Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Dag 2 Nirwana Tuinfeest: jonge honden en oude rotten

Dag 2 Nirwana Tuinfeest: jonge honden en oude rotten
Frank van de Ven

Na een regenachtige vrijdag (review) is dag 2 van Nirwana Tuinfeest 2017 stijf uitverkocht en brengt een hoop volk op de been. Het gemêleerde publiek zorgt voor een gezellige sfeer op deze zaterdag. Vandaag staan verschillende rockstromingen op het programma en dat smaakt de festivalgangers allemaal even goed. Van punkrock tot Americana: het gaat er allemaal in als koek!

Tekst: Fran van de Ven | Foto’s: Emily Parry

Call It Off brengt Lierop terug naar de nineties toen Green Day nog uit ‘Basket Cases’ bestond en de leden van Blink 182 nog gelukkig waren met elkaar en hun leeftijd vergaten. De oldschool poppunk van de Eindhovenaren scoort. Het crunchy gitaargeluid en de vrolijke podiumpresentatie zetten de bezoekers in de tent in beweging. Call It Off maakt vrienden vandaag en houdt eigenhandig een vergeten genre in leven. Chapeau!

Call it Off

Als de laatste tonen van de Brabantse poppunkers uitdoven, slepen de brakke campinggasten en festivalgangers zich naar het grote podium. Aan Danny Vera de taak om het publiek te vermaken. Geen enkel probleem voor de strak in het pak gestoken Zeeuw! Hij pakt het publiek moeiteloos in met zijn grappige uitspraken en retestrakke set. Deze muzikant en zijn band staan glunderend van oor tot oor op het podium en laten horen hoe goede Americana klinkt. Danny Vera slaagt erin om tijdens zijn optreden zowel een onweersbui als stralend zonnetje op te roepen. Deze man heeft er vandaag een hoop zieltjes bijgewonnen. Eén van de hoogtepunten van de dag!

Danny Vera

Een andere verrassing is de Kyle Gass Band. De kale helft van Tenacious D – het project van comedian Jack Black – gaat tegenwoordig ook zonder zijn maatje op stap. Wat op papier als een fopband klinkt, blijkt in de praktijk een geoliede classic rockmachine te zijn. Kyle Gass & co maken indruk met ouderwetse rock. Muziek die vanuit de tenen komt, want in de tent is misschien wel één van de meeste intense optredens van de dag te horen. Gass geeft zich helemaal en krijgt het publiek mee. De nummers zitten goed in elkaar en zijn catchy. Na afloop van deze toffe show is het tijd om een plekje bij het hoofdpodium te bemachtigen. Vant staat daar op de planken.

Kyle Gass

Het Britse Vant geldt als snoepje van de week. Met hun single ‘Parking Lot’ gooide de band recentelijk hoge ogen op onder andere 3FM. Het nummer refereerde aan Nirvana, The Clash en Arctic Monkeys. Snel, fel en energiek dus. Helaas blijft het bij deze uitschieter, want Vant heeft te weinig (goed) materiaal om te beklijven. De liedjes vloeien in elkaar over missen een eigen identiteit. De ongeïnteresseerde podiumuitstraling van de Britten maakt het er niet beter op. Al snel kijkt het publiek op hun smartphones en is het bespreken van wat er later gegeten moet worden veel belangrijker. Vant had in de tent gemoeten en Kyle Gass op het hoofdpodium.

Vant

Na het teleurstellende Vant dan maar terug naar de tent. De Vlaamse poppunkers van Janez Dedt weten wel hoe ze Lierop moeten entertainen. Oude krakers uit de poppunkwereld spelen werkt altijd! Tijdens deze cover set plunderen onze Zuiderburen elke drie-akkoorden hit die ooit op de radio te horen was. Singles van The Offspring, Alkaline Trio, Jimmy Eat World, Pennywise, Good Charlotte en Sum 41 volgen elkaar in hoog tempo op. Uit volle borst meezingen is verplicht! De Vlamingen zetten een energieke en gezellige show neer.

Na deze energiebom zorgt Starsailor voor de ontmanteling. Deze Britse band grossiert in kalme poprock waar je zelfs het predicaat ‘knuffelrock’ aan kunt vastplakken. Starsailor is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt, maar hun debuut ‘All The Plans’ uit 2001 staat nog steeds als een huis. Gedurfd dus dat deze mannen aftrappen met twee krakers van deze schijf. Blijven er nog wel hits over om het veld te boeien? Zeker, want de bijzondere en kraakheldere stem van frontman James Walsh houdt iedereen bij de les. Bij vlagen roepen de vocalen herinneringen op aan de klanken van Supertramp-zanger Roger Hodgson. Geen slecht vergelijkingsmateriaal!

Starsailor

Na de gemoedelijke set van Starsailor bouwt Less Than Jake een feestje in de tent. De skapunk valt in de smaak en het publiek gaat helemaal los. Na deze kolkende set sluiten The Hives Nirwana Tuinfeest 2017 op passende wijze af. Deze publiektrekkers weten wat festivalgangers willen: vrolijke garagerock! De band staat met zichtbaar plezier te spelen en zorgt ervoor dat elke bezoeker met een grote glimlach naar huis gaat. Volgend jaar weer?

The Hyves