Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

MOOON: Het leven in de brouwerij

MOOON: Het leven in de brouwerij
Des
  • On 14 september 2017

Bijna precies vier jaar nadat de jonge heren uit Aarle-Rixtel de aftrap gaven van hun muzikale carrière als MOOON zitten we in de huiskamer waarin destijds de eerste show een feit werd. Het is het ouderlijk huis van gitarist Timo van Lierop, en zouden we naar buiten lopen en het eerstvolgende huis in de straat binnen stappen, dan staan we in het ouderlijk huis van Tom en Gijs de Jong – broers van elkaar, neven van Timo en de bassist en drummer van de band respectievelijk. MOOON is hard op weg richting succes en heeft de laatste anderhalf jaar grote stappen gezet die binnenkort resulteren in de release van hun eerste album. Een goed moment om de band eens beter te leren kennen.

Laten we bij het begin beginnen: jullie zijn alle drie familie van elkaar. Zijn jullie je hele leven al zo close als je nu bent?
Gijs: De muziek heeft ons wel echt bij elkaar gebracht. Daarvoor gingen we wel skateboarden en BMX-en samen.
Timo: Tom en ik hebben wel zo’n beetje dezelfde leeftijd, wij gingen vroeger wel bij elkaar spelen, samen dingen doen… Kattenkwaad uithalen is niet helemaal het goeie woord, want we waren best braaf, maar we gingen al wel met elkaar om. Toen naar de middelbare school, gingen we skaten samen – toen ging jij inderdaad ook skaten (kijkt naar Gijs). Ik speelde toen ook al muziek, en op een gegeven moment vroeg ik me af “Kunnen wij niet gewoon samen muziek maken?”.
Gijs: Dus toen zijn Tom en ik aan de slag gegaan.

Jullie hebben toen ook pas je instrumenten opgepakt?
Tom: Hier is voor mij wel alles mee begonnen in ieder geval. Ik wou al wel leren spelen, dus toen hadden we zondags met een clubje met allemaal mensen die muziek wilden maken bij ons achter in de schuur en zijn we gewoon begonnen. Hij had een drumstelletje –
Gijs: – geleend –
Tom: – mijn zus had nog een ouwe basgitaar, zodat ik het kon proberen.
Gijs: We waren al een maandje bezig of zo, toen Timo met z’n idee kwam.

Timo, jij hebt al wel in andere bandjes gezeten hiervoor?
Timo: Ja, niet zo veel. Een keer wat geprobeerd met wat jongens in Helmond, twee, drie keer opgetreden. Op de basisschool al, gewoon met een paar jongens muziek maken. Een andere vriend van mij had een drumstel, dan ging ik heel af en toe een middagje daar naartoe met m’n versterker, gingen we proberen een punk nummer te spelen, weet je wel. Leek nergens op. En ik had nog een blues bandje. Maar dit is wel het eerste echte grote project, zeg maar. Ook omdat we serieuzer nu zijn: contractje, we zijn ook een bedrijfje tegenwoordig. Boeker Bart.
Gijs: Die heeft ons ooit geboekt in de Altstadt. Daarna heeft ie een eigen boekingskantoor opgestart, en dacht ie meteen aan ons.

Jullie sound, die jaren ’60 vibe die daarin zit, is dat iets waar jullie mee zijn opgegroeid?
Timo: Mijn vader luisterde meer klassiek dan andere dingen. Maar in z’n platencollectie zitten ook de Beatles, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Hendrix. Hij is er nooit echt fan van geweest, maar het staat er wel tussen. Zodoende heb ik wel een beetje de muziek van hem meegekregen. En je hoort het toch overal wel terug, games, films.
Gijs: Tom en ik zaten eerst helemaal in de hip hop, maar toen vonden we ook platen van onze ouders: Deep Purple, Pink Floyd, Bob Dylan
Timo: Toen begon ie z’n haar te laten groeien en zo…

En naast de rock ’n roll ook veel seks en drugs?
Gijs: Geen seks, maar eh…
Timo: Ja, ik heb een vriendin, dus dat gaat wel goed. En ja, dat andere, daar gaan we niet op in.

