Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

Stavast – Stavast

Stavast – Stavast
Guido Segers

Marco Roelofs is inmiddels een serieus meneertje geworden. Presentator van Ink Master Nederland, programmeur bij de Effenaar, schrijft boeken en presenteert dingen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan blijkt wel weer, want Stavast is tóch een plaat met een punksmaakje geworden.

Tuurlijk, deze band klinkt niet zoals de Heideroosjes. De Heideroosjes is die band waar Roelofs zo’n 23 jaar lang mee alle podia in het land onveilig maakte en ver buiten ons land. Op dit album zoekt hij een nieuwe manier om gedachten te uiten en dat gaat eigenlijk best goed. Het blijft een roeping of zelfs verslaving om muziek te maken. De band om Roelofs heen heeft ook de nodige ervaring. gitarist Robin Baard speelt ook in I Against I (ooit labelgenoten van de Heideroosjes bij het grote Epitaph), Nik Reitsma drumde in No Turning Back, Ingo Jetten speelde in Major Tom en Lesoir en Kai Liebrand in Project Rakija.

Het resultaat is een warme rockplaat met een gezonde dosis melancholie en mijmeringen. De vocalen nemen een redelijk centrale plek in en vertellen verhalen over verschillende onderwerpen vol gevoel. Sommige teksten voelen heel persoonlijk, maar blijven ambigue. Sommigen zijn dan weer overduidelijk zoals ‘Tiener Anarchist’, waar we Roelofs horen mijmeren over idealen en dromen die met de jaren toch allemaal afbrokkelen en veranderen. Het zijn herkenbare teksten voor iemand die met zijn muziek is opgegroeid.

Stavast produceert strijdliederen met lading. Uitgesponnen gitaarpartijen en toegankelijke rocksongs zorgen ervoor dat ze al een enkele keer vergeleken zijn met Blöf, maar daarvoor mist de band toch de gezapigheid en nietszeggendheid. Stavast is als het artwork en uitstraling van het album een plaat met een vuist en mannentaal. Het is een krampachtige uiting van oprechtheid, waar een kleine wijfeling en zoektocht in te horen is. Dit is een band die muziek maakt omdat ze moeten, niet om op de volgende Jumbo Megafestatie een publiek te laten meebléren. Dat gezegd hebbende, Stavast heeft meer dan genoeg nummers die je makkelijk met passie mee kunt brullen.

Een plaat om van te houden dus, met pakkende teksten en toegankelijke klanken. Lekker eens luisteren dus.