Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Cambrian – Point of Origin

Cambrian – Point of Origin
Guido Segers

Review Overview

Score
7
7

Progpower!

Evolueren kost tijd.

Uit Eindhoven komen ze, de jongens van Cambrian. Hun eerste plaat is uit en heet ‘Point of Origin’. Ze vonden hem zelf leuk genoeg om er een soort 8-bit versie van te maken, die heet dan weer ‘Pixel of Origin’. Misschien vind je dat ook wel tof, we gaan het in ieder geval hier eens over de eerste hebben.

De band startte met covers van Dream Theater en Symphony X, wat toch wel een uitdaging op zich mag heten. De prog-metal liefde zit diep genoeg en dus ging het gezelschap zelf muziek maken. Grapje in de Facebook-bio is dat Cambrian een referentie is aan het geologische tijdperk. Voor het Cambrian-tijdperk waren nummers simpel en ongecompliceerd. Dat ging snel veranderen. Leuk voor de liefhebbers en als je niet weet waar dat over gaat is Wikipedia je vriend.

Een meeslepende toetsenintro weet meteen te pakken met een aangrijpend spel. De vocalen komen in en op theatrale wijze start de plaat op ‘Stone Cold’. De gitaren pakken over en al snel krijgen we een loodzwaar fundament onder de track. Plots heeft de band een partij ballen met grunts en een stompende ritmesectie. De invloeden van de band zijn duidelijk terug te horen met de wilde partijen toetsen in combinatie met groovende, hakkende gitaarpartijen.

De songs zijn groots en pakkend, maar ook rijk aan krachtige muziek. Het metal-element is voor deze band duidelijk een middel en niet een doel. Het geeft net die extra diepte, wanneer nodig. Op een track als ‘Secret Place’ brengt het dynamiek, wanneer de band vooral op een stroom energie surft. Minpuntje op deze plaat? De cleane vocalen missen echt een stukje bereik op bepaalde momenten en doen meer denken aan Martin Walkyier dan James LaBrie op, bijvoorbeeld, ‘Omniverse’. Vocalen zijn een smaakdingetje, dus laat je door deze mening niet afschrikken. Dit is nog maar het debuut van de band uit Helmond.

Op een track als ‘White’ is de zang dan ook veel meer op zijn plaats. Een gedreven, bijtend geluid, waar toch alle muzikale durf ingepropt wordt, die je van je sokken blaast. Een fijne binnenkomer voor deze heren, die met hun geeky muziekhumor duidelijk het juiste publiek weten te charmeren.

De release show is zaterdag 3 februari in Popei.