Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juli 2024

Scroll to top

Top

Palais Ideal – The Future Has Been Cancelled

Palais Ideal – The Future Has Been Cancelled
Guido Segers

Review Overview

Score
8.5
8.5

Lichaamsmuziek

Muziek van toen met het gevoel van nu.

Als je de eerste kille klanken hoort van ‘The Future Has Been Cancelled’, zou je misschien verwachten dat deze band uit Engeland komt. Zo’n grimmige industriestad, waar de postpunk zo welig tierde in de jaren tachtig. Maar nee, deze jongens komen gewoon uit Eindhoven:¬†Palais Ideal.

Nu kun je Eindhoven ook wel een industriestad noemen en met een beetje pessimisme op een regenachtige dag ook wel grimmig, dus uiteindelijk past het allemaal wel. Palais Ideal zijn John Edwards en Richard van Kruysdijk. Het duo ziet als voornaamste invloeden de bands The Sound, Joy Division, Killing Joke en The Cure. Dat hoor je ook meteen terug in de mechanisch muziek, de kilte en de baritone vocalen. Toch klinkt deze ep als muziek van nu.

De electronische drums en heftige basloopjes op ‘Crossfade/Dissolve’ pakken de luisteraar meteen beet. De tekst pakt passende thematiek van leegheid en perspectieven, het soort abstracte thematiek die ook in het artwork en de muziek zelf te bespeuren is. Het zoekende in de moderne wereld als het ware. Het geluid is ontzettend gepolijst, wat toch wel een uitstekende productie laat horen. Het helpt natuurlijk als de bandleden daar zelf in thuis zijn.

Toch is het geen plaat die zo opgepoetst is als een museumstuk. Van Kruysdijk vertelde Gonzo eens dat je popmuziek moet voelen en dat is zeker het geval bij Palais Ideal. Op ‘A Black Noise’ is die baslijn precies zo dat je deze in je maag voelt. Niet van volume, maar op toon en dat is precies wat dit soort muziek zo aanlokkelijk maakt. Gepassioneerde zang met een statisch soort aantrekkingskracht doet de rest. Van onder af wordt bewegen aangestuwd door het geluid. Het refrein is dan meeslepend en vol van gevoel, heerlijk. ‘Seen Missing’ is dan de ingetogen outro, met de blik op oneindig en een onheilspellend gevoel komt de plaat tot zijn eind.

‘The Future Has Been Cancelled’ is uit op vinyl bij Dark Vinyl Records.