat horen dat pop-punk niet recht-toe-recht-aan hoeft te zijn en dat er best muzikantschap getoond mag worden. Eentje voor het publiek vinden we in ‘Sick And Tired’, waarbij er in gedachten al opgeroepen zal worden om mee te springen en de woohoo’s te beantwoorden. Wat ze erg goed doen is de variatie in tempo, die voor een dynamisch geheel zorgt. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Breaking Through It’, waarbij het tempop je telkens op speelse wijze op het verkeerde been brengt.

Natuurlijk mag een ballade niet ontbreken op zo’n variërende plaat, en die vinden we dan ook in ‘Not Alone’. Verwacht echter geen sentimenteel geneuzel, maar een waar ‘alles komt goed’. Zoals het een ware poppunkplaat beaamt, is ook deze track gevuld met woohoos. Aan afsluiters ‘Wasted Daylight’ en ‘Looking Up’ de eer om in de stijl van de consequente sound van het album, nogmaals te laten horen hoe een poppunkliedje gemaakt dient te worden. Waar Call It Off stiekem toch meer nadruk legt op het woordje pop in dit woord, hechten The 101’s meer waarde aan de punk. Iets wat dan zodoende ook weer ruim vertegenwoordigt is op ‘Counterbalance’, maar prima afgemixt met een vleugje pop. Hadden we al gezegd dat deze mannen poppunk in de puurste betekenis van het woord spelen? Bij deze.

De cd zal zaterdag 10 juni officieel gelanceerd worden. Dat doen ze niet met zo maar een releaseparty, maar op iets wat zelfs een klein releasefestival lijkt. Deze zaterdagavond wordt namelijk de kleine zaal van de Effenaar verder ook nog gevuld met de singer-songwriter Sarah Al Kaissi, Tim van Doorn, Tilburgse rockact Sealow, de geëngageerde punkers van Harsh Realms en uiteindelijk de lancering van de nieuwe plaat door The 101’s. Dat beloofd wat!