Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Emptiness grijpt het publiek bij de keel in de Effenaar

Emptiness grijpt het publiek bij de keel in de Effenaar
William Kampen

Het doet me ontzettend goed dat de Effenaar wat meer aandacht is gaan geven aan de blinde hoek die er in Eindhoven was qua metal. Ondanks dat de gepresenteerde package erg fijn is, is het de Effenaar nog niet helemaal gelukt om de scope van “Roadburn muziek” liefhebbers naar hun agenda te krijgen. Dan heb ik het over doom, sludge, black metal en aanverwante genres. Vanavond is het de beurt aan Bathsheba, Terzij De Horde en Emptiness om het helaas schaarse publiek te overweldigen.

Tekst: William Kampen | Foto’s: Paul Verhagen

De show wordt geopend door Bathsheba, met de charmante Michelle Nocon als frontvrouw. De bandleden hebben een achtergrond in oa Death Penalty, Sardonis en Serpentcult, en deze ervaring hoor je ook terug. De nummers zitten sterk in elkaar. Trouw aan traditionele doom, maar ook de nodige variatie om sleur in de set te voorkomen. Er blijken wat technische problemen te zijn, en er staat tijdens dit optreden nog niet veel volk binnen, echter weerhoudt dit de band er niet van om een prima show neer te zetten. Ik kijk er naar uit om dit stel nogmaals live te zien, onder betere omstandigheden.

Tijd voor Terzij De Horde om een pot herrie te schoppen. Ik ken een paar van de jongens vrij goed, en ik heb deze band in een korte periode vrij vaak mogen aanschouwen. Daardoor kan er natuurlijk het gevaar in kruipen dat de intense live shows, waar deze heren bekend om staan, minder impact gaan geven. Niets is minder waar. Bij de openingstrack schrik ik me eerst kapot van het slechte geluid, echter wordt dit snel hersteld. Achteraf begreep ik van lange metaljezus (en tevens bassist van Terzij De Horde) dat zij enkel een line-check hebben gehad en dat de geluidstechnicus bij zou sturen.

Dit duurde heel even, maar daarna sloeg het dissonante geweld je pertinent om de oren. Nu sta ik hier niet van te kijken, gezien dit gezelschap nooit een compromis maakt op het vlak van intensiteit, maar vanavond leek schreeuwlelijk Joost het helemaal op de heupen te hebben. Nu weet ik toevallig dat hij zijn bakkes stootte aan een hangende speaker en zo vervolgens een hoop van zijn Bourbon verloor uit zijn glaasje, maar dat zal er vast niks mee te maken hebben.

Deze jongens maken alweer waar wat ze op plaat neer zetten, en voor een chagrijnige knor als ik om dat toe te geven, zegt heel wat. Nondeju.

Emptiness is de headliner van de avond. Deze band kreeg pas mijn aandacht bij de laatste twee schijven, namelijk ‘Nothing But The Whole’ en ‘Not For Music’. Dit is ook tevens de eerste keer geweest dat ik dit stel live mag aanschouwen. Ik had enige twijfels of dit viertal de sfeer van de plaat om zou kunnen zetten in een live show, maar die twijfels zijn volledig weggevaagd.

Het is direct duidelijk dat hier ontzettend veel ervaring en kwaliteit op het podium staat, en waar Terzij De Horde er genadeloos op los timmerde, sluipt Emptiness heel langzaam en onheilspellend je kant op en pakt je bij de keel, om deze vervolgens tergend langzaam dicht te knijpen. De manier waarop de set voortkabbelt, geeft een heel naar, nihilistisch sfeertje weg, en waar ik in eerste instantie even moest wennen in de terughoudendheid waar deze jongens mee spelen, viel het uiteindelijk allemaal op zijn plek en kan ik niet anders stellen dat ook dit gewoon een erg goede performance was.

De combinatie van audio en visueel pakte ook ontzettend goed uit. Mijn complimenten voor de persoon die dit in elkaar heeft geflanst, maar in eerste instantie, mijn complimenten voor de band.