Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

Naked Song Festival kondigt eerste namen aan

Naked Song Festival kondigt eerste namen aan
Guido Segers

Hét indie singer-songwriterfestival Naked Song op zaterdag 14 april in Muziekgebouw Eindhoven presenteert de eerste namen voor de 2018-editie. Het festival brengt een aantal bekende namen in een bijzondere setting naar Eindhoven. Zo gaat Lisa Hannigan de samenwerking aan met kamerpoporkest The Colorist Orchestra, geeft Tom McRae een intiem solo-optreden en speelt Sam Lee live samen met nachtegalen. Daarnaast is er in de rijke Naked Song-traditie uiteraard veel aandacht voor aanstormende talenten zoals Tamino, Chelou, Fil Bo Riva en Christof van der Ven, acts die niet voor niets binnenkort ook op Eurosonic en/of Noorderslag staan. Meer namen worden binnenkort bekend gemaakt. Kaarten zijn in de verkoop verkrijgbaar via www.nakedsong.nl, de website van Muziekgebouw Eindhoven en Ticketmaster.

Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra
Waarom Lisa Hannigan de perfecte match is voor een samenwerking met kamerpoporkest The Colorist Orchestra? Op haar derde album ‘At Swim’ (2016) werkte de Ierse zangeres en multi-instrumentaliste met de herkenbare, warme fluisterstem samen met Aaron Dessner van The National. Dit zorgde voor een nieuwe muzikale richting: minder folky en met meer spannende, tot in de puntjes verzorgde arrangementen. Het Belgische orkest The Colorist Orchestra, onder leiding van Aarich Jespers (Zita Swoon) en Kobe Proesmans (Gabriel Rios) – beiden begenadigd percussionisten met een grote interesse voor vernieuwende geluiden en grooves, gaat live graag de uitdaging aan. Eerder werkte het orkest al succesvol samen met de Ijslandse zangeres Emiliana Torrini. (The Guardian daarover: “A vibrant, colourful collection of classical and contemporary collisions” – ✭✭✭✭) Samen met de andere (klassiek geschoolde) muzikanten van The Colorist Orchestra kleuren ze Lisa’s vertrouwde liedjes in met nieuwe arrangementen. Lisa Hannigan begon ooit als muze en bandlid van Damien Rice en is sinds 2007 succesvol als solo-artiest.

Tamino
Het moet gek lopen wil 2018 niet het jaar wordt van de grote doorbraak van Tamino. De talentvolle, 20-jarige Vlaamse singer-songwriter heeft een indringende stem en maakt tijdloze en stoutmoedige liedjes vol overgave. Denk maar aan zijn meeslepende hits ‘Habibi’ en ‘Cigar’ van zijn debuut-EP, geproduceerd door Tom Pintens (bekend van o.a. Het Zesde Metaal, Zita Swoon en Roosbeef). Hoewel zijn debuutalbum nog uit moet komen – hopelijk later dit jaar – verkocht hij al twee keer de Brusselse Ancienne Belgique (AB) uit. Radiozender Studio Brussel bombardeerde bovendien al hem tot hét Vlaamse talent van 2017 (De Nieuwe Lichting).

Tom McRae
De Britse singer-songwriter met fragiele stem en melancholische luisterliedjes geeft op Naked Song een intiem solo-optreden. Songs uit zijn gehele oeuvre komen aan bod én er is ruimte voor verzoeknummers vanuit het publiek. Tom McRae debuteerde in 2000 en werd meteen genomineerd voor de gerenommeerde Britse Mercury Prize. Inmiddels heeft Tom McRae een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en optredens op o.a. Lowlands, Crossing Border en Pinkpop op zijn naam staan. In september is zijn nieuwste album ‘Ah, The World! Oh, The World!’ uitgekomen en zoals de titel doet vermoeden neemt hij ons wederom mee in zijn diepste zielenroerselen.

Sam Lee
Deze inventieve singer-songwriter heeft een speciale band met nachtegalen en creeërt zijn liedjes samen met deze vogels. In Engeland organiseerde hij speciale outdoor concerten en boswandelingen, live en in het wild begeleid door nachtegalen. Deze bijzondere en meditatieve ervaring brengt hij nu naar het comfort van Muziekgebouw Eindhoven, inclusief live audiofeed van nachtegalen vanuit het bos door een ornitoloog uit het team van Sam Lee. April is namelijk het zangseizoen én de periode dat deze vogels onze kant op trekken. Sam Lee is altijd op zoek naar oorspronkelijke, Engelse folkliedjes van honderden tot duizenden jaren oud, om ze vervolgens op geheel eigen en moderne wijze nieuw leven in te blazen. Zijn debuutalbum werd genomineerd voor de Mercury Prize.

Chelou
De jonge Britse producer Chelou maakt vanuit zijn slaapkamer spannende folktronica en indiepopliedjes. Die klinken als een kruising tussen Beck, Bon Iver en Ry X. Zijn debuutalbum moet nog uitkomen, maar de verwachtingen zijn al hoog. Intussen is ‘Halway To Nowhere’ al meer dan vijf miljoen keer bekeken op YouTube. Na het Groningse showcasefestival Eurosonic in januari komt Chelou nu de rest van Nederland veroveren.

Fil Bo Riva
Fil Bo Riva is de band rond de 24-jarige Filippo Bonamici, half Italiaans, half Iers en woonachtig in Berlijn, waar hij als artiest op straat de kunst van het harten beroeren ontwikkelde. Zijn dynamische liedjes – ergens tussen folk en soul – worden gedragen door zijn opvallende, rauwe stemgeluid. Inmiddels is Fil Bo Riva’s eerste EP ‘If You’re Right, It’s Alright’ uit en is de band eveneens te bewonderen op Eurosonic voordat Eindhoven aan de beurt is.

Christof van der Ven
Een wonderlijk verhaal over hoe een muzikale jongeman vanuit het Brabantse plaatsje Handel (bij Gemert) terecht kwam op grote podia van festivals als Glastonbury, Rock Werchter en Pinkpop. Christof van der Ven vertrok als vroege twintiger naar Ierland om overal waar hij maar kon te spelen, verhuisde naar Londen om vervolgens te toeren als voorprogramma van bands als Bear’s Den, The Staves en The Boxer Rebellion. Begin 2016 werd hij zelfs gevraagd als bandlid van Bear’s Den met optredens op de grootste festivals én een Amerikaanse tour tot gevolg. Nu is het weer tijd om zich te richten op zijn solo-werk: bevlogen en dynamische indie-folkliedjes. Christof begint 2018 goed met een optreden op het prestigieuze Noorderslag festival in Groningen en brengt dit voorjaar zijn debuutalbum uit. Aanrader voor liefhebbers van bijvoorbeeld Band of Horses, My Morning Jacket en Bon Iver.

Naked Song
Naked Song is al vele jaren hét indie singer-songwriterfestival van Nederland. Naast de beste bekende artiesten van nu heeft Naked Song een reputatie als het gaat om het ontdekken van nieuw talent. Met dakterras-optredens, een aanstekelijke popquiz, 2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske en lekkere speciaalbiertjes wordt de festivalbeleving compleet gemaakt. In het verleden stonden o.a. Agnes Obel, Oscar & The Wolf, Damien Jurado, Fink, Eels, Sun Kil Moon en James Vincent McMorrow op het podium van Naked Song.

Naked Song 2018
Zaterdag 14 april in Muziekgebouw Eindhoven (diverse podia)
Aanvang: 16:00 uur | entree: € 39 / CJP: € 34 exclusief € 1,50 servicekosten per ticket
Meer informatie en kaartverkoop: www.nakedsong.nl