Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Interview: de snode plannen van Faster and Louder!

Interview: de snode plannen van Faster and Louder!
Reno van der Looij

Vorige week werd bekend dat op 17 maart 2018 in het Klokgebouw Faster and Louder gaat plaatsvinden. Daar is dan zomaar plots een heel nieuw festival. Althans zo lijkt het voor de buitenwacht. Het feestje wordt gehost door Bart Nederhand (de kleine) en Bart Geevers (de lange), beter bekend als de voormalige ritme sectie van het gestopte Eindhoven Rockcity instituut Peter Pan Speedrock. Dat doen ze in samenwerking met Code Rood Events. Er is verder nog maar weinig bekendgemaakt over het hagelnieuwe festival, dus hoog tijd om de ‘lange’ en de ‘kleine’ eens nader aan de tand te voelen.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Elke Teurlinckx

Dat doen we ook maar meteen bij de plaats van handeling over ruim 3 1/2 maand: Het Klokgebouw. Terwijl een paar muren verderop de show van shockrocker Marilyn Manson losbarst spreken wij de heren in de relatieve rust van de bar van het Blue Collar Hotel. Faster and Louder blijkt al snel veel meer dan slechts een dikke vette knipoog naar het ter ziele gegane Speedfest. Een gesprek over het einde van Peter Pan Speedrock, het ontstaan van Faster & Louder, de Speedfest historie en wat die ‘Rooie Jager’ met Code Rood Events nu allemaal uitspookt op de achtergrond. En heel stiekem ook over de eerste bevestigingen….

Eerst maar eens even kort terug naar eind november vorig jaar. Ruim een jaar geleden inmiddels. Het einde van PPSR. De laatste show in de Effenaar, de surprise party met een vinyl plaat ingespeeld door diverse Eindhoven Rockcity bands en een onderscheiding van de stad Eindhoven. Hoe hebben jullie dit beleefd en hoe was het nadat dit allemaal voorbij was?

Bart Nederhand: “die periode ging eigenlijk in een soort van waas voorbij. Het was best emotioneel. Het is daarom vreemd genoeg moeilijk om die momenten terug te halen.” Geevers vult aan: “Het hele jaar met de complete afscheidstournee was heel erg gaaf en daar hebben we enorm van genoten. De laatste dagen kwam er echter heel veel op ons af. Die plaat van Lighttown Fidelity met al die Eindhoven Rockcity acts die ons coverden was een enorme eer. Die surprise party (foto) daaromheen hadden we echt niet verwacht. Verder was het inderdaad een roes met hier en daar een biertje en jointje.”

PPSR

 

Speedfest was inmiddels na 10 geweldige edities verdwenen en ook 20 jaar Peter Pan Speedrock kwam ten einde. Wat ga je dan doen na zo’n enorme enerverende periode?

Nederhand: “Ik kreeg in de die periode na het stoppen van PPSR net een tweede kleine. Daardoor was er niet echt de tijd om terug te kijken, want het was thuis meteen all hands on deck. De focus lag helemaal op iets anders en tijd om te vervelen was er niet. Ik moet ook zeggen dat het wel even lekker was om met andere dingen bezig te zijn. Ik had ook even helemaal geen zin om in een tourbus te zitten bijvoorbeeld”. Lange Bart is dat niet helemaal met de kleine drummer eens: “Ik miste het touren meteen. Ik vind touren geweldig. Dus ik ben maar lekker een paar keer op vakantie gegaan en het duurde ook wel even voordat ik op mijn gemak aan nieuwe dingen ben gaan werken.”

Over die nieuwe dingen gesproken, dan komen we meteen op Faster and Louder. Het nieuwe festival dat op 17 maart alweer neerstrijkt in Eindhoven. Een feestje wat jaarlijks moet terugkeren blijkt al snel.

Bart Geevers: “Dit nieuwe festival is zo leuk om te doen. Het is het eerste grote ding wat ik nu weer oppak. Het einde van Speedfest was mooi, maar er bleef een gat. Niet alleen bij het publiek maar ook bij onszelf. Dat was ook voor een groot deel de reden om met Faster and Louder te komen. En dat gaat ineens heel rap allemaal. Het artwork staat, de afspraken worden gemaakt, contracten worden gesloten, de bands worden geboekt… Maar ik maak me niet zo’n zorgen met de ervaring die we inmiddels allemaal hebben.”

