Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2017

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2017
Redactie

Net zoals voorgaande jaren hebben we onze crew en redactie weer gevraagd om een persoonlijk lijstje van de beste 5 platen uit 2017 samen te stellen. Een groot deel beantwoordde onze vraag met plezier. Het is wederom bijzonder om te zien dat er zo weinig overlap in de onderlinge jaarlijsten zit.

Het zegt wellicht veel over de stroom aan releases die wekelijks over ons wordt uitgestort. De kunst is het kaf van het koren te onderscheiden, want er is enorm veel moois te ontdekken geweest dit jaar. Hopelijk helpen deze lijstjes onze lezers nog meer moois te ontdekken.

Waar in 2015 met Ghost (Meloria) nog wel een overall winnaar aan was te wijzen, was het speelveld in 2016 al veel meer versnipperd; David Bowie was met 3 noteringen al een stuk minder consequent. Dit jaar is er echter helemaal geen lijn in terug te vinden of het moeten de 2 noteringen voor Solstafir en Ulver zijn.

Morgen volgen de lijstjes van de Eindhovense muzikanten, promotors, boekers, programmeurs , platenbazen, enz enz. Op 31 december sluiten we af met de Eindhovense plaat van het jaar! Stay tuned.

Hier zijn zijn de 2017 top 5 album noteringen van de Eindhoven Rockcity redactie:

Guido Segers

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Echoes & Dust, Never Mind The Hype en blogger op Stranger Aeons. Obsure rommelluisteraar die naast klimmen graag wat afklimt.

1. Ulver – The Assassination of Julius Ceasar
2. Amenra – Mass VI
3. Jupiterian – Terraforming
4. Au-Dessus – End of Chapter
5. Elder – Reflections of a Floating World

Eindhovense bonusplaat: Charlie & The Lesbians – The Lost Boy EP

Jaarlijstjes zijn een marteling. Dit is toevallig wat bovenaan stond in een top 20 die ik voor Echoes & Dust moest aanleveren. De Eindhovense bonusplaat was een uitdaging. Ik wil ook Offerblok nog even noemen, want die plaat was awesome. Zo ook die nieuwe van Björn ‘Golden Boy’ van der Doelen en Radar Men From The Moon. Toch valt mijn keuze opdeze band, want de dames & heren (Ik heb iets goed te maken), maakten het meest opwindende schijfje uit de lichtstad dit jaar. Oh, hier is de volledige top 20.

Reno van der Looij

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Recensent. Concert- en festivalfotograaf Counter Culture. Website owner Eindhoven Rockcity. Voetbalt wat, gaat af en toe snowboarden en is dol op craft beer.

1. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
2. Solstafir – Berdreyminn
3. Dool – Here Now, Then There
4. Ulver – The Assassination of Julius Caesar
5. Motorpsycho – The Tower

Eindhovense bonusplaat: Offerblok – A Sun Deceased

Er was dit jaar weinig discussie over mijn nummer 1. Die stond als een huis Pain of Salvation kwam met waanzinnige progplaat met fantastische songs, geweldige samenhang, maar ook met heel veel emotie en onwaarschijnlijk persoonlijke teksten. Zeker als je het verhaal achter de teksten ontdekt. Aangrijpend. Prachtig! Er kwam nog veel meer moois uit buiten deze top 5. Gelukkig kan ik deze alinea misbruiken voor een aantal eervolle vermeldingen zoals Pillorian (Obsidian Arc), Myrkur (Mareridt) en Mastodon (Emperor of Sand).

Des Crusade

Redacteur Eindhoven Rockcity, drummer van hardcore orkestje Crusade en geluidsknutselaar.