Nou ja, met een nummer als “Mary You Wanna” ga je toch dingen vermoeden…
Timo: Dat gaat over een meisje! Tenminste, die heeft Tom geschreven. Hij zegt dat het over een meisje gaat. Met een hele brede lach. We zijn een keer geïnterviewd op de radio in Rotterdam, daar vroegen ze ook ‘Gaat dat nou eigenlijk niet over wiet?’ Nee, zei Tom, over een meisje. Spreekt voor zich hè?

Hoe gaat het bij jullie in z’n werk met muziek schrijven?
Gijs: Eerst was het eigenlijk heel veel jammen, en daar kwamen dan riffs uit. De laatste tijd merken we wel dat dat iets minder werkt, dus dat we echt nummers moeten gaan schrijven. Kan met de gitaar beginnen, of Tom heeft een basdeuntje dat ie uit wil werken.
Timo: Heel soms hebben we ook een bepaald idee voor een nummer, zo van welke vibe dat het moet hebben. En dan voelt iemand anders wel aan dat er een tekst bij moet zitten die gaat over dat je autopech hebt bijvoorbeeld, omdat het hoort bij hoe het nummer klinkt. En daar ga je dan wat van proberen te maken. De ene keer schrijft Tom een tekst, de andere keer heeft ie al een tekst die we dan ergens voor kunnen gebruiken, of ik. Of ik heb al een nummer waar we dan aan kunnen werken. Waar we nu aan werken is het echt met z’n drieën – wat vinden we vet, kunnen we eens iets anders proberen?
Gijs: Het schrijven doen we echt met z’n drieën, het uitwerken. Als we genoeg ideëen hebben plakken we die samen.

Sinds begin dit jaar hebben jullie een deal met Excelsior, en binnenkort het eerste album uit…
Tom: Ja, “MOOON’s Brew”. Die naam heeft Timo bedacht. Het is ook meer een eigen kweek, een soort brouwsel, dan dat het echt in een genre valt.
Gijs: Vorig jaar februari hebben we de plaat opgenomen, daarna zijn we pas op zoek gegaan naar een label. En Excelsior had interesse – Bart heeft ze benaderd. En nou komt 6 oktober de plaat uit. We hebben net de test-persing binnen!
Timo: Ja, als ik ooit kinderen krijg en die zien dat ding: ‘Wat is dat?’ En dan zet je dat op: ‘Dat zijn wij! Dat waren wij vroeger.’ Da’s wel echt keivet. Het is alleen wel, eh… ja, ze hebben daar alleen Heineken, hè, daar in Amsterdam bij Excelsior.

Zelf een kratje meenemen?
Timo: Ja, zal ik de volgende keer doen. ‘Hee jongens, de volgende keer dat ik op bezoek kom, dan staat deze koud, goed?’ Nee, maar het voelt daar wel goed weet je wel. Het zijn gewoon echt relaxte gasten en je voelt je daar meteen thuis. Wat zij doen, mag jij ook doen zeg maar. Als hij in de tuin pist, dan doen wij dat ook gewoon, bij wijze van spreken. En da’s dan prima.
Tom: Sinds we bij Excelsior zitten hebben we nou dat interview met de Gitarist gehad, allemaal showtjes in Amsterdam en daar omheen – gewoon meer aandacht. En da’s wel fijn. We zijn deze muziek gaan maken omdat we goeie muziek de wereld in wilden werken en op deze manier werkt dat wel, denk ik. Tenminste, Excelsior doet vooral Nederland, dus ik hoop dat ze niet moeilijk gaan doen over dat we ook het buitenland goed willen bereiken.
Timo: De aspiraties zijn er inderaad wel om ook internationaal aan de slag te gaan, dat wel.
Tom: Ja, het is ook niet echt alsof onze muziek alleen in Nederland gespeeld kan worden. Iedereen die ervan houdt, mag het horen natuurlijk.