Terwijl lange Bart vervolgens een biertje besteld vervolgt Nederhand: “het was in een gesprek met Erik Hoezen (Code Rood Events) dat de optie naar voren kwam om samen een nieuw festival te starten. Erik kennen we al heel lang en is een goede vriend van ons. Het idee is eigenlijk pas een aantal weken (!) geleden ontstaan, maar heel het idee was zo gaaf dat we besloten om er voor te gaan. Ook ik zelf heb Speedfest altijd fantastisch gevonden en vond het zo jammer dat er het er niet meer is. En met mij en ons heel veel mensen. Laten we die mensen nu iets nieuws bieden. Een echt hard maar ook gezellig festival. Hoewel het allemaal kort dag is, gaan we iets heel vets neerzetten met internationale acts gecombineerd met Nederlandse acts. Verwacht de mix van stijlen die we ook met Speedfest destijds deden”.

Zolang een act als Kensington 5 x de ZiggoDome kan uitverkopen, dan is een festival als Faster and Louder heel heel heel hard nodig in dit Nederland

Nu zijn er reeds een aantal partijen die in de leegte stappen van een festival over alle zalen van het Klokgebouw. De hardcore van The Sound of Revolution de Helldorado gipsy rock & roll van oude bandmakker Peter van Elderen. Beiden met behoorlijk succesvolle eerste edities. Maar beiden nemen de naam Speedfest liever niet in de mond en willen vooral ‘iets anders’. Jullie schromen echter niet om de naam Speedfest te gebruiken?

Bart: “Met Faster and Louder stappen we ook echt in het gat dat Speedfest heeft achtergelaten. We zijn samen op Helldorado geweest en dat was top. Maar we willen met Faster and Louder toch net iets meer undergroud, net iets harder. The Sound of Revolution daarentegen is een heel tof festival en er komt ongetwijfeld publiek wat ook op ons festival zal komen. Maar toch ook heel veel publiek wat voor de hardcore en punk ‘niche’ komt, waardoor het ook weer een hele andere vibe heeft.” Geevers breekt lachend in: “Zolang een act als Kensington 5 x de ZiggoDome kan uitverkopen, dan is een festival als Faster and Louder heel heel heel hard nodig in dit Nederland. En laten we er niet omheen draaien; als je dan toch zo’n festival doet met die knipoog naar het verleden, dan moet het ook in het ook in Klokgebouw in Eindhoven gebeuren.”

 

Je komt relatief laat op de markt met ‘Faster and Louder’. Wat zijn jullie verwachtingen?

Bart: Tja, wat is laat? We hebben ooit een voorverkoop Speedfest pas drie maanden voor het festival gestart en die verkocht uit! We deden het destijds op een bepaalde manier die wij gaaf vonden. Dus dat doen we nu weer op deze manier. Want dat werkte. Voor ons en het publiek. We werken nu bijvoorbeeld wederom met lijstjes bands zoals we dat toen ook al deden. Dingen boeken die wij zelf vet vinden. Als er een band op dat lijstje voorkomt wat iemand uit het team écht niet wil, dan gebeurt het niet. Simpel.”

Nederhand: “We gooien er twee zalen tegenaan. Twee podia dus. Van ons mag het helemaal vol, maar we zijn reëel. Een paar duizend man zou prachtig zijn. We zijn ons echt wel bewust dat dit pas de eerste editie is en nog wat moeten bewijzen. We verwachten in ieder geval dat het goed druk wordt en hiermee de basis leggen voor de volgende edities. We putten uit een jarenlang netwerk met allemaal professionals die ons daarbij helpen. Want het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend festival gaat worden. Dat is het uitgangspunt.”

Tipje van de sluier over de eerste aankondiging?

Bart: We mogen eigenlijk nog geen bands bevestigen. Dus we kunnen hooguit een geruchtje influisteren. We mogen dus helemaal niet zeggen dat misschien Antiseen en Negative Approach komen spelen op ons feestje. hahaha. En DJ de Rooie Jager (aka Erik Hoezen, red.) komt natuurlijk de frikandellentent slopen. Daar komt natuurlijk toch nog heel wat dik spul bij en dat gaan we snel bekend maken. Meer kunnen en mogen we niet echt niet zeggen. Maar serieus; kom vooral allemaal kijken. Het wordt heel gaaf en wij zijn zelf vooral aan de goeie kant van de bar te vinden. De hele dag! hahaha….”

De early bird FAST Tickets voorverkoop voor Faster and Louder begint aanstaande donderdag om 14.00uur via de website. van het festival. De early birds gaan EUR 29,00 kosten en zijn slechts beperkt beschikbaar. Ben er dus snel bij. Dat kan wel eens heel hard gaan.