Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Dynamo Metal Fest 2017: organisator Tjerk Maas blikt vooruit

Dynamo Metal Fest 2017: organisator Tjerk Maas blikt vooruit
Reno van der Looij

Het begint een kleine traditie te worden om samen met de organisatoren van Dynamo Metal Fest voorafgaand aan het festival vooruit te blikken op de aankomende editie. Met Gojira, Testament, Devin Townsend Project, Exodus, Entombed A.D., Prong, ToxiK, Vuur en ‘ons eigen’ White Boy Wasted is er wederom een dijk van een kwaliteitsprogramma neergezet voor de derde editie.

Niks staat in de weg om op zaterdag 15 juli op de kunstijsbaan in Eindhoven wederom een spetterend metalfeest te vieren. Mocht je nog geen kaart hebben dan kun je deze hier nog aanschaffen voor de belachelijk lage prijs van 22,50 euro (incl. servicekosten). Wacht daar in ieder geval niet te lang mee. Waarom? dat kun je hieronder lezen in het gesprek dat we hadden met DMF organisator Tjerk Maas van Loud Noise.

[Foto header door Paul Verhagen – Dynamo Metal Fest 2016]

Laten we eens beginnen met wat minder leuke omstandigheden, maar die wel aan de orde van de dag zijn. Na de aanslagen in de Bataclan bij het Eagles of Death Metal concert was het onlangs in Manchester weer raak. Hoe kijkt Dynamo Metal Fest naar deze dreiging? Betekent dit voor jullie extra afstemming met de autoriteiten?

Tjerk: “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar naar aanleiding van Bataclan hebben we afgelopen jaar in overleg met de politie al extra veiligheidsmaatregelen genomen. Binnenkort hebben we wederom overleg met ze en zal dit ongetwijfeld ter sprake komen. In hoeverre dat er dan extra maatregelen genomen dienen te worden ten opzichte van vorig jaar kan ik nu nog niet zeggen. We proberen in ieder geval de overlast voor ons publiek tot een minimum te beperken zonder concessies te doen aan de veiligheid. Maar iedereen snapt wel waarom we extra fouilleren en dergelijke. Dat er tegenwoordig bij alles wat maar een beetje volk op de been brengt sprake is van dreiging, tja, dan denk ik dat we het beste maar met z’n allen thuis moeten blijven zitten, niks meer organiseren en ons overgeven aan de fanaten. Oh wacht, ECHT NIE DUS!

Er zijn zelfs acts die niet naar Europa komen en tournees afzeggen. Jullie hebben aardig wat Amerikaanse bands geprogrammeerd. Krijgen jullie vragen met betrekking tot de veiligheid op Dynamo Metal Fest?

Tjerk: “Nee, wij boeken geen bange bands blijkbaar. Thrashers zijn over het algemeen toch wel wat kritischer op de binnenlandse politiek en minder ontvankelijk voor de media die alleen maar angst verspreiden“.

Inmiddels is Dynamo Metal Fest toe aan de derde editie. De eerste twee waren zeer succesvol met veel enthousiaste reacties van de bezoekers. Het concept voor dit jaar lijkt wederom hetzelfde of kunnen we nog wijzigingen in de opzet verwachten?

De opzet blijft in de basis hetzelfde, alleen wordt links en rechts wel wat geschoven om alles efficiënter neer te zetten, zodat het met meer mensen toch nog hetzelfde gevoel van ruimtelijkheid heeft. Ook de wc’s worden wederom aangepakt. Het bleek dat vorig jaar mensen een grote extra wc-groep helemaal niet konden vinden, terwijl die veel capaciteit had.

DMF

Jullie hebben gekozen om te leren van voorgaande edities en de bezoekers aantallen (2015 – 5.000, 2016 – 7.500) langzaam te laten oplopen. Hoeveel bezoekers verwachten jullie deze editie en wat betekent deze groei voor jullie als organisatie en aanpassingen aan het terrein?

Tjerk: “Zoals het nu loopt gaan we van tevoren uitverkopen met 10.000 bezoekers. Dus iedereen die nog geen kaartje heeft, wees gewaarschuwd. Meer dan 10.000 willen we ook niet, wij vinden dit een mooie bovengrens en met de indeling van het terrein is er nog steeds voldoende plek om in het gras te kunnen liggen of de schaduw op te zoeken onder de overkapping. Hiermee zitten we overigens niet aan de maximale capaciteit van de Ijsbaan (in de DOA tijd waren er meer dan 20.000 – red.), we willen echter wel dat het relaxt blijft voor iedere bezoeker, dat er plek is om te zitten, gemakkelijk naar de Biergarten te wandelen en dergelijke. Deze groei houdt voor ons ook in dat er extra vrijwilligers nodig zijn en we iets eerder beginnen met opbouwen.

Vorig jaar vertelde je ons dat het niet altijd meevalt om de gewenste namen midden juli naar Eindhoven te krijgen. Er touren dan vaak minder bands dan rondom de grotere festivals zoals Download, Rock Am Ring of Hellfest eerder in het seizoen. Als we naar het affiche van dit jaar kijken dan staat daar een line-up om spreekwoordelijk U tegen te zeggen. Hoe hebben jullie dit dit jaar voor elkaar gebokst?

