Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 december 2023

Scroll to top

Top

Mr. Big en The Answer laten oude tijden herleven in de Effenaar

Mr. Big
Reno van der Looij

Een Noord-Ierse en Amerikaanse combi tourt door Europa deze weken. Mr. Big heeft The Answer meegevraagd als support en deze vrijdagavond is het pas de tweede show van deze tournee. Dat wil overigens niet zeggen dat het er stroef aan toe gaat bij deze hardrock bands.

Zowel de hoofdact als het voorprogramma zijn solide ingespeelde combo’s die natuurlijk beide beschikken over een wagonlading aan podiumervaring.

Foto’s: Elke Teurlinckx | Tekst: Reno van der Looij

Als The Answer aftrapt is het nog opvallend rustig in de Effenaar. Je zou verwachten dat Mr. Big, ooit wereldberoemd dankzij een aantal monsterhits, een zaal van deze omvang toch makkelijk moet kunnen uitverkopen. En zeg nou zelf; het is toch heerlijk om je weekend te beginnen met een stevige portie hardrock en een biertje in de hand. Wellicht speelt ook de hoge kaartprijs een rol. Het is bij de Effenaar een zeldzaamheid dat je meer dan vier tientjes voor een show moet aftikken. Het suggereert in ieder geval dat de Eindhovense popzaal flink in de buidel heeft moeten tasten voor deze boeking.

De mannen uit Belfast trekken zich er nauwelijks iets van aan en zetten een goede rockende show neer. Voor deze tournee hebben ze de setlist aardig overhoop gegooid en naast nieuw werk van het sterke meest recente album ‘Solas’ (2016) staan er ook een aantal songs op de setlist die de heren zelden spelen. Zo komen ‘Pride’ van Everyday Demons (2009) en ‘Piece by Piece’ voorbij. Solide, groovy, soms flink het gaspedaal in, maar altijd met die heerlijke retro bluesy ondertoon. Prima opwarmer.

Mr. Big heeft al een hele carrière achter zich. De hardrockers beleefden uiteraard de grote doorbraak in 1991 dankzij de wereldhit ‘To Be With You’ en stonden plots in de grootse Arena’s over heel de planeet. Een nummer wat bovendien enorm a-typisch is binnen het overige repertoire van de band. Dat wordt meteen wel duidelijk met de stevige opener ‘Daddy, Brother, Lover, Little Boy’ waar de gitaar van Paul Gilbert meteen met een drilboor wordt bewerkt. De toon is gezet.

De Amerikanen produceren de laatste jaren weer albums aan de lopende band en hebben daardoor heel wat te kiezen. Een dwarsdoorsnede van het repertoire volgt, waarbij opvalt hoe sterk het recente materiaal zoals ‘Undertow’ en ‘American Beauty’ wel niet is. Mr. Big opent met een hele reeks aan stevige hardrockers om pas bij de hit ‘Just Take My Heart’ wat gas terug te nemen.


Er wordt erg sterk gemusiceerd en zanger Eric Martin haalt met gemak nog alle uithalen en is prima bij stem. De show wordt echter regelmatig gestolen door gitarist Paul Gilbert. Wat een enorme virtuoos is deze man. Een groot genot om naar te kijken en te luisteren. Inclusief de gekke bekken trekkerij. De band is overigens in haar oorspronkelijk samenstelling aanwezig, dus inclusief de door parkinson getroffen drummer Pat Torpey. Zijn partijen beperken zich door zijn toestand echter tot aanvullende percussie en backing vocals en zijn plek achter de drumkit is overgenomen door Matt Starr. Ook bassist Billy Sheenan krijgt even zijn moment of fame met een bass-solo.

De band werkt zich door ruim 20 nummers heen en uiteraard is er ook een plekje ingeruimd voor de Cat Stevens cover ‘Wild World’ en uiteraard die ene hit. Het vormt een sporadisch moment waar de elektrische gitaren even worden ingewisseld voor akoestisch. Om vervolgens weer snel vol gas door te gaan richting het einde van de show. Een show waaraan alles klopte vanavond. Een goed geluid, sterke setlist met goed songmateriaal en een band in topvorm. Dit had een stijf uitverkochte zaal verdiend.