Klinkt alsof jullie het goed voor mekaar hebben.
Gijs: Ja, nou we het er zo over hebben…
Tom: In het echte leven is dat wel anders – vooral met hun in die band. Het is dat hij – wijst naar Gijs – familie van me is, maar die ander…
Gijs: …is ook familie.
Timo: Ja. Ja, kijk, onderschat niet, het is toch een hoop werk hoor. Morgen zijn we ook weer de hele dag weg, en da’s hartstikke leuk, maar je levert er wel dagen, uren en slaap aan in. En als je dan op donderdagavond speelt, stap je na je werk ongeschoren en ongedoucht in de bus. En als je pech hebt moet je rijden. Nou, daar spelen, inpakken, weer terug, en dan moet je de volgende dag ook weer gewoon werken. Het hoort er wel bij, maar dan moet je het er dus ook voor over hebben.

Zijn jullie in de tussentijd dan alweer bezig met een nieuwe plaat?
Timo: We zijn aan het schrijven, en goed onderweg, naar eigen zeggen. We willen wel dat het goed klinkt, een leuk concept heeft, dat het echt ons ding is – nog iets meer gezamenlijke aandacht eraan besteed, iets beter uitgewerkt en uitgedacht denk ik ook. Het vorige album was voor ons allemaal de eerste keer dat we echt de studio in gingen.
Gijs: Dat heeft echt wel veel veranderd. Hoe we erover nadenken nu.
Tom: We zijn nu wel meer gaan nadenken over een totaalplaatje. Je wil uiteindelijk toch een plaat maken die mooi is, en als daar een orgel in moet, nou dan is het zo. Gijs kan orgel spelen, dus waarom niet, zeg maar. Als de muziek er beter op wordt.
Timo: Wat je wél kunt maken en wat niet. Je bent toch maar met z’n drieën en je wil het live toch wel enigszins kunnen doen. En soms denk je ‘het komt op de LP, dus dan moet het ook gewoon lekker uitbundig, met allemaal andere dingen erbij.
Gijs: Dat zijn een beetje de keuzes die je moet maken.
Timo: Tom doet zelf ook veel met opnames. Bij hem boven heeft ie een klein studio’tje, zeg maar, waar we dingen kunnen proberen. En zo zijn we nu een beetje bezig.

Zijn jullie er dan ook op uit om hier je brood mee te gaan verdienen? Of lukt dat al?
Gijs: Nee, dat nog niet, maar we gaan er wel voor.
Timo: Liefst wel, ja. De basis is wel dat je iets leuks maakt waar mensen van genieten, en het liefst zouden we dat continu doen. Maar om dat te kunnen, moet je er gewoon geld aan verdienen. Het gaat wel de goeie kant in. Als we gewoon door kunnen gaan met platen maken, hoop ik wel dat het ooit lukt. En zo niet, dan gaan we gewoon werken. Spelen we wel in het weekend.

En binnenkort de aftrap van jullie plaat?
Gijs: 13 oktober de release show van MOOON’s Brew in het Stroomhuisje. Met support van The Stangs, uit Den Haag.
Tom: Goeie vrienden van ons. De eerste keer dat we hun tegen kwamen, speelden we in Den Haag, een akoestische set. En toen zei die organist ‘Kom morgen vroeg bij ons ontbijten.’ Dan merk je pas hoe klein dit genre echt is. Ik vind het echt mooi dat er weer allemaal nieuwe bands beginnen te komen die gewoon echt van deze sfeer houden. Het hoeft allemaal niet zo hard, als het maar gewoon goed klinkt, weet je wel.
Gijs: Eh… het gaat op zich wel hard hoor, met die versterkers.
Tom: Ja, okee, maar het is in ieder geval niet alsof we 15 distortions over onze gitaren heen gooien en brullen en allemaal naakt over het podium heen rennen met een tatoeërapparaat… Dan gaat het ook niet meer om de muziek. Kijk we mogen misschien niet de beste show hebben, maar we hebben in ieder geval prima muziek.
Timo: Nou, dat vind ik fijn om te horen Tom.
Tom: Nou, eh, graag gedaan.

Tickets voor de release show zijn nu te koop.