Klopt. We zitten nog steeds niet in de meest gunstige periode. Er is ook weer een band geweest, naam ga ik niet noemen, die wederom al bevestigd was en bij het overgaan van de ene naar de andere agent liet weten dat DMF niet meer in de planning lag. Bizar. We hebben dan ook gekozen om voor een aantal bands een behoorlijk exclusief offer te doen, zoals Exodus, die alleen dat weekend naar Europa komen voor ons. Dat zorgt er wel voor dat het budget redelijk onder druk komt te staan maar gelukkig komen er, afgaande op de kaartverkoop, genoeg mensen, dus dan kan het uit. Maar het is een flinke puzzel om te maken. Maar hey, het resultaat telt he, en het is inderdaad weer een zeer geslaagde line up.”

Toch gelukt om Gojira te pakken te krijgen na het debacle van vorig jaar. Hadden onze Franse vrienden een beetje schuldgevoel aan vorig jaar over gehouden? Het was tevens de act met de meest wisselende reacties, zeker m.b.t. de headline spot. Had je dat sentiment verwacht?

Ik denk dat de heren zelf niets wisten van het hele gedonder. Dat lag toch echt bij de mensen die voor hen werken. En die hebben het woord schuldgevoel niet in hun vocabulaire staan. Dat we ze nu hebben ligt toch meer aan een wat plattere reden; geld. Maar toen we ze aankondigden zagen we meteen de voorverkoop omhoog schieten en blijkt wel dat ze dat ook waard zijn. Gojira is een verdomd goede band met veel fans en wij vonden het niet meer dan logisch dat zij zouden headlinen. Hun show in een 2000 capaciteit zaal was ruim van tevoren uitverkocht. Dat kan van Testament, waarvan veel mensen vonden dat dat de headliner moest zijn, niet gezegd worden. Testament is nog steeds populair bij oud en jong en heeft historie met Eindhoven en staat juist daarom op de co-headline plek, ook al zou de heer Townsend het puur op kaartverkoop nog wel winnen van ze.

Tjerk vervolgt: “We willen een festival zijn wat over vele jaren nog steeds bestaat en we kunnen niet eindeloos alles ophangen aan de bands van weleer, hoezeer de oude garde daar nog graag aan vast blijft houden dat ‘hun’ bands de rechtmatige headliners van Dynamo Metalfest zouden zijn. Wij (Paul van Berlo, Sander Waterschoot en ik) zijn zelf ook van de oude stempel, dus die bands zullen we altijd blijven programmeren, maar er moet ook ruimte zijn voor nieuwere bands en andere genres. Anders is het snel afgelopen. Dat er gezeur zou komen, dat is bij iedere boeking zo, zelfs aan de onderkant van de line up, maar de heftigheid rondom Gojira verbaasde ons wel.

Nu we het toch over de line-up hebben. We weten dat je een echte liefhebber bent. Naar welke band(s) kijk je vooral uit op 15 juli?

Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd hoe hard Gojira al die critici om de oren gaat slaan, ha ha! Vuur staat ook hoog op mijn lijstje, maar eigenlijk zie ik het liefst alle bands. Nu zit daar ook wel progressie in dat dat kan. Het eerste jaar heb ik bijna niets gezien en vorig jaar toch al wel grote stukken van nagenoeg alle bands. Het lukt steeds beter om datgene wat wij moeten doen op zo’n dag of te delegeren of in de voorbereiding al af te tikken, zodat we ook tijd hebben om bands te zien.”

Het bier blijft ook een terugkomende liefhebberij voor jullie. Vorig jaar werd de samenwerking met Van Moll opgezocht met als uitkomst een heerlijke Langharig Tuig en dit jaar kunnen we ook de brouwsels van Happy Face op het festival verwachten. Een iets minder bekende speler op de biermarkt. Kun je iets vertellen over deze samenwerking?

Tjerk “Ja, die liefhebberij, dat zul jij niet raar vinden. Langharig Tuig is een samenwerking inderdaad, Happy Face is een merk dat wij gewoon leuk en vooral lekker vinden. En daarbij komt dat de we de vier ‘Happy Facers’ goed kennen en hen ook een plek willen bieden om hun heerlijke gerstenat te presenteren aan een groter publiek.”

Tot slot even kort over Loud Noise. De afgelopen jaren werken jullie keihard aan de weg en vinden veel van jullie events de weg naar Eindhoven (The Sound of Revolution, Cityrock -red). Speelde het succes van DMF hier een rol in of blijkt eens te meer dat Eindhoven Rock City nog springlevend is?

Tjerk “Het succes van DMF speelde daar wel een rol in; mede hierdoor hebben we ons bedrijf vorm kunnen geven en kunnen inrichten zoals ons voor ogen stond op zowel de agency kant als de festival kant. We denken goed na over concepten, maar zijn ook simpele jongens die er vooral niet te lang over nadenken; als iets een goed idee is gaan we er voor! En het Klokgebouw is ook een mooie locatie voor de schaal waarop wij in Eindhoven buiten DMF deze festivals willen neerzetten. Eindhoven heeft een goede naam en is gemakkelijk te bereiken, ook voor buitenlanders die komen vliegen. En daar komen er ook steeds meer van naar Eindhoven Rock City!