Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Nouveau Vélo – Reflections

Nouveau Vélo
Mike Dobber

Er lag sneeuw in de tuin van het door mij gehuurde huisje aan het Hoornsemeer. Het was de donderdag van Eurosonic, het was koud, en ik kreeg de laatste telg van Nouveau Vélo in de digitale postbus. Eurosonic is in januari. fucking januari. Nooit gedacht dat een stuk tekst over deze plaat, Reflections genaamd, zo pittig zou zijn.

Maar eerst een stukje geschiedenis; van de eerste keren dat ik Nouveau Vélo aan het werk zag was in TAC tijdens een avond genaamd ULTRA. Joep van Son(The Sugarettes, Nikoo) en ik hadden deze succesvolle avond samen met Toon Bressers van Plus Instruments opgezet om de ULTRA beweging van de jaren 80 te eren. Oude helden en jonge honden was het idee. The Mini Pops traden er op evenals Toon Bressers. Nouveau Vélo mocht de avond afsluiten en deed dat furieus. Zo veel vuur. Voor mijn gevoel is de band die avond ook meteen opgepikt door het aanwezige Subroutine; een van de leukste kwaliteitslabels uit ons kikkerlandje.

In 2013 en 2014 verschenen er respectievelijk een EP(Daze! Koop dit!) en een debuutplaat (Nouveau Vélo – Nouveau Vélo! Koop dit ook!)bij Subroutine. Allebei erg sterk. En begin dit jaar dus een nieuwe plaat. Bij een ander Nederlands kwaliteitslabel; Excelsior. Eindhoven Rockcity was destijds ook bij de plaatpresentatie.

Bij iedere luisterbeurt denk ik de eerste 2 minuten; ‘Zo! Dit is goed.’ De vocalen van Rolf zijn een stuk verder naar de voorgrond gemixt. En de liedjes klinken meer ‘af’ dan hun vorig werk. Ook is Nouveau Vélo qua sound wat meer richting de dreampoppers van DIIV geschoven. Niks mis mee. Maar toch knaagt er iets.

Hoe fris de sound ook klinkt. Het had wat mij betreft net iets gruiziger gemogen. Iets knarsende en iets meer reverb wat bijvoorbeeld de vorige release wel had. Het is zeker een kwalitatief goede plaat. Toch wil hij bij mij, na 8 maanden op niuew proberen, nog steeds niet echt vallen.

Ergens moet ik, op die bewuste Eurosonic Donderdag, de hoop hebben gehad dat Reflections voor mij dezelfde impact zou hebben als Daze of het titelloze debuut toentertijd had. Maar misschien zegt dat wel meer over mij dan over Nouveau Vélo.