Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Sleeper – Sutures EP

Sleeper – Sutures EP
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
6.5
6.5

Materiaal met potentie

Sleeper sleept zich er doorheen met brave, alternatieve 90’s rock

Wat Epitaph en Fat Wreck Chords in de Verenigde Staten en de rest van de wereld voor punkrock betekend hebben, dat betekent White Russian Records voor Eindhoven en de rest van Nederland. Ze hebben meerdere solide, succesvolle punkrockbands voortgebracht, waarvan we uiteraard de naam al niet meer hoeven te noemen, maar daar nemen de witte Russen geen genoegen mee. Ze hebben er een persoonlijke missie van gemaakt om werkelijk ieder beetje rock dat Eindhoven Rockcity in zich heeft, eruit te persen. Nieuwe aanwinst in deze kruistocht door Eindhoven is Sleeper, die nu hun eerste EP genaamd ‘Sutures’ hebben uitgebracht onder dit fijne platenlabel.

Deze groep bestaat uit vier jongemannen, die naar eigen zeggen 90’s post hardcore en alternatieve rock hebben uitgebalanceerd. Hierin laten ze zich voornamelijk inspireren door bands als Rival Schools en Sparta, terwijl ze zelf ervaring hebben opgedaan bij Said and Done en The Motion. Alles bij elkaar opgeteld en beluisterd, komt het er op neer dat Sleeper toch wat meer recht-door-zee en braaf klinkt gezien de beloftes die gemaakt worden. Denk Foo Fighters, maar dan zijn de uitspattingen en jamsessies die ze normaal gesproken live brengen al in de nummers verwerkt. In dit geval levert dat geen nummers van acht minuten op, gelukkig, maar zijn die uitspattingen meer subtiel verwerkt.

Een andere band die meteen in gedachten springt, is de Noord-Ierse rockband Fighting With Wire. Mocht deze naam geen belletjes doen rinkelen, dan hoef je je ook niet te schamen. Deze formatie heeft slechts twee platen uitgebracht en is niet langer actief, maar tekent perfect uit hoe Sleeper in de toekomst kan gaan klinken. Ze beschikken beide over dezelfde elementen: gedempte gitaarriffs die later losbarsten in ‘Dead And Buried’, een plotse schakeling naar een steviger tempo, zoals te horen is in ‘Go For Broke’, dramatische vocalen zoals in ‘No Rivals’, halve pogingen tot schreeuwen zoals in ‘Salutations’, dat eveneens aan bod komt in afsluiter ‘Rinser/ Repeater’.

Hoewel het muzikaal allemaal wel prima in elkaar zit, zoals in de sterke climax van de eerdergenoemde afsluitende track, beschikt toch net over iets te weinige memorabele momenten om echt te blijven plakken. Zoals eerder al aangegeven, is het net allemaal iets te voorzichtig en braaf. Pas bij de afsluiter ‘Rinser / Repeater’ gaat er enige dreiging vanuit. Daarnaast komen vocalen op de een of andere manier niet helemaal lekker uit de verf. Vooral op het punt dat ze naar het schreeuwen toegaan, klinkt het té geforceerd. Datzelfde geldt voor de meer gevoelige vocalen. Helaas leidt dit net iets te veel af van de muzikale sectie.

Het is niet slecht, nog niet memorabel genoeg, maar materiaal met potentie. Er is nog genoeg ruimte voor groei en het muzikale vakmanschap laat horen dat ze dit wel aankunnen. Ieder begin moet ergens gemaakt worden, en zo dus ook bij Sleeper. Geef dit viertal enkele jaren en ze zullen de draad oppakken, waar Fighting With Wire die liet liggen, en naar een hoger niveau tillen.