Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

Crustbar aan de Kloosterdreef sluit (bijna) de deur

Crustbar aan de Kloosterdreef sluit (bijna) de deur
Maurice van der Heijden

De Crustbar is niet meer helaas. 17 jaar geleden werd het pand aan de Kloosterdreef gekraakt. Nummer 34-42 is een blok van woningen die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Aan het eind van de oorlog is er in de buurt tussen de Amerikanen en Duitsers heftig gevochten. Je kunt dus zeggen dat behalve de waarde als underground punkhol de panden zeker ook historisch belangrijk zijn voor Eindhoven. Er is besloten door de eigenaar om er hypermoderne appartementen neer te zetten. Weg oud straatbeeld, weg Crustbar.

Gelukkig is er eind juli in stijl afscheid genomen door de krakers, buurtbewoners, Eindhovenaren en vrienden die de Crustbar en Kloosterdreef een warm hart toedroegen. Een mengelmoes van (crust)punk, andere heavy stromingen, rauwe tekno maar ook akoestische orkesten in de tuin zorgden voor een weergaloos einde. Vanaf ’s middags tot ’s morgens vroeg was het feest. De vele regen overdag mocht de pret niet drukken. Een saluut naar een ondergrondse plek in Eindhoven waarvan er geen of weinig in dit soort nog van over zijn.

Wat voor rol had de Crustbar in Eindhoven dan? Je kunt het zo gek niet bedenken of de Crustbar werd gebruikt als uitvalsbasis. Van toerende bands die nog een gaatje hadden in het toerschema (denk aan de vele crustbands of het experimentele Japanse VMO van afgelopen jaar) tot aan geheime try-outs tot de afterparty van Bloodshed fest of gewoon een nieuwsjaarfeest dat doorgaat tot in de vroege uurtjes. De algemene deler waren underground bands die ongecompliceerd en zonder spatjes hard wilden gas geven in een ouderwets punkhol. Daarnaast fungeerde de plek ook als slaapplaats voor bands die opnames deden in Eindhoven.

Het afscheidsfeestje van de Crustbar onlangs

Ik zelf heb de Crustbar pas het laatste jaar echt leren kennen omdat ik om de hoek ben komen wonen. Het voornemen om even een drankje te doen lukt meestal niet; het resulteerde in een sessie aan de bar tot minimaal 6 uur in de morgen. Dat was de Crustbar; doorgaan tot in de morgen. Kraker Dennis was altijd in voor een geintje en daarom mocht ik met een niet serieus project van Noise en Karaoke komen opdraven. Dat was de Crustbar; artiesten/bands die nergens een plek in Eindhoven konden vinden werden uitgenodigd om te komen spelen.

We gaan de bar missen maar de herinneringen zullen altijd blijven. Onlangs is ons ter oren gekomen dat er toch nog een show komt. De sloop is met een maand uitgesteld en daarom zullen op vrijdag 18 augustus de bands Gewoon Fucking Raggen, The Forbidden Wizards, SFD en Raylin nog 1 maal het kalk van de muur af raggen. Ga dat zien!

Link naar de laatste show!