Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Hoodoo Monks – Blues Of The Legends

Hoodoo Monks – Blues Of The Legends
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
8.5
8.5

Puur, levendig en authentiek eerbetoon.

Hoodoo Monks spelen blues in de meest rauwe vorm: vanuit het hart.

In één zucht een recording opnemen, wie doet dat tegenwoordig nog? In de tijd van de 78-toerenplaat werd het gedaan, maar vandaag de dag wordt veelal alles in lagen opgenomen, achteraf bewerkt en in elkaar geschoven, zodat geen enkel kuchje of zuchtje nog te horen is. In zekere zin jammer, want het neemt een stukje authenticiteit weg. De echtheid gaat verloren, en daar is de van oorsprong Helmondse bluesformatie Hoodoo Monks zich ook van bewust geweest. Zij hebben hun plaat ‘Blues Of The Legends’ in die ene befaamde zucht van weleer opgenomen.

‘Blues Of The Legends’ is een pure hommage aan de rauwe blues afkomstig uit Chicago, waarbij vier namen in het bijzonder naar boven komen: Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Little Walter en Willie Dixon. Een viertal dat door Hoodoo Monks-frontman Erik van Tilburg ook wel ‘de ratpack van de blues’ genoemd wordt. Wat Metallica en Slayer als onderdeel van ‘The Big Four’ voor metal betekenden, heeft dit viertal een stevig steentje  bijgedragen aan de blues. Deze vier legendarische muzikanten nemen zodoende ook een prominente plaats in op zowel de albumhoes als op het album zelf.

Het gaat hier namelijk om een elftal covers die het drietal zich volledig eigen heeft gemaakt. Rauw geserveerd, zoals zij dat al jaren doen. Hoodoo Monks begon van oorsprong als het tweetal Benito Estaban met zijn ruige feel op gitaar, en Erik van Tilburg met volle overgave op zang en bluesharp (lees: mondharmonica). Drummer Pit Maypole kwam er met zijn punk/hardcore-verleden later pas bij, maar laat hier op dit plaatje niets van dit verleden doorschemeren. Hij is bezeten door de blues, maar gaat nergens zijn boekje te buiten om het tempo op ongepaste wijze op te voeren.

Of je nu een groot liefhebber van de blues bent of niet; er valt niet te ontkennen dat ze met dit album een authentiek klinkend eerbetoon aan hun helden hebben neer gezet. Er is niks verfraaid, niks verfijnd, maar gewoonweg blues zoals dat in de meeste rauwe vorm gespeeld kan worden: vanuit het hart. Ze hebben het gevoel van een liveshow gevangen in een studioalbum, dus weet je meteen wat je kunt verwachten, mocht je ze live aan het werk willen zien en horen. Van een swingende versie van R.L. Burnside’s ‘See My Jumper’, met zijn kenmerkend scheurende bluesharp, tot aan de stomende boogie ‘Shake It Baby’ van John Lee Hooker of ‘Evil’s Going On’ van Willie Dixon, die ook al jaren tot vaste waarde op de setlist behoort.

Echt rauw en vuig wordt het met ‘Dust My Broom’ van Elmore James, waarbij de drums achterwege gelaten worden en de gitaar en mondharmonica om de aandacht vechten. Little Walter wordt volop eer aan gedaan met ‘It’s Too Late Brothers’ en ‘Mellow Down Easy’, terwijl ‘Mojo Working van Muddy Waters’ in een swingend jasje wordt gestoken. Net als Howlin’s Wolf ‘Commit A Crime’. De eerdergenoemde blueslegendes mogen dan al jaren dood zijn, maar Hoodoo Monks zetten met ‘Blues Of The Legends’ een puur, levendig en authentiek eerbetoon aan deze helden neer.


Wie dit bluestrio graag in de regio van Eindhoven aan het werk wil zien, horen of voelen, kan op één van de volgende data terecht:

  • Zaterdag 3 juni, Bosuil te Weert, samen met Red Devils & Big Pete
  • Vrijdag 16 juni, Cacaofabriek te Helmond op Chicago Blues Night

 Of geef ze simpelweg een like op Facebook.