1. Glassjaw – Material Control
2. Royale – Delusions of Grandeur
3. Valve Studio Orchestra – Fight Songs: The Music of Team Fortress 2
4. Quicksand – Interiors
5. Unsane – Sterilize

Eindhovense Bonusplaat: Hermann Blaupunkt – Collage a Trois et Un

Ondanks de goede hoop op 2017 die ik een jaar geleden nog had, kostte het me de grootst mogelijke moeite om een goeie top vijf samen te stellen. Niet omdat dit jaar geen goede releases kende, maar omdat de meeste voor mij werden overschaduwd door ontdekkingen uit eerdere jaren. Maar het is gelukt! Met een smerig smakelijke pot noise rock van Unsane, een kneiter van een comeback van post hardcore formatie Quicksand, een verrassend swingende soundtrack van het Valve Studio Orchestra, een jammerlijk korte update van sci-fi yacht metal pioneers Royale – die met As Long As the Money Lasted hét album van 2015 hebben afgeleverd – en een briljant gestoorde door merg en been snijdende fusie van uiteenlopende verukkelijkheden van Glassjaw.

En natuurlijk verdient de sublieme soundscape van Hermann Blaupunkt een eervolle vermelding in mijn lijstje. Volgend jaar maar eens zorgen dat ik bij de tijd blijf met mijn ontdekkingen…

Roy Verhaegh

Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity, 3voor12/Eindhoven en Festivalinfo. Klimt in palen voor de hobby.

1. Comeback Kid – Outsider
2. Mutoid Man – War Moans
3. While She Sleeps – You Are We
4. ’68 – Two Parts Viper
5. Dave Hause – Bury Me In Philly

Eindhovense bonusplaat: Voltage – Around The Bend

Justina Lukosiute

Fotografe Eindhoven Rockcity (en andere zines). Kenner van wereldmuziek en viool-eigenaresse.

1. Chelsea Wolfe – Hiss Spun
2. Kaunan – Forn
3. Myrkur – Mareridt
4. Feist – Pleasure
5. Solstafir – Berdreyminn

Eindhovense bonusplaat: Mooon – MOOON’s brew

Mike Dobber

Schrijver/recensent Eindhoven Rockcity, interim directeur Hall of Fame Tilburg, mede-eigenaar Barreuh Records, muzikant/noise-head in verschillende bands en projecten.

1. Kelly Lee Owens – Kelly lee Owens
2. Jay Som – Everybody Works
3. EMA – Exile in the Outer Ring
4. Michael Mayer/Jörg Burger/Jürgen Paape/Voigt &Voigt – Speicher 100
5. Mula B – 8-9-2017

Eindhovense bonusplaat: Radar Men from the Moon – Subversive III: De spelende mens

De top 5 is enigszins in willekeurige volgorde. Eerlijk gezegd vind ik 2017 een beetje tegenvallen qua muziek. De 2 platen die me het meest hebben wete te raken zijn die van Kelly Lee Owens en Jay Som. Een gedeelde “eerste” plaats dus. Grootste tegenvaller is Eveything Now van Arcade Fire. Ondanks een paar hele sterke singles, vind ik het geheel toch echt te mager bij wat Arcade Fire normaal doet(en die band heb ik dus heel hoog zitten). Aantal runners up: Deadcross, SZA, Wolf Alice, Gas, The Bug vs. Earth,Chelsea Wolfe, Protomartyr, Edward, Wakeem, T. Dutty, Girlpool, Phum Viphurit.

Paul Verhagen

Paul V. aka Achrome Moments. Fotograaf Eindhoven Rockcity, Never Mind The Hype en vele anderen. Huisfotograaf Effenaar, Roadburn en Eindhoven Metal Meeting.

1. Emptiness – not for music
2. Shaarimoth – temple of the adversarial fire
3. Der Weg einer Freiheit – finisterre
4. Mastodon – emperor of sand
5. Dodecahedron – kwintessens (through bodies measureless to man)

Eindhovense bonusplaat: Radar men from the Moon – subversive III: de spelende mens

Paul leverde dit jaar in plaats van 5 albums gewoon een top 15 aan. Dat wil wel wat zeggen natuurlijk. Of hij leest de vraag (wederom!) niet goed…

Maurice van der Heijden

Muzikale omnvivoor. Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity. 

1. Blanck Mass – World Eater
2. Drab Majesty – the Demonstration
3. Power Trip – Nightmare Logic
4. The Ruins of Beverast – Exuvia
5. At The Drive In – Interalia

Eindhovense bonusplaat: Radar Men from the Moon – Subversive III: De spelende mens