Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Metal Meeting 2017: Vrijdag

Eindhoven Metal Meeting 2017: Vrijdag
Guido Segers

Het is weer traditioneel druk bij de ingang van de Effenaar voor de 2017 editie van de Eindhoven Metal Meeting. Dit jaar kan het festival geen trotse uitverkocht op de posters plakken, maar toch voel je zelden dat er nog plek is in het gebouw. Er heerst een enthousiaste staat van opwinding, herkenning en vooral gezelligheid.

Tekst Guido Segers | Foto’s Paul Verhagen

De grote uitdaging voor de organisatie is altijd de balans tussen de twee zalen. De kleine zaal beneden, District 19 Stage, is namelijk aanzienlijk kleiner en vaste klachten zijn shows waarbij het binnenkomen onmogelijk is. Het gevolg is meestal een toenemende gezelligheid in de ‘Heavy Vethal’ (het Effenaar café), waar op foute classics meegebruld wordt.

Baptism weet zich niet te herpakken na de voorgaande avond op het grote podium, dus de band die we mee pakken is Haunted in de kleine zaal. De klassieke doom van de Sicilianen heeft dankzij de vocalen van Cristina Chimirri een bijzonder meeslepend effect. Het spooky logo past wel bij het mystieke gevoel dat de groep oproept. Lekker toegankelijk en vol suggestie is het een directe onderdompeling in een bijzondere wereld van suspense horror en duistere dingen.

Haunted

Pentacle

Een speciale op ons lijstje vandaag is natuurlijk Pentacle uit Bladel. Ergens in het verre verleden van 1989 begon de band te timmeren met een geluid wat op het kruispunt van de vroege black metal en donkere death metal ligt. Door nooit een andere koers te kiezen is het geluid een bijzonder lompe maar donkere bak geweld, wat ze zelf ‘ancient death metal’ noemen. De heren zelf lijken geen moment ancient en spelen vol vuur en duidelijk plezier hun set. Door spaarzaam live te spelen, weet het viertal het toch al een goede 28 jaar vol te houden, waarvoor ze het nodige respect krijgen in de grote zaal vandaag.

Endezzma

Proppen voor Endezzma dus, bij de ingang van de kleine zaal. De Noren spelen een potje black metal wat verbazend catchy is. Het is nog net niet meezingen bij een aantal passages. Het mid-tempo geluid, de smerige strot van Morhen Shax en het smakelijke riffwerk maken dit toch een verrassende act vroeg op de dag. De Oostenrijkers van Disharmonic Orchestra zijn de vreemde eend in de bijt op het Large podium. Hun technische death metal is van het progressieve soort en lekker luisteren is er dus niet bij. Het cleane logo matcht met de sound, wat lekker schoongepoetst en hectisch klinkt. het begint al rap te duizelen bij het optreden, wat meer de opzet van een Today is the Day lijkt te hebben. Drummer helemaal rechts op het podium, naar de bandleden gedraaid en dan korte knallers. Het kan niet iedereen bekoren, maar gebiologeerd staan liefhebbers te kijken naar de band die na 14 jaar vorig jaar weer een plaat dropte.

Disharmonic Orchestra

Verwoed

Verwoed is een geheel eigen beest geworden. De band is het project van Erik B. en startte met de naam Woudloper en is een beest op zichzelf. Erik B. heeft muzikanten om zich heen verzameld om ook live op te treden en dat zijn shows die je niet mag missen. Het is alsof de kleine zaal in een soort black metal tornado veranderd met de allesverzengende klanken van Verwoed. De vocalen neemt B. zelf op zich en zijn rigide podiumpresentatie maakt hem het middelpunt van die storm. Het is puur machtsvertoon van een band die uitstekend speelt. Makkelijk? Nee, Verwoed is een taaie boterham, maar oh zo vullend. Blasphemy blaast even later even over de grote zaal heen. De band stond eerder op EMM in de kleine zaal, wat toch aanzienlijk intenser aanvoelde dan de show van de black metal skinheads vandaag. Toch, wat blijft dit een alvernietigende band zeg.

Blasphemy

Als je jouw oren gespaard hebt voor Carpathian Forest, dan balen joh. Wat er precies mis gaat, we blijven er naar gissen. De band, die toch 27 jaar mee draait, is bij vlagen geweldig, maar zanger Nattefrost lijkt er niet helemaal bij te zijn. Hij blijft zeuren over het publiek dat niet mee wil, maar dat heeft toch echt met de lange stiltes te maken en zijn geklaag. De zaal komt dan ook geen moment écht tot leven en druppelt langzaam leeg.

DOOL

In de kleine zaal gaat het helemaal los voor DOOL. De band rondom Ryanne van Dorst bracht een plaat uit van jewelste met ‘Here Now, There Then’ en met een flinke doom vleug is het een plaat waar je eigenlijk niet omheen kunt. Live komt dat nog meer tot zijn recht met een gepassioneerde performance van een band die ongelooflijk in vorm is. Krachtige tracks, zoals ‘Vantablack’ brengen de zaal in vervoering. ‘The Death of Love’ is een kippenvelmoment gedurende deze live set, misschien wel de beste van de dag.

Invaller Dark Tranquility lijkt er ook weinig moeite mee te hebben om de liefhebbers mee te krijgen. Een imposante voorstelling wordt neergezet en Michael Stanne weet in zijn beweeglijkheid het publiek mee te krijgen. Het cleane, gepolijste geluid levert een interesant contrast op met de verder line-up. Waar het echt te doen is, is in de kleine zaal. Deströyer 666 gaat daar namelijk even alles aan gort spelen met de eerste tonen barst de moshpit gelijk los. De noeste black metal van de oorspronkelijk Australische band (Eindhoven is zelfs ooit de thuishaven geweest van de band schijnbaar) is rauw en lekker ongenuanceerd. Frontman KK Warslut doet zijn best om het publiek nog wat meer op te hitsen, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. De band blinkt uit in pure agressie en dat gaat er prima in.

Destroyer 666

Terwijl Spasm met hun uitzonderlijke sound een feestje bouwen in de kleine zaal, gaat op het hoofdpodium Cult of Fire van start. De Tjechische band heeft het Batushka truukje al wat jaartjes langer onder de knie en het is tijd voor de occulte hoogmis. Gehuld in duistere gewaden, met honderden kaarsen op het podium, wordt een black metal geluid gelanceerd wat solide klinkt. Cult of Fire klinkt bijzonder compact, met ferme blokken black metal zonder al te veel poespas. Daar heb je dan ook genoeg van op het podium. Het is een machtige afsluiter van deze eerste dag met verreweg de meest imposante act rondom een geluid dat eigenlijk niet echt verrast.

Een mooie eerste dag van Eindhoven Metal Meeting 2017. Af en toe is het te merken dat de tent niet uitverkocht is, maar over het algemeen genomen voorkomt het rijen en gedram bij de kleine zaal. Op naar dag 2.